• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zmijanjski vez stigao do Tuzle (FOTO)

Autor mondo.ba

Izložba Etnološkog odeljenja Muzeja Republike Srpske "Zmijanjski vez - svjetsko kulturno naslijeđe" nastavlja gostovanja po BiH, a trenutno gostuje u Muzeju istočne Bosne u Tuzli.

Izložba je otvorena danas u 14 časova.

"Ovom izložbom nastavljamo prezentovanje Zmijanjskog veza kao prvog elementa Bosne i Hercegovine, upisanog na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva. Prije mjesec dana izložba je bila otvorena u Zenici, a nakon Tuzle nastavljamo u Mostar, Trebinje i Sarajevo", izjavila je autor izložbe Danijela Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.

Cilj ovih gostovanja je da se lokalnoj publici omogući susret i sa radovima nosioca izrade Zmijanjskog veza u 21. vijeku. Izložba se sastoji od 50 trodimenzionalnih eksponata na kojima je prikazan Zmijanjski vez te preko 20 dvodimenzionalnih eksponata fotografija iz muzejske fotodokumentacije.

"Na izložbi će biti prikazani i radovi djece, koja na Zmijanju žive i na svoj način čuvaju Zmijanjsi vez, učeći o njemu i obučavajući se za njegovu izradu", dodala je Danijela Đukanović.

Zmijanjski vez je 26. novembra 2014. u Parizu na Devetoj sjednici Međunarodnog komiteta za nematerijalno kulturno naslijeđe, upisan na pomenutu listu i tako postao dio svjetskog kulturnog naslijeđa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop