• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kočićevo pero za Dragana Jovanovića

Autor SRNA

U Vukovoj zadužbini u Beogradu danas je uručena književna nagrada "Kočićevo pero - za ljeto 2017" Draganu Jovanoviću Danilovu za knjigu "Šta sneg priča", koja obrađuje temu rata u BiH.

Nagradu, koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Beograd-Banjaluka", Jovanoviću je uručio direktor Zadužbine Nikola Vukolić, koji je podsjetio da je na današnji dan rođen jedan od najvećih srpskih pisaca Petar Kočić.

On je rekao da je naslov Jovanovićeve knjige "Šta sneg priča" proglašen za najljepši naslov jedne knjige, za šta mu je Zadužbina kao priznanje uručila prvi reprint Kočićeve knjige "Sa planine i ispod planine".

Vukolić je naveo da se književna nagrada "Kočićevo pero" dodjeljuje već 20 godina piscima koji svojim ostvarenjima nastavljaju djelo Petra Kočića i slijede ljepotu njegove riječi i dubinu misli.

On je dodao da je Jovanović napravio zanimljiv roman o riječima, pisan vješto i inteligentno, u kojem se elementi srpske narativne forme prožimaju elementima eseja i studijama ljudskih karaktera.

Zahvalivši na nagradi, Jovanović je istakao da svoja djela piše perom i mastilom, te da ne koristi računar.

On je rekao da mu se kod Kočića sviđa sočan jezik, starinski patriotizam i vezanost za zavičaj Zmijanje, te da je blizak njegovom panteističkom shvatanju prirode.

"Moj roman se bavi demonskim, a ključna tema je rat u BiH i ratna horor priča koju priča jedan čovek", rekao je Jovanović, napominjući da se radnja njegovog romana dešava u zimu, u jednom vozu, u kojem putnici dočekuju Novu godinu.

On kaže da je to priča o "balkanskoj šizofreniji" i Balkanu kao "nesvjesnom Evrope".

Jovanović je istakao da je za njega nagrada "Kočićevo pero" nešto ohrabrujuće, jer je dobio od priznatih književnika.

Radnja romana "Šta sneg priča", koji je izašao u izdanju "Agore" iz Novog Sada, odvija se u godinama nakon posljednjeg rata, iz kojeg je na junacima ostao trag patnje, stradanja, razaranja, gubitka, bolova, koji se ne mogu izbrisati i zaboraviti.

Mjesto zbivanja je pomalo apstraktan prostor zametenog zimskog voza, koji ide prema Beogradu, u kojem grupa pojedinaca u mraku i hladnoći, zbog kvara, dočekuje Novu godinu u blizini Valjeva.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop