• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci iz BiH za MONDO: Borac će biti hit!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević Autori Nebojša Šatara

Uoči početka nove, 16. sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine, porazgovarali smo sa fudbalskim stručnjacima, koji su za naš portal prognozirali ko bi mogao biti hit prvenstva u bh. eliti, te koja od ekipa ima najveće šanse za titulu.

 Premijer liga BiH 2017/18 najava Stručnjaci iz BiH za MONDO Borac će biti hit prvenstva Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nakon nikad kraće pauze, lopta na premijerligaškim terenima ponovo će se zakotrljati.

Sezona u Premijer ligi BiH, 16. otkako je formirana jedinstvena liga na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, počinje sutra, a prvo kolo biće odigrano tokom tri dana.

ŠAMPIONI BIH:

2002/03. Leotar (Trebinje)

2003/04. Široki Brijeg

2004/05. Zrinjski (Mostar)

2005/06. Široki Brijeg

2006/07. Sarajevo

2007/08. Modriča Maxima

2008/09. Zrinjski (Mostar)

2009/10. Željezničar (Sarajevo)

2010/11. Borac (Banjaluka)

2011/12. Željezničar (Sarajevo)

2012/13. Željezničar (Sarajevo)

2013/14. Zrinjski (Mostar)

2014/15. Sarajevo

2015/16. Zrinjski (Mostar)

2016/17. Zrinjski (Mostar)

Šest mečeva u subotu, nedjelju i ponedjeljak biće odigrano u različitim terminima, a sezonu otvaraju fudbaleri Radnika i Krupe u subotu od 17 časova.

Fudbaleri Zrinjskog braniće titulu koju su osvojili u dva prethodna prvenstva, a Mostarci su sa pet titula ujedno i najtrofejnija ekipa Premijer lige BiH u njenoj istoriji.

Uoči početka sezone u bh. eliti, porazgovarali smo sa fudbalskim stručnjacima iz BiH, koji su za naš portal prognozirali ko bi mogao biti hit Premijer lige BiH ove sezone, te koja od ekipa ima najveće šanse za titulu. Naši sagovornici bili su sportski radnici i treneri koji trenutno nemaju angažman u najjačoj bh. ligi.

Većina njih etiketirala je banjalučki Borac kao potencijalni hit predstojećeg prvenstva.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Borče Sredojević (trener Kozare iz Gradiške):

"Očekujem da će Krupa biti snadradno dobra, Radnik takođe, ali prvenstveno bih volio da iznenađenje predstojeće sezone bude banjalučki Borac. To mi je velika želja, ali i fudbalski gledano, vjerujem da Banjalučani imaju kapacitet da budu hit Premijer lige BiH", poručio je Borče Sredojević.

Darko Ljubojević (nekadašnji potpredsjednik FS BiH):

"Ne vjerujem da će nova sezona donijeti neka posebno velika izennađenja. Kad je riječ o borbi za titulu, sarajevski klubovi Željezničar i Sarajevo, kao i aktuelni šampion Zrinjski su kao i uvijek favoriti. Naravno, tu je jako opasan i Široki Brijeg, što je i pokazao dobrim partijama u Evropi. Borac bi mogao da se ubaci iz drugog plana ili da iz sjene eventualno napadne vrh tabele, ali biće jako teško. Druge ekipe poput Radnika, Slobode i Mladosti su takođe solidne, ali ne vjerujem da mogu biti ozbiljniji kandidati za naslov. Što se tiče Krupe, dugo su zajedno, vidjećemo šta će biti", istakao je Ljubojević.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Mato Neretljak (trener Orašja):

"Realno je Zrinjski najkvalitetnija ekipa, a iznenađenje bi mogla da bude Krupa, koja je već nekoliko sezona čuva okosnicu tima na okupu. Osim Mostaraca, svakako da je i Željezničar favorit za trofeje, a što se tiče mene, najviše bih volio da novi šampion bude Borac. Žao mi je što Vule Trivunović nije ostao trener, ali ne vjerujem da Banjalučani mogu da se umiješaju u borbu za titulu", rekao je Neretljak.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Mirza Varešanović (trener Olimpika iz Sarajeva):

"Kao i svake godine, favoriti su četiri vodeće ekipe bh. fudbala, Sarajevo i Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski. Ipak, siguran sam da će Borac biti hit ove godine. Posložili su određene stvari, dobro se pojačali, formirali dobru ekipu i puno očekujem od njih. Vrijeme je da se Borac vrati u sami vrh bh. lige, gdje mu je i mjesto. Radi se o našem velikom klubu, koji ima tradiciju, uslove i ime i krajnje je vrijeme da postane stabilan premijerligaš i da se bori za izlazak na međunarodnu scenu. Prošle godine Krupa je sve iznenadila, niko nije očekivao njihovu tako dobru igru, ali mislim da će ove sezone teško ponoviti prošlosezonski uspjeh", mišljenja je kormilar sarajevskih "vukova".

Izvor: MONDO

Branimir Tulić (bivši selektor U-21 reprezentacije BiH):

"Kada je riječ o novom šampionu, ta knjiga mogla bi se svesti na tri, četiri slova. Po meni glavni favorit je Željezničar, a zatim slijede Široki Brijeg i Zrinjski. Ali, ja bih tu dodao i Borac. Ne zbog nekog lokal patriotizma, nego zbog svih stvari koje se dešavaju u Banjaluci. Borac je izborio povratak, imaće veliki motiv, doveli su par sjajnih pojačanja protiv Gorana Galešića, Mladena Veselinovića i Mahira Karića, igrače koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu i mislim da vjerujem uraditi mnogo. Mislim da Sarajevo trenutno nije u krugu favorita. Vidjelo se to i tokom nastupa u Evropi. Nije to više ona ekipa od prije dvije, tri godine", rekao je Tulić.

Vranješ za MONDO: Borac može!

Tri meča prvog kola na programu su u subotu, dan kasnije igraju se još dva, dok premijernu rundu u ponedjeljak zatvaraju Željezničar i GOŠK.

Pogledajte kompletan raspored prvog kola, satnice i sudije.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Polako

Prvi mačići se u vodu bacaju...

Nadamo se

Svi se nadamo. Ajmo Boraccc

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC