• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Agrokor'': Najteža situacija je u BiH

Autor mondo.ba

Povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak rekao je da će taj posrnuli koncern biti razbijen na dijelove, da će lanac "Konzum" biti spasen, te da je trenutno najteža situacija u BiH.

Ramljak je kazao da kompanije koje posluju u sastavu ''Agrokora'' u Sloveniji i Srbiji rade dobro, a da je najsloženija situacija u BiH i da na tome ovih dana najviše rade.

"U BiH imamo 5.100 zaposlenih i planiramo da napravimo neke korake s "Merkatorom" i "Konzumom" kojima bismo riješili finansijsku situaciju u kojoj se "Konzum" nalazi. Za njih je, međutim, dobro da je ova kriza koja se dogodila ostala lokalizovana u Hrvatskoj. To govorim posljednja dva mjeseca svim vladama u regionu, jer je prijetila opasnost da se kriza iz Hrvatske prelije u njihove ekonomije. Mislim da je to velika zasluga Vlade Hrvatske, koja je brzom reakcijom i donošenjem zakona o "Agrokoru" to spriječila", rekao je Ramljak za "Jutarnji list", prenosi ''Glas.''

On je istakao da se u suprotnom cijeli region mogao naći u vrlo neugodnoj situaciji.

"Kada imate više od 5.000 zaposlenih u BiH, u tri-četiri kompanije koje su najbolje u toj državi, onda je to problem za njihovu ekonomiju. "Merkator", "Frikom" i "Dijamant" sigurno su među deset najboljih kompanija u Srbiji i njihov pad bio bi ozbiljan problem za tamošnju ekonomiju, a "Merkator" u Sloveniji ne treba ni da spominjem. Mislim da je velika zasluga hrvatske vlade, koja je spriječila urušavanje i tih kompanija", kazao je Ramljak. 

Na pitanje koliko će "Agrokorovih" kompanija preživjeti krizu, Ramljak je odgovorio da će to biti slučaj o 99 odsto kompanija, ali da one više neće biti u sastavu koncerna, jer nema smisla da on bude održan.

"Bilo je i ponuda za dokapitalizaciju cijelog koncerna, ali u tom slučaju bio bi ponovljen model koji je doveo državu u sistemski rizik i zbog kojeg je bilo prijeko potrebno donijeti poseban zakon. Smatram da više ne smije biti dozvoljeno da jedna kompanija naraste do veličine koja može ugroziti ekonomiju cijele države. Pri tome nisu sistemski rizik samo "Agrokorove" kompanije, nego široki krug od "Agrokora" zavisnih dobavljača kojima je koncern bio gotovo jedini ili jedini izvor prihoda. Oni su dovedeni pred zid. Naš zadatak je da smanjimo sistemski rizik, a za to će biti neophodno rasformirati grupu", rekao je Ramljak.

Ante Ramljak je rekao da specijalni zakon o "Agrokoru", koji je usvojen u Hrvatskoj, primjenjuju samo u toj zemlji i da u BiH, Sloveniji i Srbiji, u kojima "Agrokor" posluje, poštuju jurisdikciju tih zemalja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Koga ovaj farba?

MONDO REPORTAŽE