• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija:Ozbiljne reforme će sačekati novu vlast

Autor SRNA

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da se BiH u zajedničkim institucijama pokazala nesposobnom da izvršava obaveze, te da će sve ozbiljne reforme morati da sačekaju neku novu vlast poslije 2018. godine.

  "BiH se u zajedničkim institucijama pokazala kao nesposobna da izvršava obaveze, što je poražavajuće. Došli smo u situaciju da ne možemo da ispunjavamo svoje ugovorne obaveze oko kredita sa EBRD. Takođe, ne možemo da usvojimo nijedno zakonsko rješenje iz oblasti reformi", naglasio je Tegeltija.

On je podsjetio da je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda upozorio Fiskalni savjet da se u parlamentu nalaze zakonska rješenja koja će apsolutno narušiti fiskalne kriterijume iz aranžmana sa MMF-om, što će definitivno sahraniti aranžman, jer su svi zakoni usvojeni u formi nacrta ili se nalaze u formi prijedloga.

"Tako da je dobro pogledati istini u oči kako bi se tražila druga rješenja. Sve ozbiljne reforme će morati da sačekaju neku novu vlast poslije 2018. godine. Sve što smo definisali Reformskom agendom, u Republici Srpskoj ćemo provoditi i to neće zavisiti od odnosa na nivou BiH", rekao je Tegeltija za portal "Kapital".

Na pitanje šta je "plan B" za budžet Srpske i da li je moguće nedostajuća, a planirana sredstva obezbijediti na domaćem tržištu kapitala, Tegeltija je rekao da će se nadomjestiti na domaćem i inostranom tržištu kapitala.

"Već poslije prvog neusvajanja Zakona o akcizama bili smo svjesni da aranžmana nema. Jednu smo tranšu nadomjestili na domaćem tržištu, a ostale ćemo pokušati obezbijediti na inostranom. Iluzorno je sjediti i čekati kada će neko usaglasiti aranžman sa MMF-om", ocijenio je on.

Govoreći o mogućnosti dobijanja naredne tranše MMF-a, Tegeltija je rekao da je poslije prvog neusvajanja Zakona o akcizama rekao da, što se njega tiče, aranžman sa MMF-om ne postoji i Reformska agenda je sahranjena.

On je rekao da Vlada Srpske vodi intenzivne pregovore u vezi sa restrukturiranjem javnog duga, a cilj je prepakovati jedan dio zaduženja koji ima kraći period otplate, te dio kredita lokalnih zajednica.

"Kompletan paket bi trebalo da se raspakuje, da se obezbijedi grejs period, kako bi se lakše servisirale obaveze u narednom periodu", rekao je Tegeltija.

On je istakao da veliki dio unutrašnjeg duga u ovom momentu već restrukturiraju lokalne zajednice, pa i neka javna preduzeća, te da taj iznos može obezbijediti domaći finansijski sektor, za razliku o zaduženja Republike Srpske.

Na pitanje da li je budžet Srpske likvidan, Tegeltija je rekao da je u prošloj i pretprošloj godini Srpska imala problem obezbjeđivanja sredstava za finansiranje.

"Morali smo da servisiramo obaveze i to smo radili iz tekućih prihoda, što nas je dovelo u situaciju da smo u jednom trenutku imali značajna kašnjenja u plaćanju dobavljača, ali i grantova. U ovoj godini smo servisirali mnogo više kredita nego što smo planirali. U dosta smo dobroj situaciji kada je riječ o likvidnosti budžeta", naglasio je ministar finansija.

On je pojasnio da su dugovanja značajno manja nego u prethodnom periodu, a sva dugovanja prema dobavljačima, koliko mu je poznato, isplaćena su za 2016. godinu.

"Ostala su dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima i do kraja ovog mjeseca ćemo i to završiti. Počeli smo plaćati i neke obaveze prema njima iz ove godine. Naravno, postoji veliki dio tekućih obaveza koje izmirujemo u dan, onako kako je predviđeno. Mislim na plate, penzije, invalidnine i ostala socijalna davanja", naveo je Tegeltija.

Kada je riječ o najavljenom povećanju penzija, Tegeltija kaže da za povećanje u ovoj godini ne treba ni izmjena budžeta, jer je planiran taj iznos i on će biti sasvim dovoljan da se isplati zadnji kvartal veći za tri odsto.

"Očekujemo povećanje doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i ono dominantno mora biti i izvor za povećanje penzija u cijeloj 2018. godini. Planirano povećanje je apsolutno u skladu sa finansijskim mogućnostima Republike Srpske", naglasio je Tegeltija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE