• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD ANDORINJE DO ZVEZDA - Priča o Kristijanu

Autor mondo.rs

Znate li šta znači "andorinja" na portugalskom jeziku? Znate li na je kojoj poziciji je Kristijano Ronaldo počeo da igra? Sve to i još nekoliko zanimljivosti iz ranog doba CR7 saznajte u kolumni Neše Petrovića.

UEFA je otvorila glasanje za najboljeg igrača u Evropi, sa delimično izmenjenim propozicijama i nekoliko novih kategorija. Članovi žirija u samo jednom krugu glasaju za svoja tri kandidata (po sistemu - prvo mesto 5 poena, drugo 3, treće 1) i biraju fudbalera koji je svojim partijama, golovima i osvojenim trofejima obeležio proteklu sezonu na klupskom i reprezentativnom planu. Pored toga, glasa se i za najbolje pojedince po linijama tima.

Iako nema pravo da se javno izjašnjava pre svečane ceremonije u Montekarlu, kolumnista MONDA i član UEFA žirija Nebojša Petrović otkriva ko je i ovoga puta glavni favorit za ovo laskavo priznanje.

...

Zvezde. Nebeska tela koja zrače sopstvenom svetlošću. Nisu se videle nad Kardifom. Zaplašeni talasom terorizma, Velšani su aktivirali krov čudesnog Milenijuma. Ne mari. Bilo je zvezda i na terenu. U sazvežđu "Velikog Finala". Jedna sjajnija od svih drugih. Vidljiva golim okom. Blistava i veličanstvena.

...

Opet on. Što ga više vređaju, to je nemilosrdniji. Kristijano Ronaldo. Ne postoji brutalniji ’ubica’ golmana u dosadašnjoj istoriji fudbala. Dopijetom u Kardifu zaokružio je cifru od 600 golova u karijeri.

Fleš. Best. Ronaldo.

Nadovezao se sa dva u Letoniji i ovim pobedonosnim protiv Rusije na Kupu konfederacija. Neprirodno. Dečko sa druge planete. Real je odbranio tron u Ligi šampiona, Portugal gazi na dva fronta. Na krilima momka koji je svojevremeno bio na korak od prelaska u Juventus. Sudbina. Ludi fudbalski svet.

Oktobar 2002. Poznati trener Đani Di Marcio, koji je danas zaposlen u torinskom klubu kao skaut za igrače iz inostranstva, pratio je utakmicu portugalskog prvenstva Sporting - Belenenseš. Poslali su ga da pogleda Kvarežmu, a video je nešto sasvim drugo. Čudo neviđeno. Klinca koji se poigravao sa štoperima gostujućeg tima.

Još pod svežim utiskom impresivne partije Ronalda, Di Marcio iste večeri podnosi raport svojim pretpostavljenima i zakazuje hitan sastanak sa majkom portugalskog fudbalera. Marija Dolores daje zeleno svetlo i mali Kris je dva dana kasnije već na lekarskim pregledima u Italiji. Sve je bilo spremno za potpis ugovora i promociju velikog pojačanja. Međutim...

Trasfer snova podrazumevao je selidbu Marsela Salasa u suprotnom smeru. Čileanac, ni da čuje za trampu. Usladio mu se život na čizmi i Lisabon nije dolazio u obzir. Uzalud su čelnici Juventusa klečali i preklinjali. Nudili su čak pet miliona pride uz ’El Matadora’, samo da Ronaldu navuku crno-beli dres. Ništa od svega.

Godinu dana kasnije Ferguson kešira 12,24 miliona funti i Portugalca odvodi u Junajted. Salas istog leta napušta Juve i odlazi u River Platu, da bi se već 2005. vratio u Čile i postao član Univerzidada. Šta mislite, ko je umesto Salasa doveden u River da trese protivničke mreže? Gonzalo Iguain. "Mister 90 miliona". Isti onaj koji se na Milenijumu nije video tokom 90 minuta borbe sa Realom. Ah, ti čudni putevi fudbalski.

Sitni detalji menjaju sudbinu. Da je Salas bio malo fleksibilniji, možda ni Juventus ne bi navukao kompleks finalnih mečeva Lige šampiona. Kažu, jedna lasta ne čini proleće. Ali zato, jedna "andorinja" (lasta na portugalskom) može da ispiše istoriju.

Sao Antonio. Najrazvijenija zona Funčala, gradića od 28.000 stanovnika na ostrvu Madeira. Svega 500 km od afričke obale, 800 od one portugalske kojoj geografski i pripada. Dom Kristijana Ronaldo do njegove 12. godine života.

"Gospođo, Vaš mali ima noge kao fudbaler. Pazite, doneće Vam velike radosti u životu", rekla je babica mami Mariji Dolores u bolnici "Kruz de Karvaljo" gde je beba Kris prvi put ugledala svetlost dana.

Već sa sedam godina igrao je protiv mnogo starije dece i umeo satima da plače u slučaju poraza.

"Besneo je na saigrače iz ekipe koji su imali po 12 ili 13 godina, jer mu nikako nije ulazilo u glavu kako oni ne mogu da igraju na njegovom nivou", otkriva Žoze Fernao Baroš de Souza, Ronaldov kum na krštenju i sportski direktor Andorinje koji je 1995. godine realizovao prvi pravi transfer malog virtuoza iz ulice "Kvinta do Falkao".



Rukovodilac omladinske škole Nacionala Antonio Mendonka, ponudio je Andorinji dve garniture dresova u vrednosti od 600 evra, a zauzvrat je dobio desetogodišnjeg Kristijana Ronalda:

"Već je fizički bio dominantan u odnosu na svoju generaciju, a isticao se i karakterom zbog čega je odmah postao lider u ekipi. Probali smo ga prvo na poziciji štopera, ali se vrlo brzo nametnuo kao idealno rešenje za organizatora igre na sredini terena. Neverovatna tehnika, pregled igre, osećaj za gol, intuicija gde će lopta da odskoči posle odbitka. Sve je to ukazivalo na iznadprosečnu fudbalsku inteligenciju".

Ronaldo sa Nacionalom stiče naviku da pobeđuje. U sezoni 1995/96. osvaja Regionalno prvenstvo za igrače do 12 godina. Nije mu trebalo

mnogo da obori s nogu čelnike Sportinga. Najodgovorniji čovek u mlađim kategorijama lisabonskog kluba Osvaldo Silva zaljubljuje se u njega već posle prvog treninga. Nacional je imao neki stari dug od 25.000 evra prema zeleno-belima, što Ronaldu širom otvara vrata velike scene.

"Videlo se sa 14 godina da izrasta u asa", kaže Luis Martins, jedan od trenera u Sportingovoj školi fudbala. "Moram da priznam da nije bilo lako naučiti ga osnovama kolektivne igre jer je težio soliranju i bio je fantastičan individualista. Driblinzima je dovodio do besvesti protivničke defanzivce".

Nije ni Krisu bilo lako da se navikne na život u metropoli. "Saudade". Portugalski izraz za nostalgiju. Razdirala ga je. Toliko da je Martins nedeljom morao da ga uzme pod ruku i vodi u svoj dom na ručak, kako mu ne bi ostavio prostor da razmišlja o porodici na Madeiri:

"Onako introvertan tip, mučio se i patio, bilo je tužno gledati ga tako neraspoloženog. Njegovi u početku nisu imali uslova da dolaze često u Lisabon. Bilo je problema i u školi jer su drugari zbijali šale na račun njegovog ostrvskog akcenta. Jednog dana je nastavnica postavila pitanje, Ronaldo je odgovorio i kada su deca počela da se smeju, on je zgrabio stolicu i zapretio da će ih polomiti od batina".

Malo je falilo da ga najure iz Sportinga zbog čestih izliva besa. Dva dana uoči puta u Funčal na utakmicu protiv njegovog matičnog kluba, napravio je nestašluk u školskoj kantini: "Nisu mu se svideli jogurt i neko voće i ušao je u žestok sukob sa drugarom iz razreda. Zapretio je kuvaru, a zatim se loše poneo i prema školskom psihologu. Skinuli smo ga sa liste putnika, on se zaplakao i izvinio, ali nije ušao u autobus za Madeiru".

Kada je Marija Dolores došla na roditeljski sastanak, kratko je rekla: "Dobro ste postupili. Zaslužio je kaznu".

Kakva mama! Za medalju. Od tada nije više bilo ni najmanjeg incidenta. "Andorinja" je mogla da poleti.

I vinula se visoko. Dalje od oblaka. Tamo gde stanuju zvezde. I to one za koje ne treba teleskop.



BROJKE, BROJKE, BROJKE...

603 gola Kristijana Ronalda;

285 Prvenstvo Španije;

84 Prvenstvo Engleske;

3 Prvenstvo Portugala;

2 Kup Portugala;

13 FA Kup;

4 Liga kup Engleske;

22 Kup kralja;

3 Superkup Španije;

106 Liga šampiona;

2 Superkup Evrope;

5 Klupski Mundijal;

3 Svetsko prvenstvo;

9 Evropsko prvenstvo;

26 Kvalifikacije za SP;

20 Kvalifikacije za EP;

15 Prijateljske utakmice;

1 Kup konfederacija;

...

406 Real Madrid;

118 Mančester junajted;

5 Sporting Lisabon;

74 Reprezentacija Portugala.

---------------------

SVE KOLUMNE  NEŠE PETROVIĆA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC