• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superliga 17/18: Fudbal, a ne saopštenja! (ANKETA)

Autor mondo.rs

Utakmicom Vojvodine i Čukaričkog zvanično startuje šampionat Srbije u fudbalu. Ko je dobio licencu, šta se promenilo u pravilima, da li nas očekuje bolji fudbal i da li će FSS konačno kažnjavati zbog oštrih saopštenja. Glasajte u anketi!

 Počinje Superliga Srbije sezona 2017/18 Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Nakon tačno dva meseca pauze ponovo startuje prvenstvo Srbije u fudbalu!

I dok se još uvek čeka zvanična odluka Komisije za žalbe za licenciranje klubova, čije se zasedanje pomeralo već četiri puta (25. maj, 15. jun, 30. jun, 7. jul i 13. jul do 15 časova), nezvanično se može čuti da je FSS i ovoga puta "progledao kroz prste" pojedinim klubovima.

U prvostepenom postupku licenciranja Crvena zvezda, Partizan, Napredak, Javor, Voždovac i Čukarički su ispunili potrebne uslove, dok preostalih DESET učesnika Superlige nije.

Bilo kako bilo, ukoliko se ispostavi da je FSS zaista dodelio licence klubovima koji nisu ispunili finansijske kriterijume (recimo Borac nije izmirio sva dugovanja prema igračima na osnovu odluke Arbitražnog suda) očekuje se burna reakcija Sindikata fudbalera, ali teško da će i oni moći nešto da promene kada šampionat startuje sa sledećim učesnicima:

Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina, Čukarički, Radnički Niš, Spartak, Voždovac, Rad, Napredak, Mladost, Javor, Borac,  Radnik, OFK Bačka, Zemun i Mačva.

Kao i u svakoj od prethodnih 11 sezona - apsolutni favoriti, kako zbog tradicije i jačeg igračkog kadra, tako i zbog daleko više uloženih sredstava za pojačanja, su Crvena zvezda i Partizan. Crno-beli su osvojili poslednju i ukupno osam titula od kada je Srbija samostalna zemlja, dok crveno-beli imaju tri. Kada se u obzir uzmu pehari i u "starim državama" - izjednačeni su sa po 27.

Upravo su titule iz 1946. i 1986. godine bile glavna tema između dva šampionata, kada su već utihnule priče o sudijama i FSS, pa ni na letnjem odmoru nisu prestale prozivke.

Serija saopštenja, na koju je Savez neočekivano ćutao i reagovao samo kada neko njih pomene, može da otera publiku sa stadiona i efikasnije od lošeg i ružnog fudbala, što je nešto na šta kao da ne mare čelnici klubova i za šta će ubuduće, možda, i snositi određene sankcije.

O čemu se radi?

Izvor: MN PRESS



Još u januaru osnovana je Komisija za etiku koja prevashodno treba da se brine regularnosti prvenstva, ali koja je, prema rečima generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, još u maju pokrenula postupak zbog "stvaranja zapaljive i apsolutno nesportske atmosfere" kako bi se sačuvao integritet takmičenja. Od tada ni traga ni glasa rezultatu tog postupka, ali Dragiša Binić, koji je sada u Izvršnom odboru FSS i uz to je zadužen za regularnost, podvlači da ubuduće neće biti ustupaka za Zvezdu i Partizan.

Što se tiče same Superlige Srbije - neće menjati oblik i formu ni u narednoj sezoni.

Ulazimo u treću godinu dvokružnog sistema, podele bodova i podele tabele na plej-of i plej-aut, koji je koliko-toliko doneo neizvesnije takmičenje i ima svoje dobre i loše strane, a tokom leta nije bilo značajnijih pritisaka za vraćanje na pređašnje verzije šampionata.

Jedina promena jeste smanjenje broja stranaca!

DVA DERBIJA U 2017. GODINI

Prvi "večiti" derbi u sezoni gledaćemo već 26. avgusta kada je u 7. kolu Zvezda domaćin Partizanu, dok će i crno-beli uzvratiti domaćinstvo na kraju jesenjeg dela šampionata 13. decembra. Prvi deo sezone sadrži 22 kola koja će biti odigrana u 2017, osam u 2018, a nakon toga će timovi biti podeljeni u dve grupe po osam, za dodatnih sedam kola do kraja šampionata.

Uobičajena je floskula u srpskom fudbalu da "stranci guše srpsku decu" i da zbog toga oni ne dolaze do izražaja, dok istovremeno takav problem zaista mogu da imaju jedino Crvena zvezda i Partizan, koji su veliki broj talentovanih fudbalera prodali i pre nego što su ovi zakoračili u prvi tim, pošto su za ostale klubove investicije u skauting i bogatija pojačanja iz inostranstva luksuz za koji nemaju.

Umesto šest, kako je važilo do ove sezone, sada će treneri u protokol za meč moći da stave do četiri fudbalera koja ne poseduju srpsko državljanstvo.

Partizan u svom sastavu ima petoricu stranaca, dok Zvezda ima šestoricu uz još dvojicu Brazilaca (Ze Markos i Viveiros) na koje ne računa za prvi tim ove sezone.

Ostali daleko manje...

Izvor: MN PRESS


Ukoliko se pogleda posao obavljen tokom "letnje pijace", mada je do zatvaranja ostalo više od mesec dana, jasno je da su Partizan i Crvena zvezda daleko moćniji od ostalih timova i možda nas zbog toga ove sezone očekuje, kao nikada do sada, isključivo trka u dvoje bez "trećeg tima" koji može da se, bar na neko vreme, priključi poput Vojvodine u prošloj sezoni.

"Stara dama" u novu sezonu ulazi sa četvrtim šefom struke u ovoj godini i bez nekolicine iskusnih igrača, uz pojačanja koja kvalitetom ne mogu da nadomeste odlaske Paločevića i Melega.

Trener Nenad Vanić je na predstavljanju najavio borbu za trofeje, ali sa igračkim kadrom koji je veoma mlad i sa svim problemima unutar kluba - teško da će moći da isparira "večitima". Videćemo može li Mladost moći da održi kontinuitet iz prošle sezone...


Ekipa Nenada Milovanovića, najdugovečnijeg trenera u prvenstvu, završila je lane kao četvrta, završila evropske kvalifikacije već u prvom kolu, a u novu sezonu ulazi i sa većim ambicijama.

Visoke su ambicije i u ekipi Čukaričkog koju Nenad Lalatović planira da vodi na duže staze. "Brđani" su nakon razočaravajuće godine i dolaska Lalatovića umalo stigli i do plej-ofa, a ove godine bi uz još nekoliko pojačanja (došli Drinčić, Kirovski i Puškarić) mogli da ponove sezonu 2015/16 kada su bili trećeplasirani. Briga manje je dobra finansijska situacija...

Od ekipa koje se nadaju gornjem delu tabele tu su još i Radnički iz Niša, koji će u novoj sezoni voditi austrijski trener Peter Pakult, Napredak, koji isto ima novog šefa stručnog štaba Nenada Sakića, kao i Spartak, takođe sa novim trenerom Aleksandrom Veselinovićem.

Ne treba smetnuti sa uma ni odlični Voždovac koji predvodi perspektivni Ilija Stolica.

Videćemo kako će se u elitnom društvu snaći i Zemun, koji ima jednu od najmlađih timova u Superligi, odnosno Mačva, čiji su igrači sa prosekom godina 27,8 - najstariji.

Nadamo se boljem fudbalu koji neće pratiti zapaljiva saopštenja klubova!

PAROVI 1. KOLA SUPERLIGE

petak, 21. jul:

Vojvodina - Čukarički (20h, Arena Sport 1)

subota, 22. jul:

Partizan - Mačva (19h, Arena Sport 1)
Javor - Borac (20h)
Spartak - Bačka
Voždovac - Radnik
Mladost - Zemun

nedelja, 23. jul:

Crvena zvezda - Radnički (19h, Arena Sport 1)

Anketa

Ko će biti šampion Srbije u fudbalu?

  • Partizan

    42.5% (17)

  • Crvena zvezda

    55% (22)

  • Vojvodina

    0% (0)

  • Čukarički

    0% (0)

  • Mladost

    0% (0)

  • Voždovac

    2.5% (1)

  • Neko drugi

    0% (0)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC