Startuju pregovora o Bregzitu, najteže oko para

Autor:

Evropska unija i britanska vlada danas počinju pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU. Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc očekuje da će pregovori o Bregzitu biti najteži pre svega u finansijskoj oblasti.

0
A- A A+
brexit  bregzit velika britanija Foto: MONDO, Mario Milojević

Prema diplomatskim izvorima, tokom prve runde pregovora fokus će biti na pitanjima vezanim za prava građana, finansijski dogovor, Severnu Irsku i druga pitanja, objavio je portal Politiko.

Britanski sekretarijat za Bregzit saopštio je prethodno da se očekuje da će obe faze pregovora biti usklađene, a da će se najviše razgovarati o pitanjima vezanim za sam izlazak Britanije iz EU i njenim finansijskim obavezama.

Dejvid Dejvis, državni sekretar za izlazak iz Evropske unije i Mišel Barnije, glavni pregovarač Evropske komisije, dogovorili su se o pokretanju pregovora o Članu 50 (Lisabonskog sporazuma EU) 19. juna, saopštila je pošle nedelje britanska vlada.

"NE KAŽNJAVATI LONDON"

 Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc očekuje da će pregovori o Bregzitu biti najteži pre svega u finansijskoj oblasti i upozorava da London ne treba kažnjavati zbog odluke da napusti EU.

"Nemamo ništa od toga da na kraju imamo loš odnos sa Velikom Britanijom, poručio je Kurc u izjavi austrijskom radiju "Oe1" i baglasio da bi kažnjavanjem Velike Britanije EU samu sebe kaznila i da od takvih mera niko ne bi imao koristi.

Velika Britanija će ostati sused EU ukazao je on. Istovremeno, Kurc je napomenuo da Londonu neće biti dozvoljeno da u pregovorima bira samo ono što mu odgovara.

"Ne sme biti atraktivnije izvan nego unutar EU", podvukao je Kurc.

On ne veruje da će London odustati od istupanja iz EU.

"Bregzit će sada postati realnost. To je kompleksna stvar kojom ćemo se baviti godinama", kaže šef austrijske diplomatije.

On očekuje posebno teške razgovore o istupanju Londona u domenu troškova i budžeta, jer Velike Britanija ima obaveze prema partnerima u EU.

"Očekujemo da će se London pridržavati onoga što je prihvatio", poručio je Kurc i dodao da bi EU izostanak sredstava od Velike Britanije trebalo da nadoknadi uštedama.

Ostale vijesti