Poništen tender za nabavku pasoša, evo posljedica

Autor:

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) poništila je i četvrti tender za nabavku pasoša, i to nakon što je i kompanija iz Francuske (Gemalto S.A. Meeudon) uložila žalbu, piše "Dnevni avaz".

0
A- A A+

pasoš Foto: MONDO arhiva


Francuska kompanija uložila je žalbu jer je tenderska dokumentacija bila, u najmanju ruku, sumnjiva i sadržavala je uslove koje su mogle ispuniti samo tri kompanije u svijetu.

Ranije je donesena odluka da pasoš za građane BiH ostane isti, odnosno da tehnološki proces izrade i presonalizacije pasoša bude identičan procesu koji se trenutno primjenjuje i koji relizuje kompanija "Milbauer".

Ovakav proces izrade pasoša u potpunosti onemogućava pravljenje zaliha bjanko pasoških knjižica. Izradom polikarbonata prozirne, višeslojne tanke folije bave se isključivo tri kompanije u svijetu, što znatno sužava konkurenciju i BiH dovodi u nepovoljan položaj.

Tenderom je predviđeno da kompletna oprema za koričenje, spajanje, uvezivanje i ušivanje pasoške knjižice ostaje u vlasništvu dobavljača. Propisanu tehnologiju mogu ponuditi samo tri kompanije u svijetu, i to za cijenu znatno veću u odnosu na druge ekvivalentne tehnologije koje koristi cijeli niz naprednih država Evrope i svijeta.

Pasoši, tender Foto: MondoPolikarbonat, kažu sagovornici "Avaza", ne koristi nijedna evropska država, pa ni SAD. Javna nabavka vrijedna je 25,6 miliona KM i ona podrazumijeva izradu i presonalizaciju 1,3 miliona pasoških knjižica u naredne četiri godine.

Maksimalna moguća cijena po jednoj pasoškoj knjižici je 19,72 KM, dok sadašnja cijena jedne pasoške knjižice, na osnovu ugovora sa kompanijom "Milbauer", iznosi 16,80 KM. Prema tenderu, sve aktivnosti u vezi sa nabavkom pasoša moraju biti sprovedene do 21. marta naredne godine. Odabrani dobavljač do tog roka mora isporučiti obrasce pasoša, te izvršiti sve pripremne radnje, ali nije definisano kada počinje teći taj rok.

Međutim, rokove je moguće definisti tek kada ugovor sa odabranim dobavljačem bude potpisan.

STIŽE REPROMATERIJAL

Istovremeno, "Nezavisne" pišu da je repromaterijal za proizvodnju pasoških knjižica u fazi isporuke. Potvrđeno je to u IDDEEA-i od strane dobavljača "Milbauer", ali ova vijest tek malo je smirila one koji na pasoš čekaju duže od mjesec jer ne znaju kada će tačno dokumente imati u svojim rukama.

Iz IDDEEA-e tvrde da su već stavili sve raspoložive resurse u funkciju.

"Zahtjevi za izdavanje putnih isprava će se rješavati sukcesivno, i to prioritetno zahtjevi koji su izvan zakonskog roka. Sa druge strane, svi zahtjevi koji budu podneseni u narednom periodu rješavaće se u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH", rečeno je iz IDDEEA.

Na pitanje na koji način građani mogu nadoknaditi štetu koju im je prouzrokovalo probijanje zakonskih rokova za izdavanje pasoša, iz IDDEEA kažu da građani imaju pravni osnov na zaštitu svojih prava, ali IDDEEA ne može davati pravne instrukcije u vezi sa načinima zaštite prava.

Prema saznanjima Monda, isporuka repromaterijala za rješavanje aktuelnog problema nedostatka pasoških knjižica nema veze sa poništenjem tendera za dalji proces izdavanja pasoša. Preciznije, taj tender tiče se nabavke knjižica za naredni period i ako on ne bude sproveden do 21. marta 2018. godine, građani će se ponovo naći u problemu.Tagovi:

Ostale vijesti