• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Seoski turizam u RS: Evo kako pokrenuti biznis...

Autor mondo.ba

Sve o uslovima i načinima pokretanja sopstvenog seoskog turističkog biznisa u Republici Srpskoj

 Seoski turizam u RS: Kako pokrenuti biznis... Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Stanovnici ruralnih područja u RS koji se već tradicionalno bave poljoprivredom, sve više su zainteresovani i za seoski turizam, kao mogućnost proširenja sopstvene djelatnosti i obezbjeđivanja još jednog, nezanemarivog izvora prihoda.

Pročitajte dobar i koristan tekst o uslovima i načinima pokretanja sopstvenog seoskog turističkog biznisa, a koji je u svom zadnjem broju objavio magazin "Agroplaneta".

Poljoprivredna gazdinstva

Nedavno usvojenim novim Zakonom o ugostiteljstvu Republike Srpske dosta su pojednostavljeni uslovi za pružaoce ugostiteljskih usluga na selu, prvenstveno tako da se jasno definiše da pružaoci usluga mogu biti privredna društva i preduzetnici registrovani za obavljanje takve djelatnosti, ali i fizička lica, koja nisu registrovani preduzetnici, već nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Kako bi nudili usluge kratkoročnog smještaja za goste (do 30 dana), nosioci poljoprivrednog gazdinstva ne moraju obavljati nikakvu doregistarciju, već je potrebno da sklope ugovor o pružanju usluga sa turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem registrovanim za obavljanje privredne djelatnosti i to turističke ili ugostiteljske, kao pretežne, koji pak korisniku usluga, odnosno gostu, izdaju račun u ime poljoprivrednog gazdinstva.

Usluge smještaja mogu se u okviru poljoprivrednog gazdinstva pružati za maksimalno 15 gostiju istovremeno i to u sobama i/ili apartmanima sa sopstvenim ili zajedničkim kupatilima, a pripremanje i usluživanje hrane i pića za maksimalno 50 gostiju istovremeno. Takođe, zakonom je dozvoljeno da se na selu smještaj osim u objektima, pruža i u kampovima privremenog karaktera, koji ne mora zadovoljavati opšte minimalne uslove za izgradnju objekta i prateće infrastrukture. Međutim, ukoliko nosilac poljoprivrednog gazdinstava želi da pruža usluge kampovanja u privremenom kampu, on mora od organa lokalne uprave (opština/grad) dobiti posebno rješenje.

Usluživanje hrane i pića odnosi se na sopstveni program proizvodnje, odnosno na poljoprivredne proizvode proizvedene na samom poljoprivrednom gazdinstvu, ali i na one proizvedene na drugim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i na šumske plodove koje registrovani ugostitelj ili fizičko lice ubere ili divlje životinje koje ulovi ili kupi od lica koji su ih ubrali ili ulovili.

Koje uslove trebate ispuniti?

Pored pružanja ugostiteljskih usluga (usluge smještaja i usluživanje hrane i pića), na selu se mogu pružati i druge usluge, poput prodaje ručno proizvedenih proizvoda, iznajmljivanje konja za jahanje, lov i ribolov, branje gljiva i šumskih plodova, berba sezonskog voća i povrća, ubiranje ljetine, pješačke rute, promocija lokalnih tradicionalnih proizvoda i ostale slične aktivnosti.

Fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge na selu treba da:

- vidno istakne cijene usluga koje pruža i pridržava se istaknutih cijena;
- ako pruža usluge ishrane i pića, osigura bezbjednost hrane koja je usklađena sa posebnim propisima iz oblasti bezbjednosti hrane, utvrdi normative hrane i pridržava se utvrđenih normativa;
- vodi evidenciju gostiju dnevno i uredno i to u skladu sa pravilnikom propisanim oblikom, sadržajem i načinom vođenja evidencije;
- dnevno i uredno prijavljuje gosta, odnosno pruženu uslugu turističkoj organizaciji, turističkoj agenciji ili drugom pravnom licu koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu djelatnost, sa kojima ima zaključen ugovor;
- taj ugovor dostavi APIF-u radi njegovog evidentiranja i
- svakih šest mjeseci ishoduje sanitarnu knjižicu na osnovu zdravstvenog pregleda u domu zdravlja ili u nekoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko se pružaju usluge pića i ishrane.

Bitno je napomenuti i da objekti u kojima se pružaju usluge smještaja na selu moraju ispunjavati opšte i posebne minimalno-tehničke uslove, koji se utvrđuju posebnim pravilnikom na osnovu Zakona o turizmu, no od njih ne treba praviti bauk:radi se o propisanim minimalnim površinama soba, visini plafona i slično, što svakako spada i u građevinske standarde.

U svakom slučaju, za ispunjenost minimalno-tehničkih uslova za objekte u kojima se pružaju usluge smještaja i hrane i pića nije potrebno dobiti posebno rješenje, već će se nadležna inpekcijska služba o tome izjašnjavati prilikom kontrole rada.

Dunja Pejić, Agroplaneta

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE