• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malware se krio u Android video igrama

Autor mondo.rs

Veliki broj video igara jedne korejske kompanije su uklonjene iz Play Store, zbog toga što su u sebi sadržale malware koji je uz pomoć reklama, ilegalno svojim kreatorima skupljao pare.

Kažu da je Android znatno manje siguran mobilni operativni sistem od iOS platforme, iako se mnogi ne bi složili sa tim, sa većinom virusa i malware kampanja koji na vaš telefon dolaze sa raznih sumnjivih mesta na internetu i koji su veoma često van nadležnosti kompanije Google.

Pa iako IT gigant nije odgovoran za aplikacije koje odlučite da instalirate sa sumnjivih sajtova, kada je reč o Play Store naslovima, proces ekstremne provere bi uvek trebao da vas zaštiti od takvih stvari.

Hakeri vam kradu podatke i kad je telefon ugašen!

Nažalost to nije bio slučaj za neverovatan broj od 41 aplikacije koje je napravila korejska softverska kompanija koja radi pod dva imena, zbog totalno nesumnjivih razloga, sigurni smo. ENISTUDIO corp., ili Kiniwini, je možda direktno ili indirektno zarazio i do 36.5 miliona uređaja u toku proteklih nekoliko godina, dok ih Check Point istraživači sigurnosti nisu otkrili i prijavili problem i njegovo neverovatno širenje, kompaniji Google, prenosi pocketnow.

Ove maliciozne aplikacije, uključujući gomilu Judy video igara za devojčice, kao što su Fashion Judy i Chef Judy naslovi, su bili brzo uklonjeni sa Play Store-a, mada taj "brzo" deo je pomalo pogrešno reći, imajući u vidu da su neke od tih aplikacija bile neotkrivene veoma dug period.

Menjajte lozinke, verovatno ste „hakovani“!

Judy, nazvan po igrama, je "auto-clicking adware", koji nije krao finansijske informacije ili osetljive lične podake od nesvesnih korisnika, nije u pitanju baš toliko loš sigurnosni propust, ali je i dalje napravio autorima ogromne sume nelegalnog novca od "velikog broja prevarantskih klikova na reklamama."

U suštini, sve Judy aplikacije, kao i nekoliko drugih koje nije napravio Kiniwini, koji je znajući ili neznajući pozajmio zaraženi kod, su pristupale različitim banerima iz Google ads infrastrukture u pozadini bez vašeg pristanka ili znanja.

Android O unaprediće bateriju i brzinu!

Takođe su ponekad prikazivali "velike količine" reklama koje su ostavile korisnike bez opcija osim da kliknu na samu reklamu. Takođe su i manipulisali Play Store rejting da bi inspirisali poverenje. Interesantna je činjenica da ove aplikacije za iOS i dalje stoje, što ili čini da Apple izgleda loše ili Google mnogo gore nego što smo očekivali.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS