• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde je stvarana Zvezdina snaga? Na 350 treninga!

Autor mondo.rs

Kondicioni trener crveno-belih Dragan Gačević bio je gost MONDA i otkrio kako je šampionska sezona gledala "iznutra". Šta mu je Dženkins rekao još 2014. i ostao dosledan do danas i kako je Lazić jednom "tri puta" prošao pripreme.

 Dragan Gačević kondicioni trener KK Crvena zvezda Intervju za MONDO Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS


Osim osvajanja triple krune, Crvena zvezda mts oborila je u sezoni 2016/17 i sopstveni rekord u broju odigranih mečeva.

Počev od 30. septembra i duela protiv MZT Skoplja, zaključno sa 16. junom i poslednjom utakmicom finalne serije protiv FMP-a, ekipa Dejana Radonjića odigrala je čak 84 utakmice.

Tokom tako naporne sezone, pažnja je češće nego do sada bila usmerena i na Zvezdinu klupu, koja je pripremala i uspešno vodila tim kroz premijerno, najnapornije izdanje Evrolige. Na kraju, dovela ga je i do osvajanja "triplete", kompletirane ove sedmice, u punoj hali "Aleksandar Nikolić".

Tim povodom, gost MONDA bio je kondicioni trener crveno-belih Dragan Gačević, čiji je rad prethodnih meseci često bio istican i hvaljen, jer je Zvezda neretko bila nazivana i najspremnijim timom Evrolige.

"Takvi komplimenti naravno prijaju, ali je rezultat uvek u prvom planu i iskreno mislim da je nezahvalno izdvajati određene segmente iz timskog uspeha. Nemoguće je sprovesti sezonu bez problema, a na nama je bilo da ekipu pripremimo tako da se što manji broj problema pojavi", skromno kaže Gačević, bez želje da prisvoji zasluge za ono što je bilo očigledno - da su crveno-beli bili spremni i da su imali dovoljno energije da ostvare velike rezultate.

Posmatrano kroz precizne brojke, ekipa Crvene zvezde mts imala je ove sezone oko 300 treninga (tačno 298 kolektivnih), plus još oko 50 individualnih ili treninga sa mlađim igračima.

"Vrteći film" na početak sezone, Gačević otkriva da je stručni štab prošlog leta spremao ekipu predviđajući i simulirajući situacije koje su usledile dok je godina odmicala.

"Pre svega, činili smo sve da, koliko god je to bilo moguće, unapred prilagodimo raspored i da imamo bar dva dana pauze između utakmica Evrolige i mečeva ABA lige. Te stvari smo znali unapred i u pripremnom periodu pokušali smo da adaptiramo plan treninga i da prosto simuliramo nešto što će se kasnije dogoditi. Naporno smo trenirali, uradili kompletne pripreme u Beogradu i uglavnom se spremali u Srbiji. Toliko smo potom putovali da tada nije bilo potrebe da idemo bilo gde osim na Krit, gde smo imali dve jake utakmice. Putovanja su došla već nekoliko nedelja kasnije".

U osvrtu na pređenu kilometražu, dugogodišnji saradnik Dejana Radonjića ponovo govori u brojkama i ističe da su crveno-beli prošli oko 50 letova avionom i oko 60 noćenja van kuća. "Ukupno, dva meseca smo spavali po hotelima, na uvek različitim krevetima, jastucima... Dovoljno je samo reći broj", ističe Gačević.

"Ako se sećate, Izraelci su tokom sezone izbacili plan putovanja, prema kojem smo mi putovali najmanje. Tačno je, tom geografskom logikom mi zaista putujemo najmanje, jer je udaljenost Beograda od ostalih gradova verovatno najkraća, ali ako pogledate, na primer, ekipe iz Istanbula, oni igraju protiv tri tima u svom gradu, imaju direktne letove, a mi po dva leta do Španije... Tako da je to površna analiza".

Gostovanje UNIKS-u i spavanje na klupama aerodroma ostala je jedna od najupečatljivijih slika Zvezdine sezone.

"To jeste bio najspecifičniji put, dogodila se ta situacija sa spavanjem na aerodromu, za koju me često pitaju. Videli ste neke slike, a ima ih još, koje niko nije video", objašnjava Gačević.



"Nisam sto odsto siguran, ali koliko se sećam, dva dana potom je trebalo da igramo protiv Cibone u Zagrebu, a tri dana nakon toga protiv Bamberga... Već sam meč u Kazanju i poraz u poslednjoj sekundi bili su takvi da posle takvog kraja verovatno niko ne bi ni spavao u svakom slučaju. Imali smo potom rani let iz Kazanja i već u autobusu videli smo da nešto nije u redu. Išli smo 30 na sat, po zaleđenom putu, uz ledenu kišu... Posle par sati saznali smo da nećemo uskoro poleteti, pa smo zato primakli one klupe jednu drugoj i zaspali. U takvoj situaciji nemate izbora ni za san, ni za hranu, a sportisti svakako ne bi trebalo da jedu onu kakva je na aerodromu".

Posle te situacije, Zvezda je "vezala" pobede nad Cibonom, Bambergom i Armanijem i polako uhvatila zalet za furiozne nastupe u decembru i januaru, tokom kojih je nizala pobede i igrama oduševila Evropu.

"Uz veliku potrošnju, uz ogromna zalaganja ušli smo u taj period u kojem smo nizali dobre rezultate. Ipak i ta serija je, kao i sve ostalo, pre ili kasnije morala da uzme neki danak", objašnjava Gačević.

"Videlo se već protiv Panatinaikosa (26. januara), da smo izvukli i više od poslednjeg atoma snage. Odigrali smo bez Dangubića prethodno i protiv Baskonije i to nas je sve zadesilo u takvom ritmu u kojem je minutaža svih igrača veoma bitna. Tri, četiri ili pet igrača igrali su više nego obično i posle takve serije utakmica svi su verovatno očekivali da na isti način nastavimo i protiv Efesa, ali to je bila nemoguća misija. Mi, 'iznutra', znali smo da je to tako i iako smo se nadali da ćemo to prebroditi, jednostavno smo bili svesni da će biti teško. Efes je odigrao odličan meč, a mi smo u tom trenutku prosto dostigli trenutni maksimum".


"NI DA JE DŽENKINS ROĐEN NA KALEMEGDANU..."

Izvor: MN PRESS





Radonjić odlično 'oseća' ekipu

Upitan kako se sa Dejanom Radonjićem saglašava oko zakazivanja i izgleda treninga, Gačević ističe da je njihov odnos pre svega zasnovan na poverenju. "U suštini, obično ja govorim kada bi trebalo da imamo trening ili ne i to spada u moj posao, ali je naravno njegova poslednja. Naša saradnja je takva da je meni prepustio da određujem tip treninga, trajanje, ali on je veoma iskusan trener, veoma dobro oseća ekipu i vrlo često nam se mišljenja poklapaju. Ako ne, ja dam svoje argumente zašto bi trebalo na jedan ili drugi način, ali je uvek on taj koji preseče".

Nedugo potom povredio se i Stefan Jović, koji je zatim počeo svoje dugo odsustvo i praktično do kraja sezone nije bio 100 odsto spreman. Pauzu je započeo povredom leđa, a takmičarsku godinu završio ne tako ozbiljnim problemom sa stopalom, zbog kojeg je u finalnoj seriji zaigrao samo simbolično.

"To je bila kompleksna situacija. Jović je ranije imao taj problem, 2015. imao slobodno leto, oporavio se, pripremio i to je dobro rezultiralo. Potom 2016. nije imao pauzu, ni priliku da odmori i to je u nekoj meri dodatno otežalo ionako tešku sezonu. To nije teška povreda, niti nešto što se ne viđa kod sportista, niti nešto što zahteva operaciju ili ugrožava karijeru, ali jednostavno u određenom trenutku je bilo potrebno vreme da se sanira. To je nešto što može da se drži pod kontrolom i ne sumnjam da će on to i uraditi".

Na Jovićevo mesto spremno je uskočio Čarls Dženkins, "čovek-stena", koji je ove sezone propustio samo jedan meč od ukupno 84. Isto toliko (samo jedan!) propustio je i u svom prvom boravku u Zvezdi.

"Ne mogu sa tačnošću da kažem da li je propustio jedan, dva ili tri treninga, ali znam da u svom prvom boravku u Zvezdi nije odigrao samo utakmicu protiv Tamiša, i to posle finalne serije ABA plej-ofa, nakon koje je dobio temperaturu, ali je i tada zatražio da igra", rekao je Gačević, prisetivši se i svog prvog razgovora sa Amerikancem.

"Za Čarlsa zaista moram da kažem da ne bi ispao ovakav ni da je rođen tu, na Malom Kalemegdanu. Toliko je posvećen i toliko je veliki profesionalac. Pamtim naš prvi susret, na Zlatiboru 2014, gde mi je u našem prvom razgovoru rekao: 'Treneru, od mene nećeš čuti da se žalim'. Tako je zaista i bilo. Igrač je, karakter i radnik za primer i taj primer zaista zaslužuje da bude istaknut".



"SAMO POGLEDATI LAZIĆEVE SLIKE"

Izvor: MN PRESS




Razgovor o fizičkoj spremi igrača Zvezde nemoguće je voditi bez priče o Branku Laziću, defanzivnom lideru crveno-belih, koji iz sezone u sezonu izgleda sve spremnije i u boljoj formi. Na konstataciju da se čini da borbeni bek do ove godine nije, primera radi, imao toliko upečatljiv skok, pre svega u napadu, Gačević kaže da ta ocena nije do kraja tačna.

"Ne bih rekao da je tako. Podsetite se da je na kraju naših priprema na Zlatiboru 2014. povredio prst. Zbog toga nije mogao da trenira sa loptom, ali smo radili ostale elemente, uključujući i skočnost, pa je već od te sezone skakao više nego do tada. Imao je i te sezone nekoliko zapaženih, atraktivnih poteza, zakucavanja i taj rad je brzo doneo rezultate".

"Dobro je podsetiti se slike njegovog dolaska na te pripreme i slike od leta nakon toga. On je i sam govorio da je te sezone tri puta prošao pripreme", istakao je Gačević.

Gačević je rođen 1981. godine u Podgorici, a u Nikšiću je završio Fakultet fizičke kulture. Na poziv Dejana Radonjića došao je u Zvezdu 2013. godine, posle pet godina rada u Budućnosti.

Vodeći se pedagoškim razlozima, Gačević nije želeo da ističe još igrača, a priču o aktuelnoj sezoni zaokružio ocenom da je, kao prvo, ona bila veoma uspešna za Zvezdu, a kao drugo - da je donela najviše novih okolnosti svim evroligašima.

"Iz ovog ugla, u prvi plan se stavlja broj odigranih utakmica, ali ne mogu da kažem da je ovo bila najteža sezona. Od svog dolaska u Zvezdu (2013) ne mogu da ne istaknem da je svaka sezona bila sve teža i teža i da na taj način posmatram i ovu za nama. Tu je, naravno, rekordni broj mečeva, ali je najveća specifičnost ipak bila u sistemu takmičenja, koji je bio nov za sve, sistem, klubove, igrače, trenere... Svi će izvlačiti pouke iz ove sezone, a iz razgovora sa trenerima drugih ekipa shvatio sam da zaista i jeste tako. Na primer, pričao sam sa kondicionim trenerom CSKA i on mi je takođe naglasio da su i oni mnogo naučili... Ipak, ponavljam, mi u struci posmatramo stvari iz svog ugla i pratimo potrošnju, rekuperaciju, dok šefovi stručnih štabova gledaju na sve okolnosti iz svog aspekta".

Na pitanje da li je igračima dao smernice za predstojeće leto, Gačević se trudi da odgovori što manje određeno, s obzirom na i dalje aktuelne razgovore o daljoj sudbini Zvezdine ekipe i stručnog štaba, o čemu se klub sa Malog Kalemegdana oglasio i u nedelju, zvaničnim saopštenjem.

"Prvi je zadatak da se dobro odmore, a mi smo u stalnom kontaktu i siguran sam da će spremni dočekati novu sezonu", nasmejao se tvorac crveno-belih "gladijatora".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC