• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ansambl iz Poljske pobjednik "Dukatfesta"

Autor mondo.ba

Ansambl "Krakus" iz Poljske pobjednik je desetog Internacionalnog festivala kulture "Dukatfest".

Odluku o najboljima donio je žiri kojeg su čini predstavnici Indonezije, Portorika, Čilea, Rusije, Slovačke, Poljske, Slovačke i RS, a ček od 600 evra uručila je predstavnica kompanije "Vitinka" Karolina Karalić.

Priznanje za autetntičnost izraza ostalo je u Banjaluci, nagrađen je KUD "Sveti Sava" koji ove godine, isto kao i "Dukatfest" proslavlja deceniju postojanja. Nagradu "Svetom Savi" uručila je pomoćnik ministra za kulturu i ugostiteljstvo Dragana Ristić. Svaki ansamb na svoj način, osvojio je pažnju žirija i publike, ali stilom plesa "Chernozemochka" iz Rusije izdvojila se od ostalih. Nagradu za najbolji stil ispred komanije "m:tel" uručila je Milica Stojaković.

Publika na tvrđavi Kastel, još jednom je bila ogledalo organizatorima, aplauzima i ovacijama potvrdila jznačaj "Dukatfesta".  Srećni i ponosni bili su učesnici i Poljske.

"Prve večeri kada smo se publici predstavljali pred Hramom Hrista Spasitelja, željeli smo da to učinimo u najboljem svjetlu. Znali smo da će neko od tih ljudi dođi na Kastel da nas gleda. Vjerujemo da smo ostavili dobar utisak. Ne znam zašto, ali bili smo sigurni u pobjedu, to su oni neki momenti koje ne možete objasniti", kazao je Šimon Tomaševski iz Poljske.

Oduševljeni su što se u svoj grad vraćaju sa ovim priznanjem, ističući značaj ovakvih festivala.

"Dukatfest" je jedan od onih festivala koji vam pokazuje da bez obzira na kilometre koji nas razdvajaju, granice za kulturu i umjetnost ne postoje. Zahvaljući njima mi smo bliži jedni drugima, a to je ono čega nam danas posebno nedostaje, bliskosti", ističe Šimon.

Poslije proglašenja pobjednika, učesnici su nastavili sa pjesmom i plesom, druženju sa gostima.

Svako od njih svojim dolaskom, donio je "Dukatfestu" najljepši rođendanski poklon, dio svoje kulture i tradicije od čijih je boja satkan naš festival.

Pažnju publike privukao je prenos uživo putem zvaničnog Youtube kanala kompanije “Prointer” koja je svim posjetiocima omogućila  pristup besplatnom WI-FI- ju.Održavanje jubilarnog "Dukatfesta" podržali su i kabinet predsjednika RS, Vlada RS, Grad Banjaluka. Glavni medijski pokrovitelj svih deset godina je RTRS.

Učesnici su prije nekoliko sati krenuli u Trebinje (Indonezija, Portoriko i Poljska) i Modriču (Rusija i Slovačka) gdje do 21. juna nastavlja proslava decenije postojanja "Dukatfesta".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop