• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo kako će izgledati nova toplana u Banjaluci

Autor mondo.ba

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i izvršni direktor Instituta za energetiku i ekologiju (IEE) Dragiša Zečević, potpisali su danas ugovor o osnivanju privrednog društva „Eko toplane Banjaluka“.

"Konačno dobijamo pouzdano i kvalitetno grijanje u Banjaluci. Pouzdano, jer ćemo imati toplanu koja će moći normalno da funkcioniše. Kvalitetno jer dobijamo grijanje 24 časa dnevno po istoj cijeni kao i do sada, po kvadratnom metru", kazao je gradonačelnik Radojičić, ističući da će se novo postrojenje toplane graditi na lokaciji u neposrednoj blizini dosadašnje Toplane.

Kako je naglasio, Banjaluka danas ima rješenje dugogodišnjeg najvećeg komunalnog i finansijskog problema grada.

"Još zimus smo govorili o jednoj ludoj ideji da se u toku ove godine pripremi, izgradi i da narednu grijnu sezonu dočekamo sa novom toplanom. Formalno-pravni uslovi su stečeni i ide se dalje u izdavanje dozvole za pripremne radove da bi ih izvođač već za koji dan mogao i započeti na terenu", istakao je gradonačelnik, a objavljeno je na sajtu grada.

Kako se navodi, osnivanjem novog privrednog društva, grad dobija i finansijski.

"Dosadašnje sezone su značile 10 do 20 miliona KM čistog troška za Grad Banjaluku uz dodatne garancije i uz to je novac odlazio van za nabavku mazuta. Sada, za domaće tržište dobijamo 15 do 20 miloina KM koje ostaju za kupovinu energenta ovdje. Dobijamo i profitabilnu firmu i onu koju godinama treba da donosi dobitak, a ne Gradu novi minus i nove probleme", kazao je Radojičić.

Dodatna dimenzija u ovoj priči, kako je istakao Radojičić jeste - da grad dobija ekološki prihvatljivo postrojenje, jer je emisija štetnih čestica prilikom grijanja na biomasu manja u odnosu na grijanje na mazut.

Gradonačelnik Radojičić izrazio je zahvalnost kopmaniji IEE sa podizvođačima, koji su se prijavili na poziv i koji imaju kapacitet da projekat nove toplane realizuju u garantovanom periodu od sedam mjeseci od početka radova.

Zahvalio je i Vladi Republike Srpske koja prati ovaj posao jer je riječ o kapitalnom projektu, i bez čije pomoći ne bi bio moguć ovaj posao.

Izvršni direktor Instituta za energetiku i ekologiju (IEE) Dragiša Zečević, kazao je da je nova toplana jedna sasvim nova dimenzija za toplifikacioni sistem grada Banjaluke.

"Ovaj posao se ne odnosi samo na izgradnju toplane, nego i projekat potpunog osavremenjavanja mreže, zatim projekat osnivanja logističkog centra za biomasu i novu dimenziju odnosa sa potrošačima. Tehnologija koja će biti ugrađena u novu toplanu jeste djelo domaćih stručnjaka i 90 odsto investicije će se izgraditi našim snagama i resursima", istakao je Zečević, koji je zahvalio Gradu na ukazanom povjerenju i spremnosti da se uđe u realizaciju ovog posla.

„Šume Srpske“ pratile su ideju gradnje nove topalne od početka, i prema riječima direktora Riste Marića - tražili su sve mogućnosti za obezbjeđenje šumsko-drvnog sortimenta za proizvodnju sječke.

"Biće dovoljno sortimenta za proizvodnju sječke koja je potrebna za proizvodnju toplotne energije za Banju Luku", zaključio je Marić.

Današnjem potpisivanju Ugovora u Gradskoj upravi, prisustvovali su i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, koji je i šef tima Gradske uprave za rješavanje problema sistema daljinskog grijanja u Banjaluci, predsjednik Skupštine Grada Budimir Balaban, te predstavnici kompanije IEE i podizvođača radova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE