• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frilenseri obavezni platiti porez na dohodak

Autor mondo.ba

U RS je u posljednje vrijeme primjetan trend povećanja broja osoba koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u RS obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu.

Iz tog razloga, Poreska uprava Republike Srpske obavještava fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode od IT usluga ostvaren udaljenim radom (freelancer), a na koji nije plaćen porez po odbitku, da su dužna da taj prihod prijave i plate porez na dohodak, navodi se na zvaničnoj stranici Poreske uprave RS.

Naime, plaćanje poreza na taj dohodak vrši se u roku od sedam dana od dana naplate prihoda, a prijavljivanje se vrši mjesečno i godišnje podnošenjem odgovarajuće poreske prijave.

Pojašnjenja radi, mjesečno prijavljivanje vrši se do 10. u mjesecu za naplaćeni prihod u prethodnom mjesecu, putem prijave Obrazac 1002-Mjesečna prijava poreza po odbitku, na dodatnom listu DL3-Ostali dohodak, isključivo elektronski sa elektronskim potpisom.

S druge strane, godišnje prijavljivanje vrši se do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, putem prijave Obrazac 1004-Godišnja prijava za porez na dohodak, sa prilogom na obrascu 1005, a podnosi se u dva primjerka, nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave prema mjestu prebivališta fizičkog lica.

Porez na dohodak obračunava se po poreskoj stopi od 10 posto na osnovicu koju čini naplaćeni prihod tog fizičkog lica.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pero

Dajte ljudima uslove za normalan i pristojan život dostojan čovjeka pa onda tražite da vam se plaćaju nameti. Kupujte sebi nova vozila od svojih primanja i svoje ćeife zadovoljavajte iz svog džepa a ne sa grbače uništenog naroda.

MONDO REPORTAŽE