Hrvatska građanima oprašta dugove?

Autor:

Hrvatska vlast razmišlja da građanima oprosti dugove. U finansijskoj blokadi više od 330.000 građana Hrvatske.

0
A- A A+

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, rekao je da je u Hrvatskoj više od 330.000 građana finansijski blokirano zbog dugova i da bi vlada trebalo da nađe način da im pomogne, navodeći da se razmišlja i o otpisu dugova.

Marić je rekao da bi trebalo preventivno reagovati, kako ne bi nastavio da raste broj blokiranih građana, kao i da bi trebalo promeniti zakonske ili podzakonske akte.

"Čovek je blokiran za 200 kuna (27 evra) i taj je dug narastao na 2.000 kuna (270 evra). Razmišljamo i o promeni zakona. Međutim, ostaje ipak pitanje prošlosti, a imamo više od 330.000 blokiranih, ukupni dug je veći od 42 milijarde kuna (5,67 miliijardi evra)", istakao je Marić, prenosi Poslovni dnevnik.

On smatra da bi sada trebalo rešiti probleme iz prošlosti i podseća da je u programu vlade najavljeno da će baviti problematikom otpisa dugova, naročito onih manje vrednosti.

"Međutim, smatramo da ćemo time obuhvatiti veći broj ljudi, naročito onih koji su slabijeg socijalnog stanja. To mora da bude i odgovoran pristup Vlade, jer je pitanje kakvu poruku šaljete. Obaveze i dugovi moraju da se izvršavaju, ali i recesija je učinila svoje te dobar deo ljudi nije blokiran svojom krivicom", kazao je Marić.

Tagovi:

Ostale vijesti