• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zrinjski - Maribor, repriza iz 2014. ili revanš?

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Prva prepreka šampionu Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Ligu šampiona je Maribor, stari rival, s kojim su "plemići" već odmjerili snage prije tri godine. Tada nisu uspjeli proći dalje. Mogu li sada?

Zrinjski ili Maribor?

Odgovor na pitanje ko će u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona dobićemo 19. jula, kada bude odigran revanš susret na stadionu "Ljudski vrt".

Žrijeb Lige šampiona ponovo je spojio šampione Bosne i Hercegovine, baš kao prije tri godine.

Te 2014. godine, Zrinjski i Maribor takođe su odmjerili snage u kvalifikacijama za najelitnije evropsko klupsko takmičenje. U prvom meču na stadionu "Pod Bijelim brijegom" mreže se nisu tresle, ali su Slovenci u revanšu postigli dva pogotka, sačuvali svog gol i prošli dalje.

Sada, tri godine kasnije, Mostarci će pokušati da se revanširaju. Mogu li uspjeti u svojim namjerama?

Anketa

Može li Zrinjski u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona?

  • Da

    26.15% (17)

  • Ne

    73.85% (48)

Može li Zrinjski u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona?

Rezultati


Sa velikom dozom optimizma popularni "plemići" dočekuju dvomeč sa "ljubičastim".

Tim Blaža Sliškovića u prošloj sezoni okitio se novom titulom šampiona BiH, a sada će pokušati da napravi iskorak i u Evropi.

Prethodna tri izleta u kvalifikacijama za Ligu šampiona završena su neslavno - eliminacijom na prvoj stepenici. Redom su od Mostaraca bili bolji Dudelanž iz Luksemburga (2005/06), slovački Slovan iz Bratislave (2009/10), već pomenuti Maribor (2014/15), te prošle godine poljska Legija iz Varšave.

A šta kažu Slovenci?

Trener Maribora Darko Milanič uvjeren je da njegov tim neće imati problema u dvomeču sa Zrinjskim i da će izboriti plasman dalje.

Trofejni slovenački klub nakon jedne godine pauze (Olimpija bila šampion prošle sezone), vratio je pehar u Maribor, te će ponovo igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

Inače, Maribor je osnovan 1960. godine. Dugi niz godina bio je član prve i druge jugoslovenske lige, a nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, odnosno osnivanjem Fudbalskog saveza Slovenije, postao je najjači klub u ovoj državi.

Čak 14 puta od 1991. godine osvajao je titulu nacionalnog šampiona (četiri duple krune), te je uz devet kupova i četiri superkupa najtrofejniji slovenački klub.

Legendarni slovenački fudbaler Zlatko Zahovič trenutno je sportski direktor Maribora, a njegov sin Luka prvi je strijelac ekipe. U prošloj sezoni u domaćem prvenstvu postigao je 15 pogodaka.

Osim Luke Zahoviča, od igrača Maribora svakako treba izdvojiti iskusnog golmana Jasmina Handanoviča, starijeg brata Samira koji nastupa za Inter.


U ekipi, osim domaćih igrača, te fudbalera iz bivše Jugoslavije, tu su i dvojica Izraelaca, te prekaljeni golgeter iz Brazila, Markoš Tavareš (na slici), možemo slobodno reći legenda kluba, ujedno i kapiten, koji je u Maribor stigao još 2008. godine, te do sada sa ovim klubom osvojio više od 20 trrofeja.

Maribor je redovan učesnik evro-takmičenja, a do sada je upisao više od 120 zvaničnih međunarodnih susreta.

VELIMIR STOJNIĆ: ZRINJSKI IMA REALNE ŠANSE!

PRIPREME

Tokom priprema za novu sezonu, fudbaleri Maribora odigrali su sedam kontrolnih utakmica, a postiglu su sljedeće rezultate: Osijek 1:2, Škendija 1:1, Ural 2:0, Vardar 1:0, Dinamo Bukarešt 2:0, Inter Zaprešić 1:2 i Krasnodar 0:2.

Najveći uspjeh zabilježio je u sezoni 1999/2000. kada je uspio eliminisati belgijski Genk i francuski Lion, te prvi put plasirati se u grupnu fazu Lige šampiona (u grupi su još bili Dinamo Kijev, Bajer Leverkuzen i Lacio).

Isti rezultat ponovljen je 14 godina kasnije, kada je nakon dvomeča sa Zrinjskim, te eliminacije Makabija iz Tela Aviva i Seltika, Maribor u grupi igrao sa Sportingom, Šalkeom i Čelsijem.

Maribor nastupa na stadionu "Ljudski vrt", kapaciteta nešto manje od 13.000 mjesta.

Dodajmo da će Danijel Zibert iz Njemačke dijeliti pravdu na prvom meču, koji je na programu u srijedu, 12. jula u Mostaru od 19 časova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC