• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA draft: Het-trik Mege, Bolden biran, Gudurić ne

Autor mondo.rs

Prethodne noći u Bruklinu, 30 NBA timova biralo je igrače u dva kruga drafta, a Mega je zadržala prosjek od trojice košarkaša po sezoni koji su selektirani. Jaramaz jedini srpski igrač koji je izabran.

 NBA draft: Tri igrača Mege, izabran Bolden, Gudurić nije Izvor: MN PRESS

Buran NBA draft, održan u noći između četvrtka i petka, tokom kojeg je bilo dosta iznenađenja kada su potezi nekih generalnih menadžera u pitanju, ali i trejdova koji su mu prethodili, nije prošao bez srpskih košarkaša i srpskih klubova.

S obzirom na to da Marko Gudurić (22) iz Crvene zvezde nije izabran u dva kruga prethodne noći u Bruklinu, Ognjen Jaramaz (21) iz Mega Leksa jedini je srpski košarkaš čije se ime pojavilo na velikom ekranu iza komesara lige, Adama Silvera.

/"BLOKBASTER" TREJD KOJI JE ZASJENIO DRAFT/

Jaramaza, koji je neposredno pred draft učestvovao na Eurokampu i bio proglašen za najkorisnijeg igrača, ove sezone u dresu Mege bilježio je prosječno 10,8 poena, 2,7 skokova i 3,6 asistencija, što je bilo dovoljno da ga kao 58. pika izaberu Njujorn Niksi.



Mega se i ove sezone pokazala kao odličan "izvoznik" igrača za NBA ligu, jer je pored Jaramaza izabran i slovenački košarkaš Vlatko Čančar (20), kojeg su sa 49. pozicije uzeli Denver Nagetsi, dok je skoro petočasovna predstava u "Barkliz centru" završena selekcijom francuskog centra Alfe Kabe (20). Njega su kao 60. pika izabrali Atlanta Hoksi.

Čančar, krilni košarkaš, prošle sezone bilježio je prosječno 8,2 poena i 2,8 skokova za Megu, u čijim redovima je Kaba u istom periodu imao prosjek od 8,1 poena i 6,0 skokova.



Mega je tako zadržala "prosjek" od trojice igrača po draftu, s obzirom na to da su prošle godine selektirani Timoti Luvavu-Kavaro (24. pik, Filadelfija Seventisiksers), Ivica Zubac (32. pik, Los Anđeles Lejkersi) i Rade Zagorac (35. pik, Boston Seltiks, pa trejd u Memfis Grizlise).

Pretprošle sezone Mega nije imala igrače koji su birani na draftu, ali je 2014. takođe tri puta pominjana, kada su birani Nikola Jokić (41. pik, Denver Nagets), Vasilije Micić (52. pik, Filadelfija Seventisiksers) i Nemanja Dangubić (54. pik, Filadelfija Seventisiksers).

Da li će australijski košarkaš Džona Bolden (21) samo na papiru biti igrač Crvene zvezde, u koju je prešao iz redova FMP Železnika neposredno pred draft, a po završetku sezone 2017/18, saznaćemo ovog ljeta kada će se sasvim izvjesno priključiti Filadelfiji u Ljetnoj ligi.



Siksersi, koji su u trejdu pred draft dobili uzeli prvi pik od Bostona i "potrošili" ga na Markela Felca, drugi krug drafta otvorili su izborom Boldena sa 36. pozicije.

Bolden je odigrao sjajno sezonu za "pantere" tokom koje je u ABA ligi imao prosjek od 12,9 poena, 7,2 skoka i 1,8 asistencija, navijači Crvene zvezde priželjkivali su ga u timu za sezonu 2017/18, ali je sada sve na Siksersima koji su i ovog ljeta nastavili sa podmlađivanjem veoma talentovanog tima od kojeg se očekuje mnogo u budućnosti i, u zavisnosti od toga da li i kada vide Boldena kao dio projekta, zavisiće i njegov eventualni nastup u Zvezdinom dresu.

Ako je do Boldena, njemu se ne čeka - on je poslije drafta izjavio da bi volio odmah da zaigra u NBA ligi.

Finski centar Lauri Markanen sa Arizone najbolje je plasirani evropski košarkaš na draftu. Njega su kao sedmog pika izabrali Minesota Timbervulvsi malo prije nego što su Niksi pravo izbora sa osme pozicije potrošili na francuskog plejmejkera Franka Ntilikinu iz Strazbura.

Od Evropljana birani su još britanski košarkaš Ogugua Anunobi, izbor Toronto Reptorsa sa 23. pozicije, letonski centar Anžejs Pasečniks, kojeg je kao 25. pika izabrao Orlando Medžik i Isaja Hartenštajn, Nijemac iz Žalgirisa, kojeg su sa 43. pozicije birali Hjuston Roketsi.

Tu su još Matijas Lesor, Francuz poreklom sa Martinika, igrač Nantera, kojeg su sa 50. pozicije birali Siksersi, kao i bugarski košarkaš Aleksandar Vezenkov iz Barselone, igrač koji je kačket namjestio pred kraj drafta kada su ga sa 57. mjesta uzeli Netsi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC