• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suficit Srpske u trgovini sa zemljema EU

Autor SRNA

Republika Srpska je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,747 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 72,5 odsto, saopšteno je iz Zavoda za statistiku RS.

Od tog iznosa vrijednost ostvarenog uvoza bila je nešto veća od milijardu dolara, dok je ostvareni izvoz bio 734,4 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza za pet mjeseci veća je za 17,5 odsto, dok je ostvareni uvoz u tom periodu veći za 7,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najznačajniji partner Srpskoj u posmatranom periodu bila je Srbija, sa kojom je ostvaren ukupan obim robne razmjene od 257,56 miliona dolara ili 14,7 odsto ukupno ostvarenog obima spoljnotrgovinske razmjene.

Slijede Italija sa učešćem od 13,9 odsto u spoljnotrgovinskoj razmjeni, te NJemačka sa 8,3 odsto.

Posmatrano prema ekonomskim grupacijama zemalja, Srpska je u prvih pet mjeseci sa EU ostvarila ukupan izvoz od 541,8 miliona dolara, dok je iz te grupacije zemalja ostvarila uvoz od 525,5 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prvih pet mjeseci veći je za 14,2 odsto, a vrijednost uvoza veća je za 8,2 odsto u donosu na isti period prošle godine.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da su u spoljnotrgovinskom poslovanju Republike Srpske sa inostranstvom ohrabrujuća dva pokazatelja - veći procenat pokrivenosti uvoza izvozom, te suficit u generalnom smislu u poslovanju sa EU, kao najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerom.

On je naglasio da je u prvih pet mjeseci značajno vidljiva pokrivenost uvoza izvozom sa Hrvatskom, Austrijom, Holandijom, Slovačkom, čije vrijednosti uveliko premašuju 100 odsto, što znači da je u poslovanju sa tim zemljama ostvaren "priličan suficit".

"Domaći privredni subjekti dobro koriste povećanje tražnje koja postoji u zemljama EU kako bi se etablirali na tom, po mnogo čemu zahtjevnom tržištu, bilo da se na njega uključuju radom takozvanih lon-poslova po narudžbi ili izvoze vlastite proizvode različitog stepena finalizacije", istakao je Graković.


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE