Znaci da vam veza "visi na koncu"

Autor:

U svakoj vezi, pored lepih trenutaka, ima svađa i rasprava, neslaganja… Ali, kada treba da se zabrinete za vaš odnos?

0
A- A A+

Ekspert za veze Bela Elvud-Klejton kaže da je jedna od glavnih "crvenih zastavica" kada nestane uzbuđenja u vezi.

"Kada biste radije čitali knjigu ili igrali igricu svake noći, znači da nešto nije u redu", kaže ona.

Ekspert kaže da biomehanički proces koji se dešava kada se zaljubimo traje između šest i dve godine, i tada se završava takozvani period medenog meseca.

Elvud-Klejton veruje da kada se neke komplikovane životne situacije ispreče na putu vezi, to često vodi udaljavanju u vezi.

"Različite životne vrednosti, stres usled finansijske situacije ili partner koji je materijalista - to su najčešći razlozi za razvod", kaže ona.

Prema nekim istraživanja, parovi koji se jednom nedeljno svađaju zbog novca imaju više šanse da se zavedu, od onih koji se ređe svađaju zbog toga.

Uopšteno, svađe su jedan od glavnih krivaca za kraj braka ili veze. "Iako su konflikti deo svake veze, obratite pažnju na učestalost tih svađa", upozorava.

Ukoliko ste u dugoj vezi, logično je da povremeno budete manje seksualno zainteresovani jedno za drugo, ali fizički aspekt veze je i dalje važan.

"Zabrinite se kada prestanete da svakog dana ljubite jedno drugo. Jedan senzualan poljubac dnevno poručuje: ‘I dalje te volim’", kaže ekspert.

Ovo nisu jedne "crvene zastavice" u vezi. Stručnjak za veze Olga Levančuka kaže da postoje tri glavna faktora koja pokazuju da se vaša veza bliži kraju.

Ona veruje da je za vezu važno da partneri jedno drugom budu prioritet i da, kada toga nema, veza ne može da funkcioniše.

Levančuka dodaje da je važno da razmislite o tome da li vas je parnter upoznao sa osobama koje su mu važne, da li zajedno pravite planove za budućnost i zajedno donosite odluke koje se tiču oboje.

"Biti nekome prioritet ne znači da svaki sekund treba da provodite zajedno. To samo znači da imate važnu ulogu u životu onog drugog i da ste zaista povezani".

Stručnjak za veze preporučuje da pazite da se vremenom ne udaljite jedno od drugog jer - ljudi se menjaju, napreduju.

"Kada ste poslednji put imali iskren, dubok razgovor sa svojim partnerom i shvatili da želite iste stvari u životu? Ostajanje u vezi jer ste navikli jedno na drugo i jer je tako lakše je češće nego što mislite, ali srećna veza je više od te inercije".

Njen savet je da pokušate da održite balans u vezi, da jednako podržavate jedno drugo kada je podrška potrebna.

"Ako vaš partner zahteva da budete uz nju/njega sve vreme, ali nije uz vas kada vam je to potrebno, verovatno bi trebalo da nastavite dalje sami", zaključuje Levančuka.

Ostale vijesti