• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreće Druga ABA liga, igraju Bosna i Zrinjski

Autor mondo.ba

Sarajevska Bosna i mostarski Zrinjski igraće Drugu ABA ligu koja je danas i i zvanično pokrenuta. Šampion ovog takmičenja izboriće plasman u Prvu ABA ligu.

 osnovana Druga ABa liga, učesnici Bosna i Zrinjski Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Skupština  ABA lige održana je danas u Beogradu, a na njoj je i zvanično donesena odluka o pokretanju Druge ABA lige, koja kreće od sezone 2017/18.

Ovo takmičenje igraće 12 klubova, a šampion će automatski steći učašće nastupa u Prvoj ABA ligi, prenose “Večernje novosti”.

Predstavnici BiH u Drugoj ABA ligi biće sarajevska Bosna i mostarski Zrinjski, a priliku da obezbijede učešće u ovoj ligi imaće Mladost Mrkonjić Grad, Široki ili Sloboda, odnosno jedna od ove tri ekipe.

Mladost, Široki i Sloboda će prvo igrati međusobno na pretkvalifikacionom turniru, a pobjednik će se plasirati u kvalifikacije u kojima će igrati ekipe iz Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Nakon sjednice skupštine  čelnici Aba lige izdali su saopštneje koje prenosimo u cjelosti:

“ Skupština ABA liga j.t.d. održana 24.07.2017. godine u Beogradu donijela je niz važnih odluka koje će imati snažan uticaj na razvoja košarke u regionu.

Konstatujući izuzetno jak interes klubova i potrebu za dalji razvoj košarke, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da od sezone 2017/18 pokrene Drugu ABA ligu u kojoj će učestvovati 12 ekipa. Na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu i poslatih prijava u Drugoj ABA liga će učestvovati: Krka, Rogaška, Split, Bosna, Zrinjski, Dinamik, Borac Čačak, Teodo, Lovćen i Ohrid. Preostala dva učesnika biće poznata nakon dva turnira.

Pretkvalifikacioni turnir će biti organizovan za ekipa iz BiH. Na njemu će učestvovati Mladost Mrkonjić Grad, Široki i Sloboda. Pobednik pretkvalifikacionog turnira steći će pravo igranja na kvalifikacionom turniru na kome će još učestvovati Primorska, Vršac i Sutjeska. Kvalifikacioni turnir za popunu Druge ABA lige biće održan od 27. do 29. septembra u Laktašima. Igraće se po sistemu svako sa svakim, a dvije najboljeplasirane ekipe ostvariće plasman u Drugu ABA ligu u sezoni 2017/18.

U skladu sa odlukom o pokretanju Druge ABA lige, Skupština je donijela odluku o Promjeni propoziciji takmičenja Prve ABA lige za sezonu 2017/18 koje podrazumijevaju da šampion Druge ABA lige ima osigurano mjesto u Prvoj ABA ligi u sezoni 2018/19. U skladi sa usvojenim promjenama u Propozicijama takmičenja maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje u Prvoj ABA ligi je ograničen na pet klubova.

Sa željom da dodatno učvrsti poziciju pokretača razvoja košarke u regionu, Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da u sezoni 2017/18 organizuje juniorske turnire.

Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da se u periodu od 20. do 23. septembra organizuje Superkup u Baru na kome će na osnovu plasmana iz sezone 2016/17 učestvovati osam ekipa: Cedevita, Partizan NIS, Budućnost Voli, Igokea, Mega Bemax, Cibona, Mornar i FMP. Crvena zvezda mts nije mogla da učestvuje zbog ranije preuzetih obaveza u tom periodu i učešća na evroligaškom turniru.

U skladu sa dobrim poslovanjem i sa cilju dodatne pomoći klubovima, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 po usvojenoj matrici snosi troškove prevoza klubova. Sa istim ciljem, a na ime troškova prevoza, Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da klubovima koji su učestvovali u sezoni 2016/17 uplati po 12 hiljada evra. Od te sume biće oduzeta eventualno zaostala dugovanja za kazne”, navodi se u saopštenju ABA lige.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC