Apsolutna pobeda Makrona: Većina u parlamentu

Autor:

Novi francuski predsednik Emanuel Makron osvojio je ogromnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora, eliminišući tradicionalne stranke, levicu i desnicu, i sada ima odrešene ruke da sprovede ranije obećane reforme.

Izbore je obeležio i mali odziv birača, ocenila je večeras agencija Frans pres.

Makronova Republika u pokretu i njen saveznik centristički MoDem osvojili su između 355 i 403 od 577 mesta u parlamentu, dok je za apsolutnu većinu neophodno 289 poslanika, naveli su instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Pobeda mlade stranke osnovane 6. aprila 2016. godine u senci je malog odziva birača od oko 56 odsto.

Analitičari objašnjavaju taj fenomen već ranijom najavom da je zagarantovana pobeda Makronove stranke a i umorom Francuza koji od oktobra izlaze na izbore, prvo stranačke izbore levice i desnice za kandidate za predsedničke izbore, potom su bila dva kruga predsedničkih izbora i na kraju dva kruga parlamentarnih.

Prema izlaznim anketama, desničarski Republikanci su osvojili između 97 i 130 mesta, socijalisti između 27 i 49 poslanika, a esktremno desničarski Nacionalni front od četiri do osam poslanika, navele su ankete.

Okruženje Nacionalnog fronta navelo je da je predsednica stranke Marin Le Pen, inače poraženi kandidat na predsedničkim izborima, pobedila u svom okrugu na severu Francuske.

Radikalna levica i komunisti dobili su između deset i 30 mesta, dok je 15 mesta minimun za formiranje poslaničkog kluba u parlamentu.

Izbori su održani pod jakim merama bezbednosti i u celoj zemlji je kao na prethodnim izborima bilo raspoređeno oko 50.000 policajaca i žandarma.

Marin Le Pen u parlamentu

Predsednica desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen prvi put je osvojila poslaničko mesto u francuskom parlamentu. Le Pen je izjavila da je njena partija, sudeći prema dosadašnjim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora, osvojila šest mesta u parlamentu. Ona je istakla da će poslanici njene partije da se "svim potrebnim sredstavima bore protiv štetnih projekata vlade", a posebno protiv Makronove proevropske i promigrantske politike

Dosad je prebrojano 57 odsto glasova, a Makronova "Republika u pokretu" osvojila je 41 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slede konzervativni republikanci sa 23 odsto, a na trećem mestu je Nacionalni front krajnje desnice sa skoro 10 odsto glasova.

Socijalisti su na četvrtom mestu sa osvojenih 6,2 odsto.

Istovremeno, Nacionalni front je saopštio da njihov lider Marin le Pen ulazi u parlament, preneo je AFP.

Drugi krug izbora obeležio je nizak odziv glasača.

Ukupno 66.546 biračkih mesta otvoreno je u 8.00, a zatvoreno je u 20.00.

L'amour toujours! Francuska ljubavna priča


Desničarki Republikanci mogu da se nadaju da dobiju između 60 i 130 mesta, dok su ih imali 200 u prethodnom sazivu parlamenta.

Makronova Republika u pokretu osvojila je u prvom krugu 32,32 odsto glasova, desničarski Republikanci 21,56 odsto a ekstremno desničarski Nacionalni front 13,20 odsto glasova.


Socijalisti, koji su do skora bili na vlasti, osvojili su 9,51 odsto glasova, manje od radikalne levice koja je u zajednici s komunistima dobila 13,74 odsto glasova.

Pariski Mond ocenio je da Republika u pokretu posle izbora neće imati jaku opoziciju posebno zbog podela unutar tradicionalnih stranaka, levice i desnice, u kojima postoje struje koje će podržati najavljene Makronove reforme.

Radikalna levica, koja želi da bude "prva opozicija" možda neće imati dovoljno glasova da formira poslaničku grupu, dok će ektremna desnica, prema anketema, osvojiti oko četiri mesta u parlamentu, naveo je Mond.

Trijumf Makrona:Poslao u istoriju levicu i desnicu

Izbori se održavaju pod jakim merama bezbednosti i u celoj zemlji je kao na prethodnim izborima raspoređeno oko 50.000 policajaca i žandarma.

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

Ostale vijesti