• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolan kraj: Srbija povela, pa izvukla bod u 90!

Autor mondo.rs

Posle burnog remija Srbije i Makedonije na EURO u Poljskoj, šanse naših da prođu dalje slične su onima kada očekujete sedmicu, a niste sigurni da li ste uplatili kombinaciju.

 Bolan kraj: Srbija povela, pa izvukla bod u 90! Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Sjajna generacija fudbalera Srbije rođena 1994. godine i kasnije, nije uspela da kompletira takozvani "het-trik"!

Nije uspela, jer... iako u teoriji teorije i dalje imamo matematičke šanse za plasman dalje, objektivno gledano buran remi u Bidgošću potvrdio je da nemamo ni rezultat, ni igru, ni atmosferu u timu da ponovo stignemo do zlata.

Pre će biti da je ovog utorka uveče, posle osvojenih zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu za kadete 2013. u Litvaniji i Svetskom prvenstvu za omladince 2015. na Novom Zelandu, tim sastavljen uglavnom od "zlatnih orlića" završio takmičenje na Evropskom prvenstvu za mlade 2017. u Poljskoj već posle dva meča.

Znali smo nakon startnog poraza od Portugalije od 0:2 da nam je pobeda nad Makedonijom neophodna da bismo (bar) razmišljali o plasmanu u polufinale, isto kao što smo znali da će nam se serija propuštenih šansi danas "obiti o glavu". Promašivali smo, poveli, primili gol bez da je rival stvorio šansu, gubili, izjednačili u 90. i pogodili stativu u 92. minutu utakmice 2. kola Grupe B za konačnih:

Srbija - Makedonija 2:2 (1:0).

U polufinale će samo pobednici tri grupe i najbolji drugoplasirani tim, a kako je naš sastav osvojio jedan od mogućih šest bodova i kako nas očekuje sudar sa prvim favoritom turnira, ekipom Španije (petak, 20.45), suvišno je i govoriti o izgledima za novu medalju.

Naš tim mogao je da postigne bar tri gola u prvih deset minuta meča, kada je delovalo da ćemo poput "furije" i mi savladati Makedonce sa nekih 5:0, ali... Shvativši da ni u čemu ne mogu da pariraju severnim susedima u prvom poluvremenu, momci selektora Blagoja Milevskog zaigrali su prljavo, grubo, svaki faul ne samo da je bio na ivici žutog kartona (arbitar Bobi Maden iz Škotske pokazao je samo jedan do poluvremena), već i na ivici povrede naših igrača i uspeli da izbace "orliće" i iz ritma i iz fokusa.


All Goals UEFA Euro U21 Group B - 20.06...by MixxiTV1

Grupa B

Srbija - Makedonija 2:2 (1:0)

/Gaćinović 24, Đurđević 90 - Bardi pen 64, Đorđev 83/

Portugalija - Španija 20.45

1. Španija 1-0-0 (5:0) 3

2. Portugalija 1-0-0 (2:0) 3

3. Srbija 0-1-1 (2:4) 1

4. Makedonija 0-1-1 (2:7) 1

Parovi 3. kola (petak, 20.45): Srbija - Španija, Makedonija - Portugalija.

U polufinale plasiraće se pobednici tri grupe i najbolja drugoplasirana reprezentacija, što šanse Srbije i Makedonije svodi na teoriju teorije.

Tako je, nakon pregrubog starta Kirea Markoskog nad Milanom Gajićem, naš desni bek nekako izgurao do poluvremena i potom bio zamenjen, a bilo je slučajeva i kada srpski fudbaleri nisu uspevali da ne odgovore komšijama na podmukle udarce. Marko Grujić, recimo, "vratio" je Bobanu Nikolovu "milo za drago" sredinom prvog poluvremena i za tu glupost dobio žuti karton, eliminisao sebe iz konkurencije za meč sa Španijom, a potom umalo isprovocirao Madena da mu pokaže i drugi žuti kada je nemušto pao u šesnaestercu tražeći penal.

Spletom okolnosti, nedoumica oko toga da li će Škot pokazati na belu tačku ili kazniti Grujića isključenjem, dovela je do vodećeg gola našeg tima i to posle serije neshvatljivih promašaja i odličnih reakcija protivničkog golmana, Igora Aleksovskog.

Lopta je stigla do Uroša Đurđevića, a njegov oštar centaršut o telo jednog od štopera Makedonije završio pravo na voleju Mijata Gaćinovića, koji je umalo pocepao mrežu Makedonije za 1:0, što je bila nagrada za sve učinjeno do tada, ali i (shodno našem temperamentu) povod da se sa ofanzivnom igrom ne nastavi... bar ne sa istim intenzitetom.

Lalatović je, posle Gajića, u ranoj fazi drugog poluvremena zamenio i umornog Grujića, koji je igrao dobro i imao dve velike šanse za gol, ali i koji je delovao prenervozno, međutim ispostavilo se da je njegovim izlaskom s terena igra našeg tima "otupela", a da je zaigrao protivnički sastav čiji je selektor Milevski "ubo" sa obe rane izmene i izvukavši dvojicu bivših zvezdaša, Daniela Avramovskog i Davida Babunskog, potpuno promenio odnos snaga na terenu.

Ulaskom Eljifa Elmasa i Nikole Đorđeva, na terenu su se pojavila dvojica igrača koja su direktno doprinela brzom vođstvu Makedonije - Emlas je napucao Andriju Živkovića u ruku i obezbedio Enisu Bardi udarac sa 11 metara za 1:1, a Đorđev potom postigao golčinu ostavivši nemoćnog Vanju Milinković-Savića u 64. minutu kada je kazna za promašaje na startu meča - duplirana!

I pre gola Đorđeva, Lalatović je uvođenjem centarfora Ognjena Ožegovića umesto levog beka Nemanje Antonova krenuo na sve ili ništa, a posle ništa usledilo je - nešto.

Isključen, a nije ni igrao

Radovan Pankov uspeo je da dobije crveni karton danas, a da nije ni ušao u igru. S obzirom na to da se sve dogodilo ili u burnoj nadoknadi vremena ili posle završetka utakmice, na TV snimku nije se videlo šta je Pankov tačno uradio, ali...

Odbišvi da se pomire s porazom, "orlići" su krenuli u novu inicijativu i stigli do izjednačenja posle sjajnog centaršuta Živkovića i pogotka kapitena Uroša Đurđevića u 90. minutu, a da je bilo malo više sreće i staloženosti, naš tim volšebno bi izvukao pobedu u nadoknadi vremena, jer je stotinak sekundi posle Đurđevićevog pogotka za 2:2, Živković glavom uzdrmao stativu i propustio šansu da naše nikakve izglede za polufinale pristojno poveća.

Ipak, ono što je bilo primetno i u meču sa Portugalijom u kojem smo poraženi 0:2, i danas, jeste činjenica da ova generacija na "maturskoj" večeri nije više bila onako jedinstvena i nepokolebljiva kao na Novom Zelandu i u Litvaniji, i kada smo vodili i kada smo primili gol bez da je protivnik stvorio jednu pravu šansu i kada nas je Đurđev poslao na TV špice, pa i kada se krenulo u juriš za spas ugleda i časti... bilo je očito da momci jedni drugima previše toga zameraju i "dobacuju" na terenu, a teško će moći da se kaže da su "orlići" u svaki duel i na svaku loptu ušli maksimalno, sa 100 odsto snage.

Naročito u periodu od vodećeg gola Mijata Gaćinovića, do šokantnog pogotka Đorđeva za 1:2.

GOLOVI (VIDEO)

Naš tim poveo je u 24. minutu golom Mijata Gaćinovića, nakon što je propušteno tri-četiri velike šanse za gol.


1-0 Mijat Gačinović Goal UEFA Euro U21 Group...by MixxiTV1

Nažalost, nešto pre toga, Marko Grujić nezrelo je reagovao i na grub faul odgovorio grubim faulom, dobio žuti karton i eliminisao sebe iz utakmice sa Španijom u petak uveče. To nije jedini peh, jer je Lalatović na poluvremenu morao da ostavi u svlačionici povređenog Milana Gajića, koji je bio žrtva jednog od brojnih oštrih startova rivala, a u drugom delu zamenio ga je Aleksandar Filipović.

Drugo poluvremene donelo je upravo ono čega smo se pribojavali već posle desetak minuta igre - nakon što Srbija nije iskoristila nekoliko velikih šansi za gol, rival je izjednačio i to sa bele tačke nakon što je lopta posle centaršuta rezerviste Eljifa Elmaza pogodila Andriju Živkovića u ruku i to onu koja mu je ostala "iza" tela.

Škotski arbitar Bobi Maden dosudio je najstrožu kaznu, a ono što Enis Bardi nije uspeo u dva navrata iz slobodnjaka (što su bile jedine kakve-takve šanse Makedonije) uspeo je sa penala - "ukopao" je našeg golmana Vanju Milinković-Savića i u 64. minutu doneo izjednačenje svom timu bez stvorene šanse iz igre.


1-1 Enis Bardhi Penalty Goal HD - Serbia U21 vs...by allsporttv1

Izjednačenje koje je značilo isto što i poraz, nateralo je Lalatovića na hazarderski potez - uvođenje špica Ognjena Ožegovića umesto levog beka Nemanje Antonova, a rezultat je bio i drugi gol Makedonaca - taćnije golčina njihovog rezerviste Nikole Đorđeva, koji je u 83. minutu sa oko 20 metara, okružen petoricom igrača u crvenim dresovima, zakucao loptu pod prečku skamenjenog Milinković-Savića za - 1:2!


Nikola Gjorgjev Goal HD - Serbia U21 1 - 2 FYR...by GoalReplay

"Orlići" očigledno nisu želeli da se pomire s porazom, tako da su u finišu meča krenuli u opštu ofanzivu i u 90. minutu stigli do izjednačenja pogotkom kapitena Uroša Đurđevića nakon izvrsnog centaršuta Andrije Živkovića iz prekida sa desne strane.


Uros Durdevic Goal HD - Serbia U21 2 - 2...by wc2018

I, onda, već u narednoj akciji - stativa!

Srbija je "sabila" Makedoniju u njen šesnaesterac, usledio je centaršut s desne strane koji je preleteo sve na petercu, osim Živkovića, koji je skočio i probao glavom, ali... pogodio okvir gola i to nakon što je rezervista Ognjen Ožegović zakasnio tek neki centimetar da taj udarac preusmeri u mrežu za pobedu od 3:2.

NAJAVA MEČA I SASTAVI

Posle poraza od 0:2 u meču sa Portugalijom, u kom naša selekcija nije bila lošiji, već neprecizniji tim, Lalatović je najavio bržu igru, ali to nije značilo i promene u timu. Osim povređenog Aleksandra Čavrića, ostalih deset momaka koji su počeli prvi, počeće i drugi susret na Stadionu "Zdislav Krikovjak" u Bidgošću gde je toplo (27°C) i vedro.

Ovog puta, šansu od starta dobio je Srđan Plavšić.

Inače, na današnji dan pre dve godine, omladinska reprezentacija Srbije predvođena selektorom Veljkom Paunovićem napravla je istorijski uspeh i osvojila FIFA Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu, a svih 11 igrača koje je Lalatović odredio za današnji meč bilo je u sastavu "orlića" na "Mundijalitu".

Mlade reprezentacije Srbije i Makedonije sastajele su se četiri puta do sada, naš tim ima tri pobede, jedan meč završen je remijem, a ukupna gol-razlika iznosi 16:2 za "orliće".

Srbija: Milinković-Savić - Gajić (od 46. Filipović), Jovanović, Veljković, Antonov (od 78. Ožegović) - Maksimović, Grujić (od 52. Ristić), Živković, Gaćinović, Plavšić – Đurđević.

Makedonija: Aleksovski - Murati, Zajkov, Velkoski, Demiri - Nikolov, Bardi - Radeski, Babunski (od 57. Elmas), Markoski – Avramovski (od 46. Đorđev).

Meč sudi Bobi Maden iz Škotske.

Ostanite uz MONDO, pratićemo meč UŽIVO.

TOK UTAKMICE:

90+4 - KRAJ!

U svakom smislu...

90+2 - STATIVA! AUUUUUU ŠTETA!

Centimetri su delili Srbiju od pobede u nadoknadi vremena. Omaleni Živković pokušao je glavom i bio zamalo neprecizan. Šteta.

90 - GOOOOOOOOOOOOL!

Izjednačenje! Đurđević. Živković je centrirao sa desne strane, a kapiten pogodio za 2:2. Ima li vremena za pobedu?

88 - OŽEGOVIĆ!

Odličan pokušaj Ožegovića, odlična reakcija Aleksovskog.

83 - GUBIMO!

Kakva golčina Đorđeva i kakva indolentna postavka kompletne naše odbrane. Đorđev nam je zakucao loptu pod prečku sa oko 18 metara od našeg gola, po sredini, a da je na dva-tri metara od njega bilo ukupno pet naših fudbalera - 1:2.

78 - Lalatović ide na sve ili ništa - umesto levog beka Antonova u igru će špic, Ožegović. U slučaju kada je remi isto što i poraz, logičan potez selektora.

63 - PENAL!

Škot nije razmišljao ni sekund nakon što je lopta posle centaršuta Elmasa pogodila u ruku Živkovića. Bardi je bio siguran - 1:1!

54 - MIJAT!

Prva velika šansa za "orliće" u nastavku, ali i odlična reakcija Aleksovskog. Golman Makedonije uspeo je da "skupi" noge na vreme i spreči Gaćinovića da ispod njega ćušne loptu u mrežu nakon sjajnog pasa Živkovića u prostor...

52 - Očekivana izmena Lalatovića - Ristić umesto Grujića, za kojeg se nadamo da nije odigrao poslednje minute na EP s obzirom na to da u petak neće imati pravo nastupa, a da će našem timu biti potreban pozitivan ishod i danas i za tri dana.

50 - VANJA, OPET!

Opet Bardi, opet Milinković-Savić. Vezista Makedonije ponovo je opasno izveo slobodan udarac, ali je naš golman bio i budan i mobilan - izbio je loptu preko prečke i rutinski sačuvao svoju mrežu.

48 - Inače, statistika na sajtu UEFA kaže da je Srbija u prvom poluvremenu imala 16 opasnih napada i šest udaraca ka golu.

46 - Kao što smo se pribojavali, start Markoskog na Gajića sa starta utakmice bio je previše oštar i ozbiljan da bi naš desni bek mogao da završi meč. Izdržao je do poluvremena, ali ne i više od toga. Lalatović je morao, nadajući se da će Gajić biti spreman do petka, u vatru da baci Filipovića.

45 - POLUVREME!

Rezultat je 1:0, a moglo je - prema šansama - da bude i 2:0 ili 3:0. Ipak, imamo prednost zahvaljujući pogotku Gaćinovića i, s obzirom na prikazano u 45 minuta igre, najvažnije će biti da Lalatović ohladi glave našim fudbalerima koji nisu baš uvek uspevali da "iskuliraju" grube startove rivala. Videćemo da li će selektor zameniti Grujića, koji je u najvećoj meri podlegao udarcima i umalo zaradio iskljućenje u prvom poluvremenu. Najvažnije je da "orlići" izađu na nastavak meča mirni i skoncentrisani, jer je s druge strane očigledno rival koji traži alternativne načine da izbegne poraz i eliminaciju.

42 - BRAVO VANJA!

Posle faula Grujića u opasnoj zoni, Bardi je odlično šutirao iz slobodnog udarca i naterao našeg golmana Milinković-Savića na prvu, ali važnu intervenciju na utakmici. Umalo da u finišu poluvremena, praktično bez šanse iz igre, naš rival stigne do izjednačenja.

37 - TENZIJA!

Uspeli su Makedonci, koji nisu stvorili šansu, da isprovociraju naše igrače. "Orlići" su bolji i spretniji rival, ali su se i unervozili. Posle faula Đurđevića nad Demirijem, došlo je do gurkanja i rasprave na sredini terena, ali se sve brzo smirilo.

36 - GRUJIĆ!?

Naš vezista propustio je veliku šansu za gol, posle centaršuta Antonova sa leve strane na koji je štoper Zajkov "plivao" u prazno. Iako je delovalo da neće lopta doći do njega, Grujić je bio spreman, sjajnim prijemom grešku Zajeva pretvorio u šansu utakmice, a onda tukao pravo u Aleksovskog koji je istrčao, skratio ugao i zabeležio odbranu meča.

24 - GOOOOOOOOOL! SRBIJA VODI!

Posle nekoliko promašenih zicera. poveli smo uz dozu sreće, nakon što je upravo opomenuti Grujić nemušto pao u kaznenom prostoru tražeći penal i imao sreće što mu Maden nije pokazao još jedan žuti, odnosno crveni karton, ali kada je Škot pustio da akcija bude nastavljena - poveli smo! Đurđević je došao do jedne "ničije lopte", centrirao na peterac oštro tako da se lopta odbila od jednog fudbalera Makedonije i završila na "voleju" Gaćinovića koji je iz sve snage nategao mrežu Aleksovskog - 1:0!

22 - GRUJIĆ!?

Nakon što Maden nije sankcionisao grub start Nikolova nad njim, Grujić je ustao i u narednoj akciji startovao na Nikolova sa leđa i dobio - žuti karton! Znači, neće igrati u petak protiv Španije, jer je opomenut i u meču sa Portugalijom. Nepotrebna i suvišna reakcija našeg igrača, za koju nema alibija, ali ima objašnjenja - Maden je morao grubu igru Makedonaca da "iseče" još jednom opomenom, stvari su potom izmakle kontroli.

20 - Srbija je bolja od prvog minuta, a naše komšije onako... baš biju! U jednoj akciji dvojica naših igrača grubo su faulirana, prvo Grujić, pa Plavšić, ali škotski arbitar Maden ovog puta nije vadio žute kartone iz džepa iako je, ruku na srce, mogao da opomene dvojicu makedonskih igrača u razmaku od desetak sekundi.

14 - ZAŠTO TAKO?

Markoski je grubo startovao na Gajića u trenutku kada su bili na sredini terena i kada nijedan igrač nije mogao da napravi opasnu razliku. Zglob našeg desnog beka "pošteno" se izvrnuo u tom trenutku i morala je da interveniše naša lekarska ekipa. Nadamo se da će Gajić moći da odigra ostatak meča bez posledica... Maden je Markoskog kaznio žutim kartonom, opravdano.

11 - GRUJIĆ!

Koliko sreće imaju Makedonci. Četvrta šansa za "orliće", a odigrano je svega deset minuta. Živković je centrirao sa desne strane, a Grujić razgrnuo čuvare i glavom umalo zakucao loptu u mrežu skamenjenog Aleksovskog. Bio je malo neprecizan. Nadamo se da se ove četiri propuštene šanse naših neće završiti "nepisanim fudbalskim pravilom"...

10 - GAĆINOVIĆ!

Srećno je naša "desetka" ušla u šansu za gol, jer se lopta posle prejakog pasa Plavšića u prostor odbila od Zajkova tako da je Gaćinović bio u prilici da tuče sa "kapice" iz punog trka - preko gola!

6 - ŠTETA!

Sjajnu akciju odigrali su Grujić i Đurđević, ali na pas kapitena sa desne strane po zemlji nije imao ko da "natrči". Đurđević je poslao loptu iza leđa Grujića i Gaćinovića koji su bili otprilike na petercu, a lopta je otišla nazad na penaltik...

3 - KAKVA ŠANSA!

Gotovo puna tri mintua "orlići" su držali posed lopte, napadali dugo i oprezno, na kraju se Maksimović našao sam na šest metara i propustio veliku šansu za gol. Njegov "drop kik" otišao je nekontrolisano preko gola, svi naši igrači uhvatili su se za glavu...

1 - POČELO JE!

17:57 - U Bidgošću se intoniraju himne, naši će igrati u crvenoj opremi, Makedonci u beloj.

17:54 - Srbija, pod vođstvom smenjenog selektora Tomislava Sivića, plasirala se na EURO kao pobednik Grupe 2 ispred Italije uz skor 7-2-1. Jedini poraz "orlići" su doživeli od Slovenije, ali time nisu ugrozili prvo mesto u grupi, posle čega su u baražu igrali sa Norveškom - pobedili 2:0 kod kuće i izgubili 1:0 u gostima.

17:51 - Prvo ikada organizovano EP za mlade, 1978. godine, osvojila je reprezentacija Jugoslavije, koja je bila polufinalista 1980. i 1984. godine, odnosno finalista 1990. Kasnije, pod imenima Srbija i Crna Gora naša mlada reprezentacija igrala je finale 2004. i izgubila od Italije u Nemačkoj, a dve godine kasnije u Portugaliji naši su izborili polufinale.

17:50 - Pod imenom Srbija, naša mlada reprezentacija četvrti put nastupa na EURO - na debiju 2007. osvojili smo srebrnu medalju posle poraza od domaćina Holandije, a potom 2009. i 2015. nismo impresionirali, već smo ispadali posle prve faze.

17:48 - Makedoniji je ovo prvo pojavljivanje na EP za mlade, do kojih je ekipa Blagoja Milevskog stigla impresivno uz 21 osvojen bod u kvalifikacijama, jedan više od favorizovane Francuske. Makedonija je do Poljske stigla skorom 6-3-1, a u jednom trenutku ekipa je bila u seriji od pet mečeva bez primljenog gola.

17:45 - Poslednji put kada su se sastali sa Makedoncima, u septembru 2012. godine, "orlići" Aleksandra Jakovića deklasirali su komšije rezultatom 5:1 i overili prvo mesto u grupi. Dva gola dao je Miloš Jojić i po jedan Ognjen Mudrinski, Luka Milunović i Filip Malbašić. Zanimljivo, najbolji makedonski igrač David Babunski dobio je crveni karton u tom duelu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC