• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte šta Google zna o vama i šta volite

Autor mondo.rs

Sve po stavkama možete da proverite kako vas je Google definisao.

 Šta Google zna o nama Izvor: MONDO / Google

Kompanija Google je jednom i sama rekla da ukoliko koristite njene servise ne možete da očekujete da imate privatnost. I traje i dalje. Niko ne mari za to - ljudi tj. korisnici su to prihvatili, svakodnevno dajući, ne samo kompaniji Google, nego i kompanijama Facebook, Instagram, Snapchat i mnogim drugim, deo po deo sebe tj. svoje privatnosti. Zapravo, zaprepastilo nas je jedno istraživanje koje je otkrilo da bi većina korisnika prodala svoju privatnost za desetak evra - bukvalno!

Ako među vama postoji još neko ko je zainteresovan za to šta Google zna o njemu ili njoj, kako ga je kompanija definisala na osnovu „tagova“ koje mu je "prilepila" tokom pregledanja sajtova i želi nešto da promeni - ovo je vodič za takve.

Kako da saznate šta Google zna o vama i šta volite

Google nudi opciju da sami upravljate svojom privatnošću utoliko što ćete ograničiti šta će njegovi servisi zapamtiti nakon pretrage (u YouTube, Search, Drive i svim drugim aplikacijama) o vama, kao i šta će drugi korisnici moći da vide (lajkovi, linkovi, deljenja i drugo).

Internet gigant je uveo relativno nov „panel“ ličnih informacija svakog korisnika - My Account - u okviru kojeg svaki korisnik ima mogućnost da proveri šta je Google sakupio o njemu, obriše šta mu se ne dopada, sačuva te podatke za sebe ili selektivno izbriše nešto od njih.

U okviru kartice Personal Info & Privacy nalazi se Ads Settings. Pređite na tu opciju i kliknite na Manage Ads Settings. Pređite na donji deo strane u kojem ćete pronaći Topics You Like. Tu ćete naći tagove po kojima vas je Google definisao kao osobu i na osnovu kojih vam plasira reklame i druge servise, predlaže sajtove, grupe, korisnike…

To je upravo vaš profil - ono što Google misli o vama, ono šta Google misli da volite i na osnovu svega toga vam plasira reklame i druge predloge.

Recimo, autor je bio definisan kroz više od 50 tagova, koji su bili izuzetno precizni. U odeljku Topics You Don’t Like pojaviće se svi oni tagovi koje izbrišete iz prethodne kategorije i njih ne možete da izbrišete, ali čak da ih nekako uklonite sve, Google će nastaviti da vas „skenira“ i dalje i nanovo popunjava deo Topics You Like.

Nema izlaska iz tog kola u kojem ste zaigrali, jer Google širom svih svojih aplikacija sakuplja informacije o vama i „kalupi“ vas neverovatno precizno. Nije dovoljno da samo jednom posetite neki sajt ili napravite pretragu da bi Google "osetio" da to volite - skeniranje je mnogo dublje i oslanja se na algoritme procene ličnosti, koji koriste i ljudsku i veštačku inteligenciju, koje zajedno rade na vašoj (nepogrešivoj) proceni.

10 stvari koje je Google sklonio sa neta (VIDEO)

Ukoliko želite da vam Google prikazuje više reklama koje su u skladu sa vašim interesovanjima - kliknite na Add u odeljku Topics You Like i Google će vas poslušati (naravno).

Ako želite da "o'ladite" Google trajno ili makar na kratko:

- Kako da izbrišete Google nalog, trajno
Pet razloga da prestanete da koristite Google.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS