Banjaluka dobija bicikle za iznajmljivanje?

Autor:

Banjalučani bi uskoro mogli biti dio evropske porodice koja promoviše zdrav način života, ekologiju i održivi razvoj kroz veću upotrebu bicikala u svakodnevnom životu.

1
A- A A+

Naime, grad na Vrbasu bi uskoro mogao da ponudi stanovnicima tzv. „Bike sharing“ sistem, koji ustvari predstavlja automatski sistem iznajmljivanja bicikala.

Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 150.000 KM su obezbijeđena rebalansom gradskog budžeta, kojeg je Skupština Grada usvojila na sjednici u četvrtak.

"Planirano je da u prvoj fazi, na području grada budu četiri lokacije sa ukupno 30 bicikala, koje će biti opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za izajmljivanje i parkiranje bicikala", kazao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Slaviša Sandić.

Kako je pojasnio, „Bike sharing“ će funkcionisati na tako da će se korisnici prvo morati registrovati, i to putem interneta, mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Nakon registracije, korisniku će biti omogućeno da iznajmi bicikl tako što će doći na terminal, identifikovati se, unijeti broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, nakon čega sistem automatski otključava bicikl. Nakon završetka vožnje, korisnik vraća bicikl na jedan od terminala, i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja bicikla.

"Ovim sistemom ćemo omogućiti lakši odlazak na posao, školu, fakultet, ali i podstaknuti na fizičku aktivnost i poboljšati turističku ponudu našeg grada, i pridružiti se evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine", naglasio je Sandić, te dodao da slijedi procedura u vezi sa raspisivanjem tendera za izbor firme koja treba da obezbijedi opremu, bicikle i kompjuterski softver za iznajmljivanje bicikala.

On je dodao da navedene aktivnosti predstavljaju početak promocije i razvoja biciklističkog saobraćaja na području našeg grada.

"U narednom periodu će se raditi na izgradnji biciklističkih staza i traka, te je naša vizija da svako veće naselje ima svoj terminal za iznajmljivanje bicikala", zaključio je Sandić.

Istovremeno, uz ovaj projekat „Bike sharing“, Grad planira i izgradnju parkinga za bicikle na više lokacija u gradu.

Ostale vijesti