• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plasman u Ligu šampiona briše dugove (NAGRADE)

Ako bi ušao u grupnu fazu Lige šampiona, Partizan bi automatski zaradio 15,2 miliona evra, čime bi "pokrio" trenutni dug. Crno-beli za dve utakmice mogu da zarade kao šampion Evrope u košarci - Fenerbahče.

 Liga šampione - zarada 2017/18 Izvor: MN PRESS

Trenutni dug Partizana je, prema rečima generalnog direktora Miloša Vazure, oko 15 miliona evra.

To je bez 5,1 miliona evra koliko će crno-beli dobiti od Fiorentine za mladog štopera Nikole Milenkovića. Taj novac neće dobiti odjednom, već u ratama, a prva bi trebalo da bude uplaćena početkom jula.

Ako bi crno-beli uspeli da se po treći put plasiraju u grupnu fazu Lige šampiona, dug bi bio potpuno anuliran i ne samo to - Partizan bi, konačnom, bio "u plusu"!

Prema sadašnjim nagradama UEFA, Partizan bi za ulazak u grupnu fazu dobio 15.280.000 evra i to bez dodatnog prihoda od prodaje ulaznica, marketinga, TV prava...

Naravno, prvo treba skočiti pa reći hop. Ono što jeste izvesno je da je Partizan već sada zaradio pola miliona evra, a da nije ni šutnuo loptu.

Samim tim što su se plasirali u kvalifikacije za Ligu šampiona, crno-beli su zaradili 260.000 evra, a dobiće još 320.000 evra za nastup u 2. kolu kvalifikacija. Dakle, 580.000 evra samo za, maltene, pojavljivanje na terenu!

Ako se crno-beli plasiraju u 3. kolo kvalifikacija kasa će im biti punija za još 420.000 evra. Dakle, pred crno-belima je potencijalna zarada od oko milion evra samo za kvalifikacije za Ligu šampiona. Na tih milion evra dobio bi još 230.000 evra iz takozvanog "solidarity payments" (iz kvalifikacija za Ligu Evrope, za svaki klub koji ne uspe preko plej-ofa za LE da se kvalifikuje za grupnu fazu LE). To ukupno daje sumu od 1.180.000 evra.

To je ekvivalent nagrade koju je turski Fenerbahče dobio za osvajanje evropske šampionske titule u košarci ove godine!

Partizan će u ponedeljak, 19. juna saznati ime protivnika u 2. kolu kvalifikacija. Poznato je svih 17 potencijalnih rivala, mada će broj potencijalnih protivnika biti smanjen na pet, šest (kao i svake godine). Partizan je u 2. kolu kvalifikacija nosilac.


Žilina (Slovačka), Žalgiris (Litvanija), Dandalk (Irska), Vardar (Makedonija), Didelanž (Luksemburg), Kukeši (Albanija), Zrinjski (BiH), Budućnost (Crna Gora), Honved (Mađarska), IFK (Finska), Spartaks (Letonija) i Samtredija (Gruzija), kao i bilo koji od timova iz prve runde kvalifikacija u kojoj učestvuju: Nju Sejnts (Vels), Linfild (Severna Irska), Vikingur (Farska Ostrva), Hibernijans (Malta), Santa Koloma (Andora), Alakškert (Jermenija), La Fiorita (San Marino), Europa (Gibraltar), Talin (Estonija) i Trepča (tzv. Kosovo), mada je verovatno da će ovaj par, iz političkih razloga, biti izbegnut na samom žrebu.

ZA IZBEGAVANJE:

Srpski klupski fudbal je u takvoj poziciji da nijedan rival nije lak. Partizan je, ipak, veliko ime evropskog fudbala, a i najuspešniji je srpski klub u Evropi u poslednjih 15-ak godina. Zahvaljujući crno-belima, pa i novosadskoj Vojvodini, koeficijent srpskog klupskog fudbala nije na nivou Malte ili Andore.

Ako bi Partizan mogao da bira onda bi nekoliko klubova od pobrojanih sigurno želeo da izbegne u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. To su:

Šampion Slovačke - Žilina. Ovaj klub ima najjači koeficijent od svih, a uz to ima i kvalitet u igračkom kadru.
Prošle sezone Žilina nije igrala Evropu, ali treba podsetiti na sezonu kada su crno-beli igrali grupnu fazu Lige Evrope i malo im je nedostajalo da "prezime" u Evropi (nesrećan poraz od Augzburga u poslednjem minutu). Te godine u grupi sa Partizanom bio je Atletik Bilbao koji je bio dominantan. Ali, malo je nedostajalo da baskijski klub uopšte ne bude u grupi, jer ga je Žilina prilično namučila i samo zahvaljujući sreći Bilbao je ušao u grupnu fazu LE. U sezoni 2009/10. Partzan je igrao protiv Žiline u kvalifikacijama za LE i uspešno je prošao test (1:1 u Beogradu, 2:0 u Slovačkoj).

Šampion Republike Irske - Dandalk. U poslednje tri godine, Dandalk je stalno šampion Irske. Ono što jeste problem je to što je u Irskoj sezona u jeku (igra se proleće-jesen). Dandalk trenutno nije u formi, prvoplasirana ekipe je dobrano poodmakla (kork siti ima 18 bodova prednosti), ali je reč o ekipi koja je u takmičarskom ritmu. Važan podatak je da je Dandalk prošle sezone eliminisao BATE Borisov, razbivši ga 3:0 i tako se plasirao u grupnu fazu Lige Evrope. A kada se govori o irskom fudbalu ne treba ni podsećati na Šamrok...

Skopski Vardar - Šampion Makedonije je u januaru 2014. godine privatizovan. Kupio ga je ruski biznismen Sergej Samsonenko, isti čovek koji je privatizovao i Rukometni klub Vardar koji je postao senzacionalni šampion Evrope. Vardar ima stabilnost, poslednje tri sezone je šampion Makedonije i sigurno je da gazda kluba želi nešto više u Evropi...

Šampion Mađarske - Honved. Kada se kaže Honved odmah se pomisli na Puškaša, Kočiša... To su daleka vremena, ali reč je o klubu sa tradicijom. Honved je posle 24 godine osvojio titulu i to u poslednjem kolu protiv Videotona, najvećeg favorita. Samim tim što je Honved to uspeo, govori da je reč o ekipi koja ima kvalitet.

Uz pomenute, postoje i klubovi iz regiona koji zbog aktuelne političke situacije ne bi bili pogodan rival, poput mostarskog Zrinjskog, albanskog Kukešija ili podgoričke Budućnosti (mada u Crnoj Gori Partizan ima veliki broj navijača).

Protivnici koji bi bili poželjni su: luksemburški Didelanž, idealno bi, recimo, bilo gostovanje u Andori, Farskim Ostrvima, Severnoj Irskoj...

NAGRADE:

- PLASMAN U LIGU ŠAMPIONA PARTIZANU DONOSI 15.280.000 EVRA, samo na ime premija bez ulaznica, novac od marketinga...

- Drugi scenario, ako Partizan izgubi u plej-ofu Lige šampiona direktno ulazi u grupnu fazu Lige Evrope: to je zagarantovanih 6.180.000 evra (bez dodatnih prihoda - ulaznice za kvalifikacije, grupnu fazu, marketinga - samo to je oko 800.000 evra)...

- Treći scenario, ako Partizan ispadne u 3. kolu LŠ i plasira se, kroz plej-of, u Ligu Evrope - minimalna zarada je 3.600.000 evra.

***Bod i pobeda u Ligi šampiona - remi u grupi donosi 500.000 evra, pobeda 1.500.000 evra;
***Bod i pobeda u Ligi Evrope - remi donosi 120.000 evra, a pobeda 360.000 evra.

Recimo, Partizanu su one tri pobede u LE kada je imao 9 bodova, doneli više od milion evra!

Važno je znati dinamiku isplate nagrada. Taj novac se ne dobija odmah u celini, već se "rastegne" na 15 meseci. Prve sume se isplaćuju na leto, a onda se ostatak protegne na više od godinu dana. Ipak, taj novac je klub zaradio i bude mu isplaćen u celosti (u ratama).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC