Bicikli za iznajmljivanje u Banjaluci? Zašto da ne

Autor:

Banjalučka gradska uprava razmatra uvođenje sistema javnih bicikala u grad.

0
A- A A+
bicikl, nextbike Foto: MONDO/ Samir Cacan

Protekle sedmice u Gradskoj upravi Banjaluka, organizovan je informativni sastanak između predstavnika Graske uprave, nextbike kompanije iz Zagreba i Sarajeva i predstavnika Centra za životnu sredinu. Cilj ovog sastanka je bio upoznavanje predstavnika Gradske uprave o sistemu javnih bicikala nextbike te davanje sugestija i preporuka za realizaciju ovakvih sistema.

"Došli smo na poziv Grada Banjaluka da bi predstavili nextbike sistem javnih bicikala i primjere dobre prakse koje imamo u Hrvatskoj, te Sarajevu kao prvom gradu u BiH koji već godinu dana koristi nextbike. Prednosti koje pruža ovaj sistem su prije svega u tome što je nextbike geografski najrasprostranjeniji bike-sharing sistem u svijetu u više od 120 gradova i 25 zemalja. Ako Banjaluka odabere nextbike kao pružatelja ove usluge, svaki registrovani korisnik će moći da koristi nextbike bicikle širom Evrope i svijeta. Banjaluka ima svoju biciklističku istoriju i stekli smo utisak da se vraćaju zlatna vremena kretanja na dva točka zato što je to tendencija širom Evrope i zato jer vidimo da je biciklistička infrastruktura poboljšana i da je svijest građana na takvom nivou da je grad spreman da prigrli ovakav jedan projekt kao dobrodošao. Ovim će svima biti jasnije kako Banjaluka sebe na taj način pozicionira i na cikloturističkoj mapi svijeta. Za jedan bicilistički grad to je od izuzetne važnosti jer glavne grupe korisnika su studenti, zaposleni i turisti koji u sve većem broju posjećuju Banjaluku" – izjavio je Krešimir Dvorski, direktor nextbike-a za Hrvatsku, prenosi sajt Centra za zaštitu životne sredine.

Ahmed Ćerimović, direktor kompanije Supermarket, licenciranog nextbike partnera za BiH kaže da je nextbike sistem realizovan u Sarajevu prije nepunih godinu dana, kada je na šest gradskih lokacija raspoređeno ukupno pedeset bicikala.

"Danas, brojke od 30.000 najmova i 70.000 pređenih kilometara na našim biciklima, pokazuju da je nextbike u Sarajevu doživio veliki uspjeh. Više od navedenih statistika raduje nas pozitivna energija koja se stvorila oko cijelog projekta, kao i podrška građana i cjelokupne javnosti koju imamo od samog početka. U međuvremenu smo dodatno proširili mrežu lokacija u Sarajevu, a u toku su i završne pripreme za implementaciju nextbike sistema u Tuzli. Inovativna rješenja u saobraćaju, uvođenje alternativnih oblika prevoza, a sve u cilju smanjenja emisije izduvnih gasova, neizostavan su dio ovih strategija, a domaći i međunarodnih fondovi u velikoj mjeri podržavaju ovakve projekte. Upravo je nabavka opreme za nextbike sistem u Tuzli subvencionisana od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH.", dodao je Ćerimović.

Tihomir Dakić, koordinator programa Transport iz Centra za životnu sredinu kaže da su u ovoj organizaciji pozitivno iznenađenji inicijativom Grada Banjaluka sa željom da se uvede sistem javnih bicikala.

"Sve veće gužve u sabraćaju, prepuni parking prostori, zagađenje vazduha, problemi su sa kojim se bore svi gradovi i urbane sredine, pa tako i Banjaluka. Upravo razvoj biciklističkog saobraćaja i bicklističke infrastrukture, podrška u korištenju bicikla kao prevoznog sredstva, u velikoj mjeri efikasno rješavaju navedene probleme. Sigurni smo da će i građani Banjaluke, grada sa poznatom biciklističkom tradicijom, vrlo brzo imati na raspolaganju i sistem javnih bicikala, koji će im bicikl učiniti još pristupačnijim i lakšim za korištenje. Svjedoci smo da je zaštita životne sredine danas globalna svjetska tema o kojoj se mnogo govori. Iskreno se nadamo da će Gradska uprava odabrati ovu kompaniju, te da će planski i bez ishitrenosti pristupiti realizaciji ovakvog jednog projekta", naglasio je Dakić.

Ostale vijesti