• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su učesnici skraćene ABA lige 2017/18!

Autor mondo.rs

U 17. sezoni od nastanka regionalne košarkaške lige učestovaće 12 klubova. Evo i kojih...

 Ovo su učesnici skraćene ABA lige 2017/18! Izvor: MN PRESS

List of the 2017/18 #ABALiga participating teams is now complete!

A post shared by ABA Liga (@aba.liga) on



Kancelarija ABA lige, kojom će u trećoj sezoni od reforme vlasničke strukture predsedavati prvi čovek Crvene zvezde, Nebojša Čović, objavila je danas listu učesnika za sezonu 2017/18.

Kao što je dogovoreno u maju ove godine, u 17. sezoni od nastanka regionalne lige takmičiće se 12, a ne 14 klubova. Srbija i Crna Gora, sa najboljim koeficijentom iz sezone 2016/17, dobila su po jednog "bonus" predstavnika u narednoj sezoni u odnosu na osnovnu podelu koja glasi: Srbija tri kluba, Hrvatska tri kluba, Slovenija jedan klub, BiH jedan klub, Crna Gora jedan klub, Makedonija jedan klub.

Titule/klubovi:

6 – Partizan

3 - Crvena zvezda

2 - FMP Železnik

1 – Cibona

1 – Olimpija

1 – Hemofarm

1 – Makabi

1 – Zadar

Drugim rečima, četiri predstavnika Srbija će imati i u sezoni 2018/19 samo ukoliko na kraju sledeće bude imala jedan od dva najbolja koeficijenta (odnos pobeda i poraza svojih predstavnika u odnosu na konkurenciju).

Utololiko, prvi put od formiranja lige, 2001. godine, Slovenija će imati jednog predstavnika, Olimpiju. U odnosu na sezonu 2016/17, neće biti slovenačke Krke i makedonskog Karpoša.

Među 12 klubova nalazi se pet bivših i jedan aktuelni šampion, debitanata nema, a zagrebačka Cibona i ljubljanska Olimpija ostaće do daljeg jedini klubovi koji će učestvovati u svakoj od prethodnih 17 sezona.

Iza njih su Crvena zvezda i Zadar koji se spremaju za 16. učešće, Budućnost će igrati 15. put, a Partizan 14, dok će Široki Brijeg, Krka i Zagreb ostati na 12, 11 i deset sezona u popularnoj "Jadranskoj ligi".

U dosadašnjih 17 sezona u regionalnoj ligi takmičilo se ukupno 37 klubova iz deset zemalja, a gosti su povremeno bili izraelski Makabi, mađarski Solnok, bugarski Levski i češki Nimburk.



Titule/države:

12 – Srbija

2 – Hrvatska

1 – Slovenija

1 – Izrael

Srpski klubovi ubedljivo su najtrofejniji sa 12 titula, od kojih je Partizan osvojio šest, Crvena zvezda tri, FMP Železnik dve, a Hemofarm jednu.

Hrvatska Cedevita negativni je rekorder ABA lige sa četiri plasmana u finale bez osvojenog trofeja, koji su u Hrvatsku nosili samo Zadar i Cibona, po jednom.

Prvo izdanje ABA lige u kojem nije bilo klubova iz Srbije osvojila je Olimpija, a u dva učešća Makabi je stigao do finala 2003. i titule 2012. godine.

I naredne sezone, što se prohodnosti u evro-kupove tiče, šampion će izboriti plasman u Evroligu, a poraženi finalista i polufinalisti u Evrokup. Bilo je govora o tome da bi regionalna liga mogla da vrati Fajnal-for, umesto plej-ofa, ali je sve ostalo samo na tome, Termini početka ligaškog dela, polufinala i finala plej-ofa nisu još objavljeni, ali poznato je da će se za prstenje i Evroligu boriti četiri najbolja tima po završetku sezone od 22 kola, kada ćemo saznati i ko će se plasmanom na poslednje mesto oprostiti od prava nastupa u sezoni 2018/19.

Kompletna lista učesnika ABA lige za sezonu 2017/18:

Budućnost (Crna Gora)
Cedevita (Hrvatska)
Cibona (Hrvatska)
Crvena zvezda (Srbija)
FMP Železnik (Srbija)
Igokea (Bosna i Hercegovina)
Mega Leks (Srbija)
Mornar (Crna Gora)
MZT Skopje (Makedonija)
Partizan (Srbija)
Union (Slovenija)
Zadar (Hrvatska)



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC