• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stojnić za MONDO: Selekcija koštala Sarajevo

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Banjalučki stručnjak Velimir Stojnić za naš portal prokomentarisao je rezultate bh. klubova na međunarodnoj sceni. "Željezničar i Široki Brijeg očekivano, Sarajevo potpuno podbacilo, Zrinjski ima šanse", kaže doskorašnji trener Kozare.

 Velimir Stojnić za MONDO: Selekcija igrača "uništila" FK Sarajevo Izvor: MONDO

Prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu Evrope uspješno su prešla dva od tri predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

Široki Brijeg eliminisao je Ordabasi iz Kazahstana (2:0, 0:0), dok je Željezničar u dvomeču bio uspješniji od crnogorske Zete (1:0, 2:2). Jedini bh. klub koji nije uspio proći u drugo kolo kvalifikacija je Sarajevo.

"Bordo" tim imao je aktivan rezultat iz prvog meča (1:2), uspio pred svojim navijačima da stigne prednost moldavske Zarje (2:1), ali nije imao sreće u penal lutriji, pa su gosti kući otišli pjevajući.

Banjalučki stručnjak Velimir Stojnić, koji je do nedavno sa klupe predvodio prvoligaša Republike Srpske Kozaru iz Gradiške, dobro je upoznat sa dešavanjima u domaćem fudbalu.

Stoga je idealan sagovornik za komentar o nastupu bh. timova u Evropi.

"Žao mi je što je Sarajevo ispalo od protivnika kojeg je moglo proći. Iskreno, očekivao sam njihov prolazak, ali očigledno da određene stvari unutar kluba ne funkcionišu na najbolji način. S druge strane, Željezničar i Široki Brijeg ispunili su očekivanja, ali mislim da je drugo kolo njihov krajnji domet", rekao je Stojnić na početku razgovora za MONDO.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ipak, on nije optimista da Širokobriježani mogu učiniti nešto više u drugom kolu kvalifikacija, odnosno dvomeču sa škotskim Aberdinom, kao ni Željezničar protiv švedskog AIK-a.

"Teško da klubovi sa ovih prostora mogu parirati protivnicima sa evropskim standardima. Ipak, smatram da je jedino Sarajevo podbacilo. Gledao sam sinoćni meč i 'bordo' tim morao je naći način da prođe u sljedeću fazu kvalifikacija. Imali su sve u svojim rukama, ali nedostajalo je i sreće. Vidjelo se i u prijateljskom meču sa Krupom, u kojem je Sarajevo u prvom poluvremenu primilo tri gola, da nešto ne štima", kaže Stojnić.

A šta to ne štima?

"Selekcija igrača glavni je problem. Stručni štab izvlači maksimum iz pojedinaca, ali to nije dovoljno. Prošle godine izgubljena je titula, iako su sami odlučivali o svojoj sudbini. Imali su zatvorenu finansijsku konstrukciju, bolju situaciju i uslove od Zrinjskog i Željezničara, novi trening centar i ostalo, pa vjerujem da je izbor igrača bio najveći problem", smatra Stojnić.

Sljedeće sedmice evropski put započinje i aktuelni šampion Bosne i Hercegovine Zrinjski. Mostarci će u srijedu na stadionu "Pod Bijelim brijegom" ugostiti šampiona Slovenije Maribor, u okviru drugog kola kvalifikacija za najprestižnije evropsko klupsko takmičenje - Ligu šampiona.

...
Izvor: Samir Cacan/MONDO

Stojnić smatra da "plemići" imaju realne šanse da eliminišu predstavnika Slovenije.

"Zrinjski je pokazao da ima izuzetno kvalitetnu i iskusnu ekipu. Najvažnija je dobra logistika, jer Mostarci ništa ne prepuštaju slučaju. Saša Kajkut i Nemanja Bilbija imaju ogromno iskustvo, kao i ostali igrači. Trenirao sam ih prije sedam, osam godina u Borcu i znam o kakvim fudbalerima se radi. Imaju i iskusnog trenera. Blaž Slišković bio je i selektor i zna na koji način se suprotstaviti inostranim ekipama, tako da smatram da Zrinjski ima dobre šanse da prođe dalje", zaključio je Stojnić za kraj.

Zrinjski će, dakle, protiv Maribora igrati 12. i 19. jula, dok će Široki Brijeg i Željezničar ponovo na teren 13. i 20. jula.

Tim s "Pecare" prvi meč protiv Aberdina igraće u gostima, dok će Željezničar prvo biti domaćin ekipi iz Stokholma, a sedam dana kasnije putovati u daleku Švedsku.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC