• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grk "ukrao" nagradu Jokiću, ali - zasluženo!

Autor mondo.rs

Sama činjenica da je Nikola Jokić bio među trojicom finalista za MIP nagradu, dovoljno govori kakvu je sezonu imao i kakav je napredak ostvario u odnosu na prethodnu. Samo je nebo granica, Nikola!

Prvi ikada oskarovski NBA događaj, gala veče u Njujorku tokom kojeg su dodeljene nagrade najboljima u nedavno završenoj sezoni, nije prošao bez Nikole Jokića (22).

Nažalost, nije ni završen slikom našeg asa sa "oskarom" u rukama.

Grčka senzacija iz Milvoki Baksa, Janis Adetokunbo (22), dobio je prestižnu MIP (Most Improved Player) nagradu koja se tradicionaolno dodeljuje igračima koji su ostvarili najveći napredak u igri u odnosu na prethodnu sezonu.

/BIĆE HEJTA - "RAS" JE MVP/

Adetokunbo je odneo pobedu u maloj, odabranoj i jakoj konkurenciji u kojoj se našao još Jokić, centar Denver Nagetsa, kao i francuski reprezentativac iz Jute Džez, Rudi Gober (25).

Ipak, "Greek Freak" je odneo nagradu koja se dodeljuje od 1986. godine, koju je prošle godine dobio bek Portland Trejlblejzersa Si-Džej Mekalum, a koju su kroz istoriju dobila samo još četvorica Evropljana: George Murešan (Rumunija, 1996), Boris Dijav (Francuska, 2006), Hido Turkoglu (Turska, 2008) i Goran Dragić (Slovenija, 2014).

Adetokunbo je prednost nad Jokićem i Goberom dobio zahvaljujući sezoni u kojoj je fantastično predvodio Milvoki Bakse do plej-ofa, uz prosek od 22,9 poena, 8,8 skokova, 5,4 asistencije, 1,6 ukradenih lopti i 1,9 blokada.

Janis
Izvor: YouTube



Grk nigerijskog porekla popravio je u svojoj četvrtoj NBA sezoni doslovce svaku statističku kolonu u odnosu na prethodnu, kada je poređenja radi ubacivao prosečno 16,9 poena, 7,7 skokova i 4,3 asistencije.

Ove sezone, postao je tek peti igrač u istoriji NBA lige koji je bio statistički lider tima u svakoj od pet gore nabrojanih kategorija što dovoljno govori i o njegovom ličnom napretku i o ulozi koju ima u Baksima.

Podatak koji, ipak, govori da je Adetokunbo zaslužio da nosi titulu MIP glasi ovako - on je u sezoni 2016/17 postao prvi igrač u istoriji lige koji je bio u Top 20 u svakoj od pet osnovnih statističkih kategorija: poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte i blokade.

Grčki atleta rekao je da ga je poziv na Ol-star meč u sezoni 2015/16 dodatno trgao i motivisao da još jače radi, što se očigledno isplatilo.

"Prošle godine posle Ol-star pauze dodao sam još rada i napora. Bila je to teška sezona za nas, a ja sam odlučio da, bez obzira na to kako će se završiti, moram da uradim sve da budem bolji svakog narednog dana. Stvari su potom samo 'kliknule'. Ne plašim se nikoga. Počeo sam samo da radim stvari koje je trebalo da radim i stvari su došle na svoje", rekao je Adetokunbo na svečanosti u Njujorku, održanoj u noći između ponedeljka i utorka, kojom je zvanično spuštena zavesa na sezonu 2016/17.

Anketa

Ko je zaslužio da bude MVP?

  • Vestbruk

    0% (0)

  • Harden

    0% (0)

  • Lenard

    33.33% (1)

  • Džejms

    0% (0)

  • Neko peti...

    66.67% (2)

Ko je zaslužio da bude MVP?

Rezultati

Jokiću je izmakla još jedna nagrada - asistencija godine! U ovoj kategoriji presudni su bili glasovi publike, a pobedu je odneo najbolji defanzivni igrač sezone, Drajmond Grin iz Golden Stejt Voriorsa.

Ni da je titulu dobio Jokić, koji ima dve godine manje iskustva od Adetokunba, ne bi bilo nezasluženo. U odnosu na "ruki" sezonu u Nagetsima tokom koje je ubacivao prosečno 10 poena, 7 skokova, 2,4 asistencije, 1 ukradenu loptu i 0,6 blokada, Jokić ne samo da je drastično popravio proseke i stigao do zavidnog nivoa od 16,7 poena, 9,8 skokova, 4,9 asistencija, 0,8 ukradenih lopti i 0,8 blokada, već je i povećao uticaj na igru kompletne ekipe.

Napredne statistike su, zapravo, kategorija koja tek otkriva Jokićev napredak, a on je u drugoj sezoni uspeo da se, recimo, u ofanzivnom rejtingu ili produktivnosti s loptom uvrsti u red vodećih NBA zvezda, poput novog MVP-a, Rasela Vestbruka ili četvorostrukog MVP-a, Lebrona Džejmsa.

Jokić
Izvor: YouTube



Ali, prostora za napredak kod našeg asa i dalje ima, itekako, tako da ovo nije bila njegova poslednja šansa da osvoji ovu nagradu, a tu je i mnogo drugih priznanja koja čekaju da budu "zgrabljena".

Samo je nebo granica za Nikolu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC