• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogba i Mhitarjan za trofej i Ligu šampiona!

Autor mondo.rs

Ovogodišnji šampion Lige Evrope je Mančester junajted koji je u finalu ovog takmičenja pobedio Ajaks 2:0 (1:0). Osim trofeja i novčane nagrade, "đavolI" su dobili i učešće u Ligi šampionaa naredne sezone.

Mančester junajted i Žoze Murinjo su uspeli!

"Đavoli" su prvi put u istoriji osvojili Ligu Evrope i tako se pridružili Juventusu, Bajernu, Barseloni, Čelsiju i današnjem rivalu Ajaksu kao jedinim timovima koji su osvojili "sve", a najveće zasluge za to idu Polu Pogbi i Henriku Mhitarjanu koji su postigli golove u pobedi nad "kopljanicima".

Francuz je "načeo" Holanđane u 18. minutu, kada je njegov šut promenio putanju i prevario Onanu, a golman Ajaksa ni pola sata kasnije nije mogao ništa posle lukavog šuta Jermena.

Osim što su dodali još jedan trofej svojoj kolekciji - ovo znači i da je Mančester junajted izborio i direktno učešće u Ligi šampiona, što nisu uspeli kroz Premijer ligu koju su završili tek kao šestoplasirani tim.

AJAKS - MANČESTER JUNAJTED 0:2 (0:1)

U istoriji ovog takmičenja bilo je mnogo nezaboravnih finala, naročito u 21. veku, ali ovo će svi veoma brzo zaboraviti, verovatno čak i navijači Mančester junajteda.


Ekipa Žozea Murinja držala je ove noći u Stokholmu loptu u svom posedu samo jednu trećinu vremena, uputila je šest udaraca, od toga četiri u okvir gola, a dva su završila iza leđa golmana Ajaksa koji se jednostavno, kao i njegovi saigrači, suočio sa iskusnijom ekipom.

Portugalac je utakmici pristupio kao da su "đavoli" blagi autsajder, dozvolio je mladim igračima Ajaksa da pomisle kako su u kontroli, jer tobože imaju loptu u svom posedu, godilo im je sigurno da deluju kao dominantiji protiv skupocene ekipe.

Mančester junajted je čekao sitne greške i pretvorio ih u svoje prednosti. I kasnije samo "završio posao" dok je ekipa Bosa frustrirano napadala i nailazila na zid.

GOLOVI

Pogotke Pola Pogbe i Henrika Mhitarjana pronađite ispod u sekciji "iz minuta u minut".

Statistika na kraju susreta kaže da je Ajaks imao 19 udaraca ka golu Serhija Romera, ali je pitanje da li je argentinski golman i nakvasio dres pošto je imao samo dve intervencije. Prvu u prvom poluvremenu posle udarca Bertrana Traorea, a drugu posle šuta rezerviste Donija van de Beka u poslednjim trenucima susreta.

Disciplinovana sredina Junajteda potpuno je ugušila mladu i kreativnu sredinu Holanđana, zatvorila prilaze po bokovima, odakle su vrlo retko pretili Zijeh i Traore...


...ali i "odsekla" Kaspera Dolberga, najboljeg strelca Ajaksa koji je bio "nevidljiv".

Peter Bos je u nastavku probao nešto da promeni, ali njegova ekipa u ovim godinama jednostavno nije kalibar koji može da izađe "na megdan" ekipi koja je došla da odigra na rezultat i pritom ima veliki motiv, kako u trofeju, tako i u Ligi šampiona.

Ovo je bilo četvrto "evro" finale za Murinja i četvrta pobeda.


AJAKS: Onana - Feltman, Sančez, De Liht, Ridevald (od 82. De Jong) - Klasen, Šene (od 70. Van Der Bek), Zijeh - Dolberg (od 62. Neres), Junes i Traore.

Trener: Peter Bos.

MANČESTER JUNAJTED: Romero - Damijan, Blind, Smoling, Valensija - Erera, Pogba, Felaini - Mhitarjan (od 74. Lingard), Mata (od 90. Runi) i Rašford (od 84. Marsijal).

Trener: Žoze Murinjo.

Meč sudi slovenački arbitar Damir Skomina.

IZ MINUTA U MINUT:

90+4' - KRAJ! JUNAJTED JE OSVOJIO LIGU EVROPE!

90' -
Ulazi i Vejn Runi u igru, menja Huana Matu.

89' -
Velika šansa za Junajted u kontri, Sančez je zaustavio Džesija Lingarda. Potom i šut Van Der Beka, ali pravo u Romera.

84' -
Sančez je oprobao šut, ali je to dosta slabo. Marsijal menja Rašforda.

78' - Ružno i oštro!

Huan Mata je grubo startovao na 12 godina mlađeg De Lihta i dobro prošao samo sa žutim kartonom. Nakon toga i gužva na tom delu terena, videli smo i Andera Ereru na travi, ali je samo njegov sunarodnik kažnjen kartonom.

72' - Zijeh... Baš loše...

Slobodan udarac za Ajaks sa ivice kaznenog prostora, nakon što je Mhitarjan igrao rukom, a nakon dugo i dugo nameštanja Zijeh šutira pravo u živi zid. Loše, vrlo loše. Džesi Lingard menja upravo Mhitarjana.

65' - Felaini!

Najbolja šansa u drugom poluvremenu. Odličan centaršut sa desne strane, pravo na Belgijanca, ali pravo u golmana Onanu šutira Felaini.

62' -
Podbacio je Dolberg večeras, pa ga menja David Neres iz Brazila. Žuti karton Junesu nakon što ga je lako nadmudrio Antonio Valensija.

60' - Mnogo petljanja bez konkretnog udarca!

Tako se ukratko može opisati većina akcija koju je "izvela" ekipa Ajaksa od početka meča koja definitivno nije dorasla ovako velikim finalima.

52' -
Žuti karton za Maruana Felainija.

48' - GOL! 0:2! MHITARJAN!

Odigrao je očajno prvo poluvreme Jermen, ali Murinjo nije pogrešio što ga je ostavio u postavi.


Ofanzivni vezista, i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg fudbalera Bundes lige, sjajno se snašao posle kornera i vrlo dobrog skoka Krisa Smolinga, pa u padu, skoro makazicama, uspeva da savlada Onanu koji je bio nemoćan u ovoj situaciji.



45' -
Novi prodor Traorea koji se neće pisati u statistiku. I to je bilo sve od vrlo nezanimljivog prvog poluvremena. "Đavoli" su imali posed lopte samo 35%.

37' -
Uf, kakav prodor Traorea, sada po desnoj strani, ali ništa dobro po Ajaks nije izašlo iz "niza" koji je napravio fudbaler iz Burkine Faso pošto je akcija završena bez šuta.

35' -
Ponovo ofanziva Ajaksa koji do sada najviše napada po levoj strani, i tu preko Zajeha i Junesa traži svoju šansu, dok u igri uopšte nema najboljeg strelca "kopljanika" Kaspera Dolberga koji je potpuno odsečen.

31' -
Malo toga se dešava na terenu, ne možemo reći ni da je atmosfer naročito sjajna, a beležimo prvi žuti karton na meču. Dobio ga je Henrik Mhitarjan.

24' - Valensija!

Opet je Ajaks preuzeo kontrolu i ponovo su osvojenu loptu igrači Junajteda pretvorili u šansu. Valensija je odlično probio po desnoj strani, šutirao, ali Onana brani vrlo dobro.


18' - GOL! VODI MANČESTER JUNAJTED! 0:1!

Šok za "domaće" fudbalere, koji su sve držali pod kontrolom do sada...

Jedan spor napad "đavola" pretvorio se u pogodak. Dobio je loptu Pol Pogba na 25 metara od gola, uočio da nema čuvara, napravio korak i namestio se na šut, a njegovu loptu je zakačio Sančez, potpuno promenio kretanje lopti i prevario golmana Onanu.

Radost igrača Junajteda, Žoze Murinjo potpuno miran!


15' - Prvi šut!

Konkretniji Ajaks dolazi do prve šanse na ovom susretu. Dobar napad po levoj strani i povratna lopta za napadača Traorea koji šutira snažno, ali pravo u Romera.

10' -
Prvi opasniji napad po levoj strani, Mata je probio, ali ta lopta prolazi kroz kazneni prostor i nikoga nije dotakla.


8' -
Početno "ispitivanje" snaga, Ajaks više drži loptu, Mančester junajted čeka.

1'
- Meč je počeo.

-Na klupi Ajaksa nalazi se Džastin Klajvert, sin Patrika Klajverta bivšeg napadača Ajaksa koji je takođe 1995. godine bio na klupi kada su "kopljanici" igrali finale Lige šampiona. On je ušao sa klupe i postigao gol za pobedu protiv Milana.

- Kada je poslednji put Totenhem u Premijer ligi završio ispred Arsenala (1995. godina) - Ajaks je osvojio evropski trofej. Podsetimo, Totenhem je ove godine bio drugi, a Arsenal peti.

- Junajted je sezonu u Premijer ligi završio na šestom mestu dok je Ajaks bio drugi u Holandiji.

- Meč će početi minutom ćutanja zbog terorističkog napada u Mančesteru.

- Prosek godina startnih 11 Ajaksa ove noći je svega 22 godine i 282 dana.

- Ajaks i Junated su u Ligi Evrope igrali pre pet godina, a tada je engleski klub bio bolji u gostima (2:0), da bi na "Old Trafordu" izgubio (2:1) i ipak prošao dalje

- Štoper formalnih domaćina Matijs de Liht će postati najmlađi učesnik finala nekog evro-kup takmičenja. Opširnije o tome OVDE!

- Tribine stadiona koji prima oko 50.000 gledalaca su već gotovo popunjene, a ovako izgleda tribina na kojoj će biti navijači Ajaksa koji su svoje fudbalere pozdravili uoči susreta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC