• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple ukrao iPhone ideju, odšteta 10 milijardi?!

Autor mondo.rs

Pronalazač koji je predstavio koncept nečega što liči na prvi model iPhone telefona tvrdi da je Apple ukrao njegovu ideju i traži makar 10 milijardi dolara odštete.

 Apple ukrao iPhone ideju, odšteta 10 milijardi?! Izvor: MONDO portal / YouTube ScreenShot

U martu 2017. godine, kad je pravljen video AllTime10s YouTube kanala o najvećim idejama u modernom svetu, koje su navodno ukradene, počasno, prvo mesto u priči dobila je navodna krađa iPhone koncepta.

Prema tvrdnji Tomasa S. Rosa, on je prvi predstavio koncept i nacrt „elektronskog čitača“ koji je neverovatno sličan originalnom iPhone uređaju, predstavljenom tokom 2007. godine. Ros je odlučio da tuži kompaniju iz Kupertina i da traži 10 milijardi dolara odšteta, plaćanje sudskih troškova, kao i dodatnu odštetu u visini od 1.5 odsto zarade za svaku godinu prodaje iPhone uređaja, koji se zasnivaju na njegovom izumu.

Ros je tokom 1992. godine podneo Zavodu za zaštitu patenata nacrt „elektronskog čitača“, koji je bio četvrtastog oblika i sa ekranom s prednje strane, za šta je dao dokaz u vidu skica i dokumenata iz tog američkog tela.

Prvi Apple iPhone neverovatno podseća na ono što sam ja nacrtao još 1992. godine“, naveo je u tužbi Tomas S. Ros, podnetoj u junu 2016. godine. Istraživač sa Floride citirao je u tom sudskom dokumentu i čuvenu rečenicu Stiva Džobsa: „Apple je oduvek bio bez srama, kad je krađa tuđih sjajnih ideja u pitanju“.

Da li je Apple zaista ukrao ideju za prvi iPhone - saznaćemo uskoro, možda i pre nego što kompanija proslavi desetogodišnjicu najuspešnijeg telefona na svetu.

10 Billion Dollar Ideas That Were Stolen
Izvor: AllTime10s.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS