Otvaraju biciklističku liniju Bar - Beograd! FOTO

Autor:

Dvojica Barana i jedan Kotoranin kreću u petak na, po mnogo čemu, jedinstveni biciklistički "đir".

Otvaraju biciklističku liniju Bar - Beograd! FOTO Foto: MONDO/Mladen Stojović

U želji da promovišu biciklizam kao jednu od najzdravijih rekreacija za sve generacije, Barani Duško Kalinić i Miroljub Vuković odlučili su da u petak ujutro krenu na ekspediciju kakvu do sada nije izveo niko prije njih, makar iz njihovog rodnog grada. Nakon više vožnji na biciklima dugih i po 200 kilometara širom Crne Gore, ovaj 44-godišnji špediter i osam godina mlađi mašinovođa odlučili su, naime, da pomjere granicu i odvezu na biciklima ni manje ni više nego rutu dugačku gotovo 630 kilometara!

Mi smo, prije svega, rekreativci. Ali godine staža na biciklu dovele su i našu formu na adekvatan nivo pa vjerujemo da smo kadri da odvezemo rutu Bar – Beograd učetiri etape za isto toliko dana. Na ovaj podvig odlučili smo se jer smo procijenili da na takav način najbolje možemo da skrenemo pažnju javnosti na ovu divnu rekreaciju koja je nama promijenila živote na bolje i donijela mnogo prijatelja“, počinje priču za MONDO Duško Kalinić.

 Njegov osam godina mlađi drug i „saborac na drumu“, Miroljub Vuković, objašnjava da su odluku da se otisnu na ovako dug put donijeli i iz želje da pomjere granicu u svom dugogoišnjem rekreativnom bavljenju biciklizmom.

Slagao bih kada bih rekao da iza ove odluke ne stoji velika strast prema biciklizmu, odnosno osjećaja koji ovaj vid rekreacije donosi ubijeđen sam svakom ko je upražnjava. Vjetar u licu i uživanje u pogledu na divne pejzaže i panorame dok klizite bešumno drumom... Samo onaj ko je sebe nagradio ovim zdravim užitkom zna o kakvom osjećaju govorim”, kaže Vuković i dodaje da se odluka da na biciklima krenu na putovanje do Beograda kod njega i Duška "kuva" već dugo.

Dosada je najzahtjevnija ruta koju smo prelazili bila Bar – Podgorica preko Sutormana. Najduža etapa koju smo odvezli u toku jednog dana bila je duga 202  kilometra. Na putu za Beograd ćemo, naravno, odmarati i plan je da u glavni grad Srbije stignemo iz četiri etape. Prva će biti Bar – Žabljak. Na Durmitoru ćemo prenoćiti. Potom vozimo preko Jabuke na Zlatibor gdje ćemo odmoriti za treću etapu do Valjeva. Poslednja etapa je Valjevo - Beograd”, nadovezuje se Kalinić.


U okviru priprema za vožnju dugu 630 kilometara juče je došlo do neočekivanih promjena.

Plan je bio da na put krenemo samo Duško i ja, naravno uz pratnju kolima u kojima će biti naša oprema. Poslednji jači trening imali smo u Boki koju smo u četvrtak obišli na biciklima kompletnu. Tokom te vožnje društvo su nam pravili prijatelji iz triatlon kluba Kotor. Kada smo se vratili u Bar pozvao nas je predsjednik ovog kluba Dragan Jovanović, jedan od najboljih triatlonaca na ovim prostorima, i rekao nam da ne može da propusti priliku i ne krene na put sa nama”, priča Vuković.

Priključivanjem Jovanovića, biće obogaćena prvobitna ideja da ova biciklistička turneja bude iskorišćena i za promociju Bara.

Ova ekspedicija za nas rekreativce nije baš jeftin poduhvat i u pomoć su nam priskočili iz barskih kompanija Cakan sport, agencije Allegra i ordinacije Kalinić.  Naš poduhvat, pored promocije biciklizma kao, po nama savršene rekreacije i za tijelo i za duh, ima za cilj i promociju našeg grada. Ovi privredni subjekti su prepoznali i tu notu i svako nam na svoj način pomogao da avantura bude lakše izvodljiva”, ističe Duško i dodaje da odluka o priključivanju Jovanovića obogatila ekspediciju jer će osim turističkih brošura Bara sada biti u obavezi da nose i dijele i one iz drevnog Kotora.

Planiramo da u Beograd stignemo u utorak. Mogli bi smo i ranije ali ne želimo ništa da forsiramo jer cilj nije obaranje nekog rekorda već promocija zdravog stila života”, zaključuje Vuković.

Barski biciklistički dvojac indiskretno je, prilikom fotografisanja ispred skulpture Nultog kilometra, najavio da "đir" do Beograda neće biti poslednji podvig koji spremaju. "O tom potom. Kad se vratimo iz Beograda", zagonetno je dobacio Vuković, dok je Kalinić prstom pokazao na destinaciju koja nagovještava mediteransku biciklističku rutu...

Ostale vijesti