Lordan Zafranović snima "Decu Kozare" u Beogradu

Autor:

Reditelj za "Večernje novosti" rekao da je RTS "oberučke prihvatio" scenario Arsena Diklića.

0
A- A A+

Poznati reditelj Lordan Zafranović izjavio je za "Večernje novosti" da je u Beogradu dogovorio snimanje filma "Deca Kozare".

"U Beogradu sam pogodio vrlo dobar scenario 'Deca Kozare', po delu izvanrednog Arsena Diklića, RTS ga je oberučke prihvatio, i videćemo kako će ići realizacija", kaže poznati reditelj Lordan Zafranović.

U sabirnim centrima i logorima NDH procenjuje se da je stradalo oko 20.000 srpske dece.

On, u istom intervjuu, kaže da danas imamo vrlo pesimističnu sliku sveta koja plaši svakog normalnog čovek.

"Ali sam ja i dalje optimista, jer kad bi odustao od takvog pogleda na sutra ne bi više živeo, mogao bi da odem zauvek. Ja se nadam da ćemo i ovo vreme nekako da preživimo, da ćemo napraviti nešto kvalitetno, što bi trebalo da nas prikazuje kao bića 21. veka, ne samo u idejama, nego i u formi. Tu snagu mogla bi da kanališe umetnost, samo ona može da pomeri stvari", kaže Zafranović.

On je zbog gostovanja na književnom festivalu Krokodil stigao u Beograd iz Praga, gde živi od 1991. i kaže da je njega kao jugonostalgičara obradovao taj nastup u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

"U Zagrebu, Hrvatskoj, niko nikada nije govorio protiv moje umetničke forme, ali se moji filmovi nisu svideli jednom delu hrvatskog naroda i raznih režima koji su se smenjivali. A ja sam ih pravio upravo za hrvatski narod, za sebe lično, i kad bih danas bio na početku, sve bih ponovio, bez obzira na iskustvo koje imam", kaže Zafranović.

Ostale vijesti