• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pepe Imaz: Pomogao sam Marku, Novak je pitao kako

Autor mondo.rs

Uloga intrigantnog Španca, Pepea Imaza, u karijeri Novaka Đokovića aktuelna je tema ne samo u srpskoj, već i svjetskoj javnosti.

O Imazu, koji je na neki način samouki savjetnik kojeg povremeno zovu i "guru", mada se njemu to ne sviđa, pisalo se i prije nego što je počeo da se pojavljuje u društvu tadašnjeg svjetskog "Broja 1", a naročito od kada je zauzeo mjesto u njegovom boksu na mečevima.

Ispostaviće se, da se kontakt između Đokovića i Imaza poklopio sa padom u formi srpskog asa i potom rastancima sa trenerima, prvo Borisom Bekerom, pa i Marjanom Vajdom, a nije mali broj onih koji smatraju da su upravo Imaz i njegova "religija ljubavi" razlozi zbog kojih je Novak izgubio prepoznatljiv ratnički duh i prkos na terenu.

Slikovito rečeno, da je od gladijatora napravio čoveka kojeg porazi i ne potresaju previše…

Ovaj nekadašnji teniser, koji se popeo na 146. mesto na ATP listi, pristao je da u intervjuu za magazin "Tie Break" govori o tome kada je i kako upoznao Đokoviće, šta je njegova konkretna uloga i šta je promenio kod Novaka.



Imaz, koji je prije Đokovića radio i sa Fernandom Verdaskom i Flavijom Penetom, opisao je sebe kao "emotivnog savjetnika" i čovjeka koji se apsolutno ne miješa u sportski aspekt Novakovih treninga i priprema.

On je dodao da je njegova filosofija "ljubav, poštovanje i samoprihvatanje" bila usmerena ka tome da pomogne igračima koji su teško podnosili pritisak i osećali mentalni zamor.

Rekao je da je i sam, svojevremeno, na pogrešan način pokušavao da prevaziđe stres.

"Kažnjavao sam se jer nisam uspevao da ostvarim ono što sam želeo i ono što se od mene očekivalo. Radio sam sve pogrešno. Imao sam bulimiju. Hrana je bila način na koji sam sebi pogoršavao stvari. Pokušavao sam hranom da popunim emotivnu rupu koja je nastala u meni. Onda sam, vremenom, shvatio da je poštovanje i ljubav prema sebi i drugima jedna od solucija", rekao je Imaz za "Tie Break".

"Kada sam shvatio da mi je to pomoglo, pokušao sam da podjelim s drugima svoja iskustva i pokušam da im pomognem".

Imaz je ponovio da se ne meša u Đokovićev trening i potvrdio jednu od spekulacija, da je s Novakom ostvario kontakt nakon što je, citiramo, pomogao njegovom bratu, Marku.

"Marko je prolazio kroz veoma težak period, razgovarajući s njim uspeo sam da mu pomognem da to prevaziđe. Kod njega je 'upalilo' i rezultati su bili neverovatni. Markova porodica, kao i sam Novak, želeli su da znaju šta se krije iza svega. Tako sam i upoznao Novaka, recimo pre četiri i po godine", ispričao je Imaz.

On je istakao da ne može da snosi odgovornost za Novakov pad u formi, u toliko što su njih dvojica razgovarali i izmjenili neke stvari u Đokovićevim navikama još ranije, u periodu kada je srpski as dominirao ATP turom.

"Sa Novakom samo delim svoja lična iskustva. Nemam ulogu sportskom aspektu. To što pričamo mu je pomoglo pre četiri godine, tada nije gubio intenzitet igre i energiju", pričao je Imaz, dodajući da se ne osjeća krivim za pad Đokovića.

On ističe da je to sve posljedica fizičkog i mentalnog zamora i zasićenja poslje osvajanja Rolan Garosa 2016. godine.

"Kada je Novak osvojio Rolan Garos, uradio je to nakon što je 'gurao' neprekidno šest ili sedam godina... Tokom tog vremena nije previše obraćao pažnju na odmor, koji je morao da ima. Možda je mogao da uzme odmor posle Rolan Garosa, ali je to bila teška odluka, jer su Vimbldon i Olimpijske igre dolazili veoma brzo", rekao je Imaz.

Zbog čega je Novaku potrebno toliko dugo vremena da se vrati i ponovo bude onaj stari i može li Imaz u tome da mu pomogne, nije bila tema na kojoj se španski guru preterano zadržavao.

"On je prvi koji želi ponovo da pobjeđuje. Ali, nekada se dogodi da jednostavno nemate dovoljno rezervi u svom telu", dodao je.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC