• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vranješ za MONDO: Borac može!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Banjalučki Borac povratničku sezonu u Premijer ligi BiH otvara u nedjelju na Gradskom stadionu utakmicom protiv zeničkog Čelika (19:30). Uoči starta prvenstva, porazgovarali smo sa šefom stručnog štaba "crveno-plavih" Željkom Vranješom.

 Željko Vranješ MONDO intervju pred početak sezone Premijer liga BiH 2017/18 Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nakon jednomjesečnih priprema, fudbaleri banjalučkog Borca okončali su trenažni proces, pa će u nedjelju od 19:30 odigrati prvi takmičarski meč za bodove.

Rival na startu povratničke sezone u Premijer ligi BiH biće rival iz vremena bivše Jugoslavije, zenički Čelik, koji će gostovati na Gradskom stadionu.

Uoči starta premijerligaške sezone, porazgovarali smo sa šefom stručnog štaba "crveno-plavih" Željkom Vranješom, čija ekipa nakon odrađenih visinskih priprema na Zlatiboru početak prvenstva dočekuje u gradu na Vrbasu.

"Odradili smo sve ono što smo planirali. Omogućeni su nam maksimalni uslovi za rad, većina igrača okupljena je na vrijeme i mislim da smo ove pripreme iskoristili na pravi način", kaže na početku razgovora za MONDO kormilar Borca.

Banjalučani su superiorno osvojili šampionsku titulu u Prvoj ligi Republike Srpske i poslije jednogodišnje pauze vratili se u društvo najboljih. Većina igrača iz prošle sezone ostala je na okupu, a na Gradski stadion stigla su kvalitetna pojačanja.

"Zadovoljan sam pojačanjima, a vrijeme će pokazati da li će i ostali biti zadovoljni igračima koje smo angažovali. Ima tu i nekoliko omladinaca koji su odradili pripreme sa prvim timom. Ali, mislim da će oni, bar na početku, nastupati uglavnom za juniorsku ekipu. Koristićemo ih i u kup takmičenjima, te ne daj bože, ako nam zafali neki igrač", rekao je Vranješ.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

POJAČANJA

Na Gradski stadion tokom ljetnog prelaznog roka stigli su: Goran Galešić, Nemanja Janičić, Mahir Karić, Mladen Veselinović, Uroš Mirković, Ivica Guberac, Srđan Modić, Fedor Predragović, Miloš Čudić i Omar Pašagić.

Borac su ovog ljeta pojačala desetorica fudbalera, čime su ostvarene želje šefa stručnog štaba da na svakoj poziciji može da računa bar na dvojicu kvalitatnih igrača.

"Formirali smo ekipu od dvadesetak igrača, tako da za svako mjesto konkurišu po dvojica fudbalera. Normalno, Ronaldo bi nam dobro došao, ali nismo imali dovoljno 'vremena'", kaže kroz šalu Vranješ.

Nova sezona Premijer lige BiH počinje u subotu, a dan kasnije na Gradskom stadionu gostovaće Čelik. Zeničani su između dva prvenstva kuburili s brojnim problemima, ali su na kraju ipak uspjeli da oforme ekipu.

"Prva utakmica u sezoni uvijek je teška, naročito za povratnika u ligu. Pratili smo situaciju u Čeliku, vidjeli da jedan dan imaju igrače, drugi dan ih nemaju, tako da sam uvjeren da ni njihov trener Kemal Hafizović pred put u Banjaluku neće znati ko će mu igrati. Ali, to ne mora ništa da znači. Čelik je Čelik, prva je utakmica, ali mislim da sve zavisi od nas", jasan je strateg Borca.

U Borcu su brojni iskusni igrači, ali Vranješ ističe da utakmice poput one nedjeljne protiv Čelika su nešto specifično.

"Iskustvo je jedno, a reflektori i banjalučki teren nešto sasvim drugo. Ima mnogo Banjalučana koji nisu ostavili neki dublji trag u Borcu i normalna stvar je da glava nije baš mirna. Ali vjerujem da bar u ovoj prvoj utakmici ne bi trebalo biti problem", optimistično najavljuje Vranješ duel sa Zeničanima.

PUZIGAĆA IGRA, NE IGRA...

Prema informacijama iz Fudbalskog saveza BiH, odnosno informacionog sistema COMET, među suspendovanim igračima za prvo kolo Premijer lige BiH našlo se i ime iskusnog Borčevog defanzivca Bojana Puzigaće. Ipak, Vranješ tvrdi suprotno.

"Koliko ja znam, Puzigaća može igrati. Zbog crvenog kartona protiv Tekstilca Kort kažnjen je jednom utakmicom neigranja, tako da nisam ni razmatrao neke alternative", poručio je Vranješ i dodao:

"Vladan Danilović dobio je udarac u glavu na meču protiv Viteza, ali već dva dana radi normalno, tako da nema posljedica. Aleksandar Kondić počeo je da trenira i vjerujem da će za sedam dana moći da radi sa prvom ekipom. Ostali igrači su spremni za meč sa Čelikom", rekao je Vranješ.

LEŠINARI

Prvi put u istoriji, najvatrenije pristalice Borca neće bodriti svoje ljubimce sa istočne tribine. Odlukom Uprave kluba, navijači su premješteni na sjevernu tribinu iza gola, dok će istočna strana biti iskorištena u komercijalne svrhe. "Njihova podrška nam mnogo znači. Tu su, na stadionu, i najbitnije je da ih čujemo", kaže Vranješ.

U i oko Borca dugo nije vladala ovako pozitivna atmosfera. Ljudi iz Uprave kluba učinili su mnogo toga na promociji "Velikana iz Platonove ulice", potpisani su brojni sponzorski ugovori, čime je omogućeno ekipi da radi bez problema.

"Imamo maksimalne uslove za rad, što se vidi na stadionu i oko njega. Od jutra do mraka se nešto radi. Loptica je sada prebačena na igrače i ako krenemo dobro, uvjeren sam da će sve ići u pravom smjeru."

Japanac Rio Suzuki odradio je druge pripreme sa Borcem, ali stručni štab trenutno ne računa na njega za premijerligaške duele.

"Najveća mana Suzukija je što prošlu godinu nije iskoristio za utakmice, makar i sa juniorima. Na njemu se vidi da je školovan igrač, ali je očigledan nedostatak mečeva. Pokušaćemo da mu ugovorimo pozajmicu u nekom od klubova iz Prve lige RS, kako bi se nametnuo kroz utakmice", kaže trener "crveno-plavih".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

EVROPA

Vranješ je u razgovoru za naš portal prokomentarisao i nastup bh. klubova na međunarodnoj sceni. "Mislim da je najveći problem neiskustvo u Evropi. Takođe, kod nas je rijetkost da se igrač zadrži četiri, pet sezona u jednom klubu, a pogledajte Tavareša koji je već deceniju u Mariboru i to se odmah vidi. Dakle, neiskustvo i kontinuitet", smatra trener Banjalučana.

Od dolaska Vranješa u Borac, a naročito tokom ljetnih priprema, sa Gradskog stadiona najavljene su visoke ambicije, odnosno plasman u Ligu za šampiona BiH.

"Nemamo imperativ prvog mjesta, niti plasmana na međunarodnu scenu, tako da idemo stepenicu po stepenicu. Mislim da ova ekipa može da se plasira među prvih šest ekipa, a kasnije šta bude."

Za kraj, strateg Borca izdvojio je kojih je to šest ekipa koje bi trebalo da se plasiraju u ligu u kojoj će razigravati za novog šampiona BiH.

"Vjerujem da će to biti one ekipe koje su zadržale 'kostur', Zrinjski, Željezničar, Široki Brijeg, Sarajevo, te Krupa, koja ima zanimljivu ekipu, gdje igrači već tri godine igraju zajedno", zaključio je Vranješ.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ajmooo

Ajmo, tenzija raste, jos malo je ostalo do spektakla u nedjelju

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC