• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hakeri prevarili Iris skener, proizvođač reagovao!

Autor mondo.rs

Skener zenice oka, biometrijski sistem zaštite na novim telefonima, možda nije toliko siguran, jer su nemački hakeri uspeli da ga prevare, koristeći veoma jednostavne alate.

NAPOMENA! Nakon objave vesti koja sledi stigla je reakcija kompanije Samsung Srbija, koju prenosimo neizmenjenu, u potpunosti:

Svesni smo izveštaja, ali želimo da uverimo naše korisnike da je tehnologija skeniranja dužice u uređaju Galaxy S8 razvijena pomoću rigoroznih testova, kako bi se obezbedio visok stepen preciznosti i sprečili pokušaji kompromitovanja bezbednosti, kao što je upotreba fotografija dužice vlasnika.

Tvrdnje novinara mogle su nastati samo usled retke kombinacije okolnosti. Bilo bi potrebno, što je malo verovatno, da neko poseduje fotografiju dužice vlasnika telefona u visokoj rezoluciji snimljenu IR kamerom, kontaktno sočivo i telefon datog vlasnika u svom posedu, sve u istom trenutku. Sproveli smo interne demonstracije pod istim okolnostima i bilo je ekstremno teško ponoviti ovakav rezultat.

Ukoliko ipak postoji potencijalna ranjivost, ili se pojavi novi metod koji bi ugrozio naše napore da u svakom trenutku obezbedimo sigurnost, reagovaćemo u najkraćem mogućem roku da tu situaciju razrešimo”.

Više informacija o skeniranju dužice oka možete naći na ovom linku, uz napomenu da “Precizno skeniranje dužice prepoznaje 266 jedinstvenih odlika, dok skeniranje otiska prsta prepoznaje samo 40, zbog čega je skeniranje dužice mnogo rigoroznije od autentifikacije skeniranjem otiska prsta”.

ORIGINALNA VEST:

Samo mesec dana nakon što je Samsung Galaxy S8 izašao, nemački hakeri su već smislili način da nadmudre softver skenera zenice oka na ovom telefonu.

Chaos Computer Club, nemačka hakerska grupa osnovana 1981. godine, objavila je način za hakovanje S8 biometrije uz pomoć jednostavnih alata, koji uključuju foto-aparat, kontaktno sočivo i igrom ironije Samsung štampač. Čak su dostavili i video dokaz uspešnog hakovanja.

Na ištampanu fotografiju lica vlasnika telefona, zalepe se kontaktna sočiva preko očiju da simuliraju zakrivljenost očne jabučice. Potrebno je da fotografija bude visoke rezolucije, i to je to.

"Fotografija visoke rezolucije s interneta dovoljna je da se snimi zenica", rekao je portparol CCC-a Dirk Engling, dodajući da je ironično to što su "dobili najbolje rezultate upravo korišćenjem laserskih štampača kompanije Samsung".

Iz kompanije Samsung su izjavili da proveravaju ove navode hakerske grupe. Tehnologija skeniranja zenice "razvijena je rigoroznim testiranjem", saopštio je Samsung, navodeći da će, ukoliko postoji potencijalna izloženost sistema zaštite nekoj novoj metodi napada koja ugrožava obezbeđenje sigurnosti korisnika u svakom trenutku, odgovoriti što je brže moguće da se problem otkloni.

Lansiranje uređaja Galaxy S8 bio je ključni korak za najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona u nastojanju da prevaziđe posledice prošlogodišnjeg povlačenja samozapaljivog telefona Galaxy Note 7, koje je poljuljalo visoku reputaciju kompanije, prenosi Tanjug.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS