• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi dostavili ponudu za HE Dabar

Autor SRNA

Predstavnici kineske kompanije "Čajna internešnel voter end korporejšn" dostavili ponudu za finansiranje 85 odsto ovog projekta izgradnje HE Dabar.

Predstavnici kineske kompanije "Čajna internešnel voter end korporejšn", sa kojom je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane (HE) "Dabar", dostavila je konkretnu ponudu za finansiranje 85 odsto ovog projekta.

Na sastanku sa predstavnicima kineske kompanije Đokić je rekao da će Vlada Republike Srpske razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o okvirnim uslovima, nakon što budu obavljeni detaljni razgovori o ponudi sa predstavnicima preduzeća HE "Dabar", koje je vlasnik koncesije za izgradnju hidroelektrane.

On je naglasio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE "Dabar", u okviru čega su ugovoreni i započeti radovi na izgradnji tunela i drugih objekata.

Đokić je podsjetio da je ovo jedan u nizu velikih energetskih projekata kojim će biti znatno podstaknut razvoj energetskog sektora u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

On je istakao da je veoma značajno da su kineski partneri zainteresovani da učestvuju i u realizaciji drugih energetskih projekata u Srpskoj.

Predstavnici kineske kompanije istakli su da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE "Dabar" i da očekuju uspješnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji ovog projekta.

Oni su upoznali Đokića o mogućnostima kreditiranja projekta od Eksim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita.

HE "Dabar" pripada sistemu hidroelektrana "Gornji horizonti". Instalisana snaga hidroelektrane je 159,15 megavata, a vrijednost investicije iznosi 352 miliona KM.

Kineska kompanija "Čajna internešnel voter end korporejšn" jedna je od vodećih u svijetu u oblasti hidroenergije i do sada je investirala znatan dio kapitala u energetska područja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE