• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će sve u Evropu?

Autor mondo.ba

Liga šampiona prvi put imaće pet predstavnika iz Engleske, a u grupnoj fazi igraće najmanje jedan debitant, njemački RB Lajpcig. Arsenal i Milan u Ligi Evrope.

 Učesnici Lige šampiona i Lige Evrope u sezoni 2017/18 Izvor: MN PRESS

Osvajanjem Lige Evrope fudbaleri Mančester junajteda izborili su plasman u Lige šampiona, a Engleska je dobila petog predstavnika u ovom takmičenju.

Ekipa Žozea Murinja spasila je sezonu u kojoj je potrošila 185 miliona evra na pojačanja i izborila grupnu fazu Lige šampiona, u kojoj će igrati i Čelsi, Totenhem i Mančester siti, dok je Liverpul 180 minuta daleko od grupne faze. Ekipa Jirgena Klopa igraće plej-of.

U grupnoj fazi Lige šampiona su sigurno: Real, Bajern, Čelsi, Juventus, Benfika, Monako, Spartak Moskva, Šahtjor, Mančester junajted, Anderleht, Fejnord, Bazel, Barselona, Lajpcig, Totenhem, Porto, PSŽ, Atletiko, Borusija Dortmund i Mančester siti.

Tu se teškom pobjedom nad Đenovom našla i Roma na oproštaju "Princa Rima" Frančeska Totija u posljednjem kolu Serije A, kao i turski Bešiktaš koji je u nedjelju osigurao šampionski pehar.

Osim ovih klubova tu će se naći još deset pobjednika plej-of aza ligu šampiona, po pet iz „Rute Šampiona“ i „Ligaške rute“ u kojoj će sigurno igrati Sevilja, Liverpul, Hofenhajm, Sporting i trećeplasirana ekipa Italije, a to je Napoli.

S obzirom da većina finala kup tkamičenja u Evropi još nije odigrana još se ne znaju svi sigurni učesnici grupne faze Lige Evrope, ali evo ko je sve u Evropi obezbijedio učešće u evropskim takmičenjima.

Šampion Engleske Čelsi igra Ligu šampiona, uz Totenhem i Mančester siti, dok će Liverpul u plej-of. Arsenal će u grupnu fazu Lige Evrope, a Evertonu je pripalo mjesto u trećem kolu kvalifikacija za Ligeu Evrope, s obzirom da su finalisti FA Kupa Arsenal i Čelsi već u Evropi, kao i pobjednik Liga kupa, Mančester junajted.

Bajern je odbranio titulu u Njemačkoj, a uz njega Ligu šampiona po prvi put igraće Lajpcig, te Borusija Dortmund. Doduše, učešće Lajpciga tek treba da bude potvrđeno od strane UEFA s obzirom da je kompanija Red Bul vlasnik i austrijskog RB Salcburga, pa postoji mogućnost da zbog sukoba interesa Lajpcig ostane bez mjesta u Ligi šampiona, ukoliko Salcburg izbori to mjesto kroz kvalifikacije. Njemačka bi mogla imati još jednog debitanta u elitnom klupskom takmičenju, pošto će Hofenhajm prvi put u svojoj istoriji igrati plej-of za Ligu šampiona.

Keln će u grupnu fazu Lige Evrope, kao i pobjednik njemačkog Kupa. S obzirom da je Ajntraht izgubio u finalu od Borusije, berlinska Herta će direktno u grupnu fazu Lige Evrope, dok će Frajburg u kvalifikacije.

Šampion Francuske, ekipa Monaka će u grupnu fazu Lige šampiona, kao i PSŽ, dok će Nica u treće kolo kvalifikacija za ovo takmičenje.

U grupnu fazu Ligu Evrope je zahvaljujući pobjedi PSŽ nad Anžerom u finalu i Olimpik iz Liona, dok će "imenjak" Marsej u kvalifikacije, zahvaljujući činjenici da je PSŽ osvojio Liga kup.

FRANCUSKA

LŠ: Monako, PSŽ
LŠ: kvalifikacije Nica (3. kolo)
LE: Olimpik Lion (grupna faza)
LE kvalifikacije: Olimpik Marsej

ITALIJA

LŠ: Juventus, Roma
LŠ: kvalifikacije Napoli
LE: Lacio, Atalanta
LE kvalifikacije: Milan 3. kolo kvalifikacija jer je Juventus uzeo Kup

ŠPANIJA

LŠ: Real, Barselona, Atletiko
LŠ : kvalifikacije: Sevilja (plej-of)
LE: Viljareal, Real Sosijedad
LE kvalifikacije: Atletik Bilbao

NJEMAČKA

LŠ: Bajern, Lajpcig, Borusija Dortmund
LŠ - kvalifikacije: Hofenhajm
LE: Keln, Herta
LE - kvalifikacije: Frajburg

ENGLESKA

LŠ: Čelsi, Totenhem, Mančester siti, Mančester junajted
LŠ - kvalifikacije: Liverpul
LE: Arsenal

PORTUGAL

LŠ: Benfika, Porto
LŠ kvalifikacije (plej-of) Sporting
LE: Vitoria Gimaraeš (finalista Kupa)
LE kvalifikacije (3. Kolo) Braga, Maritimo

RUSIJA

Ruska Premijer lige daje dva učesnika Lige šampiona, odnosno jednog direktno u grupnu fazu, to je moskovski Spartak, te drugoplasiranog CSKA, koji će u kvalifikacije za elitni razred.
U kvalifikacije za Ligu Evropu će Krasnodar, Zenit iz Sankt Petersburga i moskovska Lokomotiva.

EX-YU

Izvor: MONDO/Samir Cacan

U državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, dogodila se jedna velika promjena - poslije decenije dominacija Dinama u Hrvatskoj, šampionski trofej osvojila je ekipa Rijeke. Za razliku od komšija preko Save, u Bosni i Hercegovini nije se promijenio šampion (Zrinjski), a Kup BiH je takođe osvojio hercegovački tim - Široki Brijeg.

SRBIJA

Srbiju naredne sezone u Evropi, gledajući tabelu Superlige, predstavljaće Partizan (kvalifikacije za Ligu šampiona), Crvena zvezda, Vojvodina i Mladost (kvalifikacije za Ligu Evrope).

BiH

U Premijer ligi BiH novi -stari šampion je mostarski Zrinjski, koji je pobjedom nad tuzlanskom Slobodom u nedjelju u Mostaru osigurao nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona.
U trku za grupnu fazu Lige Evrope, ići će sarajevski rivali Željezničar i Sarajevo, odnosno Široki Brijeg kao pobjednik Kupa BiH.

HRVATSKA

Poslije decenije dominacije Dinama, Hrvatsku će u kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljati ekipa Rijeke, dok će Zagrepčani morati da se zadovolje učešćem u kvalifikacijama drugog po kvalitetu UEFA takmičenja. Pored "modrih" u bitku za Ligu Evrope ići će i splitski Hajduk odnosno Osijek.

SLOVENIJA

U "Deželi" je šampion Maribor i učestvovaće u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje, dok su za Ligu Evrope plasman osigurali Olimpija iz Ljubljane, Gorica i Domžale.

MAKEDONIJA

Kod Makedonaca je ove sezone neprikosnoven bio skopski Vardar i njemu je zagarantovano učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Nade za grupnu fazu Lige Evrope gajiće pristalice Škendije iz Tetova, Rabotničkog i bitoljskog Pelistera.

CRNA GORA

Podgorička Budućnost je osvojila tiulu u šampionatu Crne Gore i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će u put do grupne faze Lige Evrope tražiti Mladost iz Podgorice i Zeta iz Golubovaca.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC