• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Budimpešti, na vaterpolo "Vembliju" (FOTO)

Autor mondo.rs

Najčuveniji stadion vodenih sportova prvi put je domaćin Svetskog prvenstva. Pročitajte i pogledajte kako to izgleda izbliza.

 Vaterpolo-stadion-Budimpesta-Alfred-Hajos-Margit-Siget. Izvor: MONDO/Mladen Šolak

/Od izveštača MONDA Mladena Šolaka iz Budimpešte/

"Ono što je u fudbalu Vembli, to je za vaterpolo Margitsiget i bazen 'Alfred Hajoš'", slikovito je uoči Svetskog prvenstva opisao Andrija Prlainović.

Istakavši lepim rečima značaj ostrva na Dunavu, jedan od najboljih vaterpolista sveta opisao je kolika je igračima čast i uživanje da na čuvenoj sceni igraju i pobeđuju. Posmatrano izbliza, snažan utisak o "Sigetu" se dodatno pojačava.

Dok stotine rekreativaca džogiraju na stazi od 5,35 kilometara ili se kupaju na najvećem kompleksu otvorenih bazena u Budimpešti, na stadionu "Alfred Hajoš" od ponedeljka najbolje reprezentacije bore se za svetsku titulu. Naravno, na čelu sa Srbijom, čiji šampionski tim na svakom koraku izaziva posebnu pažnju.

"Margaretino ostrvo" (na mađarskom Margit-sziget), imenovano po Svetoj Margareti, koja je na njemu živela u 13. veku, decenijama unazad pre svega je prepoznatljivo po kultnom, nacionalnom plivačkom stadionu Mađarske.

Napravljen 1930, stadion je u tom trenutku imao najveći bazen u Evropi, dugačak 33 metra, a širok 18. Punjen je vodom iz Dunava, koja bi (zagrejana) ispunjavala bazen pred tribinama od 2.500 mesta. U međuvremenu nekoliko puta renoviran, stadion sada može da primi čak 8.000 gledalaca, koliko ih je bilo već u ponedeljak.

Prvog dana Svetskog prvenstva, dom Alfreda Hajoša, arhitekte ovog zdanja i prvog plivačkog šampiona modernih olimpijskih igara, i dalje se "zagrevao" za još jedno veliko takmičenje. Ipak, dok je dan odmicao, postajao sve lepši i grandiozniji.

Spektakl na utakmici Mađarska - Australija zapravo je bio uvod u turnir koji je zaista izazvao pažnju celog grada i države, tradicionalno okrenute ovom sportu.

Kada je u pitanju naša reprezentacija, stadion "Alfred Hajoš" ostao joj je na prethodnim takmičenjima u lepoj uspomeni, jer je svaki put igrala u finalu, a na poslednja dva turnira i podizala pehare.

Selekcija SFR Jugoslavije učestvovala je 1958. godine u Budimpešti u svom drugom finalu Evropskog prvensva i izgubila od domaćina. Ipak, na prvom sledećem velikom takmičenju na "Sigetu", 2001. tada SR Jugoslavija osvojila je titulu šampiona Evrope, što je samostalna Srbija uradila na istom mestu i 2014. godine.

S obzirom na značaj ovog grada u svetu vaterpola, pomalo iznenađuje činjenica da je ovog leta prvi put domaćin globalne smotre. Zlatni "delfini" su prvi favoriti i svesni su da su zato pod posebnom "prismotrom", što je i očekivano.

"Svi gledaju i svi hoće da nas pobede, pa zato i dolaze... Žele da vide ko su ti što su osvojili sve", rekao je uz osmeh za MONDO Nikola Jakšić.

Mladi srpski vaterpolista, poput saigrača, ističe da je veoma lepo igrati na slavnom bazenu. Ovog leta i on prvi put nastupa u kapici Srbije na "Alfred Hajošu" i ne krije da uživa u svakom trenutku.

"Ambijent veoma prija, naravno. Mađari su uvek bili odlični domaćini. Protiv nas su uvek bile tribine koliko-toliko pune, što je velika stvar. Zna se da je ovde vaterpolo nacionalni sport, što se na svakom koraku i vidi".

Srpski aktuelni i prethodni reprezentativci uvek su isticali da je u hramu vodenih sportova, ipak, najlepši osećaj kada se popneš na tron. Nadamo se i verujemo da će i Nikola i "delfini" to (još jednom) osetiti ovog jula, na slavnom Margitsigetu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC