• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak: Bog je morao da mi pošalje signal

Autor mondo.rs

Bivši najbolji teniser sveta zvanično je saopštio da neće igrati do kraja godine, ali je tu vest radosno prihvatio i ima velike planove. Ne planira operaciju, a ni da završi karijeru.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Srpski teniser Novak Đoković održao je u Beogradu konferenciju za medije na kojoj je potvrdio da se do kraja godine neće takmičiti. Planira da pauzira dva, tri meseca bez reketa i tada se posveti porodici, radujući se prinovi u porodici.

Đoković je vrlo optimistično saopštio da će biti potpuno spreman 1. januara 2018. i da će to vreme odsustva sa ATP tura iskoristiti da radi na svom tehničkom napretku, ali i da u potpunosti oporavi svoje telo.

Ovo je Novak Đoković ispričao srpskim predstavnicima medija:

Bilo je različitih spekulacija u vezi sa mojom povredom, pa sam zato želeo da sazovem konferenciju. Nakon konsultacija sa raznim doktorima iz Srbije, ali i šrimo sveta - doneo sam odluku da ne igram do kraja 2017. godine. Ovo je povreda koju vučem već godinu i po dana. Predstavljala mi je problem na mnogim turnirima u poslednje vreme, ali u poslednjih mesec i po dana je eskalirala. Predaja na Vimbldonu je bila znak da treba da donesem radikalnu odluku.

Ovo nije profesionalno lak trenutak za mene. Ali osećam ogromnu zahvalnost, jer sam do sada igrao bez pauze. Shavtio sam koliko sam bio blagosloven da me ovakve povrede nisam imao, koje bi me omele u takmičenju duže vreme.

Udarac kod koga me je povreda lakta najviše omela je servis, zbog čega sam morao da napravim tehničke korekcije. To se odrazilo na moju igru, a posle i odrazilo na rezultate.

Dva meseca bez reketa, ako mi dozvolite

Ono što predstoji je nekoliko meseci odmora. Oko dva meseca ću odmarati bez reketa. Svi stručnjaci, specijalisti različitih oblasti medicine sližili su se da priroda povrede zahteva neigranje i pasivno aktivan odmor, odnosno rehabilitaciju.

Predamnom predstoji period na kome ću raditi na jačanju lakta i čitavog svog tela.

S pozitivne strane gledano: imaću vremena da se posvetim svom telu i dastavim tim koji će biti uz mene u narednoj sezoni. Da se natenane, bez žurbe posvetim procesu napredovanja, koji nisam imao od kada sam počeo profesionalno da se bavim tenisom.

Andre Agasi je prihvatio da bude uz mene i na početku sledeće sezone i jako sam mu zahvalan na tome. Bio je uz mene i kada sam posetio stručnjake u Torontu. Bićemo na vezi i u narednom periodu, a ja jedva čekam da opet zajedno sa njim stanem na teren i da radimo na popravljanju moje igre.

Kondicionog trenera tek treba da pronađem, a što se tiče drugog teniskog trenera - mario Ančić je još prioritet, ali s njegove strane treba da prođe određeno vreme jer je izgradio sebi potopuno drugačiji život. Potrebno mu je da razmisli, da li želi opet da se posveti tenisu, jer je sada u biznisu. Imam još nekoga u opticaju, ali čekam Mariov odgovor, on mi je prioritet.

Tim ljudi mi je jedna od najbitnijih stvari koju želim da rešim, da utemeljim, da bih znao s kim i na koji način mogu da komuniciram u narednom periodu.

U naredna dva meseca, Jelena i ja ćemo, ako bog da, drugi put postati roditelji, tako da će to biti moj fokus. Voleo bih malo da se odmorim, ako mi dozvolite.

Igraću sigurno prvu nedelju u narednoj sezoni. Od sada pa do prvog turnira u 2018. ima sasvim dovoljno vremena i to je dovoljno za mene da se potpuno izlečim i budem potpuno spreman za tada. S tim u glavi mogu da se obavežem na to. Ali još ne znam tačno koji turnir će biti prvi u sezoni, zavisi od planiranja mog tima.

Operacija nije neophodna. Svi stručnjaci, čak i ortopedi i hirurzi, ne preferiraju da se operišem, jer nije nužno. Nisam, niti želim da se ikada operišem, tako da mi je drago što na prirodan način da se oporavim.

Od jeseni 2015. sam maltene igrao pod lekovima, ali sam se nadao da će povreda vremenom splasnuti. Ali ova povreda je karakteristična za tenisere i bejzbol igrače, zbog mehaničkih povreda. Jedan od glavnih uzroka sigurno je preopterećenost, ali imajući u vidu koliko sam mečeva odigrao - uopšte se ne čudim. Međutim, ne žalim se. To je 15 najuspešnijih meseci koje sam imao u profesionalnoj karijeri. Ali koliko god da su to bili trenuci sreće, nakon prošlogodišnjeg Rolan Garosa, osećao sam se iscrpljeno.

Možda je bilo dobro da pauziram i još posle Vimbldona, ali previše sam želeo da učestvujem i na Olimpijskim igrama u Riju. To je sve jedno životno iskustvo za mene, period gde sam upoznavao sebe na drugi način. Tražio sam ponovo sebe, da se povežem sa sobom, nakon Rolan Garosa.

Poslednja tri meseca sam igrao mnogo bolji tenis, i da se vraćam, nižem mnogo bolje rezultate. Bilo je tu mnogo dobrih nedelja. Što naravno nije na nivou rezultatskog standarda u poslednjih sedam,osam godina, no to je jedan novi period života kome sam morao da se prilagodim.

Istovremeno, dosta stvari se izmenilo i u mom privatnom životu. Mnoštvo predivnih emocija, na kojima sam zahvalan, može da bude previše za čoveka. Posebno za mene, koji sam na istom nivou već desetak godina.

Prognoze za izlečenje su šest meseci da izlečim povredu, rehabilitujem se i osnažim svoje telo da 1. januara 2018. već budem maksimalno spreman. I radujem se što ću se sa najbljima sretnem već u trećem, četvrtom kolu turnira.

Radujem se pauzi, jer nikada do sada u karijeri nisam imao priliku da korigujem ili izmenim određene stvari. Za to je potrebno vreme, ali takav je raspored, vi ste deo mehanizma, pratite šta drugi rade i morate da učestvujete na velikim turnirima. Kada ste deo tog sveta, uopšte ne razmišljate da je dobro da uzmete sebi više meseci odmora, kako biste rekapitulirali i osvežili određene aspekte.

Znao sam to ali... Nekako je Bog morao da mi pošalje signal u vidu ove povrede i da mi kaže: sada stvarno ne možeš da igraš, nego moraš da odmaraš.

Priroda mog posla i zanimanja je takva da dosta odsustvujem od kuće, tako da će mi prijati da budem više od mesec dana na jednom mestu. Naravno, da budem uz svog sina i suprugu. Pored toga ću se posvetiti i drugim stvarima koje volim, a nemam vremena inače za to.

Planirao sam da posetim reprezentaciju, kada budu igrali u Lilu protiv Francuza, međutim videću, jer je tada termin za porođaj. Neće mi biti svejedno da ih gledam kako igraju, a ja nisam sa njima na terenu. Posebno jer su oni moji veliki prijatelji, životni sapatnici, a ja sam toliko želeo da ponovo osvojim Dejvis kup. Biće to teško gostovanje, ali ja verujem u njih. Ništa nije nemoguće.

Spremite se, još ćete me gledati!

Svi sponzori koje imam su ostali uz mene i hvala im na tome. Naša saradnja se zasniva na međusobnom poštovanju i uvažavanju na terenu i van njega, a ovo je još jedna potvrda toga.

Rolan Garos je bio "šlag na tortu", to je bio turnir koji sam toliko želeo da osvojim svih godina unazad jer sam uvek zastajao na poslednjem stepeniku. Prošle godine sam to uspeo i time zaokružio lep asortiman trofeja, li me je to veoma iscrpelo. Tražio sam sebe u različitim pravcima. Ali se ne kajem zbog toga, jer znam da se sve dešava s razlogom. Prepuštam životu da on uredi onako kako je najbolje za mene.

Uživam na terenu, ne samo kada se takmičim i pobedim meč, već i kada držim reket. Uživam i kada igram sa svojim sinom, bratom... Jedva čekam da se vratim na teren, jer to je moja ljubav i strast. Ja to ne pričam ovde pred vama jer mi je to rečeno i da bih vas ubedio u nešto. Taj izvor radosti i zadovoljstva koji mi pričinjava kada držim reket sam izgubio, ali sam ga povratio poslednjih meseci. Ja ne vidim kraj mojoj karijeri i spremite se, jer biće još mnogo mojih mečeva!

Pre početka konferencije obratio se fanovima na Facebooku i saopštio da je za njega sezona završena. Da je to odlučio nakon konsultacija sa više različitih doktora.

Povreda lakta koju Novak Đoković vuče već duže vreme, a zbog koje je predao meč četvrtfinala Tomašu Berdihu na Vimbldonu, komplikovana je i nimalo naivna i iziskuje ozbiljno mirovanje i duži period oporavka. Svoj omiljeni grend slem igrao je pod ogromnim bolovima.

NOLE OTVORENO: VREME JE ZA DUŽU PAUZU!

Gotovo je izvesno da Đoković neće moći da nastupa ni na polufinalnom meču Svetske grupe protiv Francuske u Lilu, a pitanje je da li će odlučiti da pauzira i do kraja sezone. Ta opcija nije isključena, budući da se radi o problemu za koji je najbolja opcija mirovanje.

ORTOPEDSKI HIRURG: ĐOKOVIĆ PRESKAČE US OPEN

Đoković je obavio i preglede kod specijalista u Torontu, zatim je stigao u Beograd da zatraži mišljenje ovdašnjih stručnjaka, a odluka o daljim koracima znaće se vrlo brzo. Za sada je izvesno da mora na pauzu i terapije, a naredni pregled pokazaće da li će procena koja je data o vremenu van terena ostaje ili ne.

Odlukom da napravi "dužu pauzu" kako bi sanirao hroničnu povredu desne ruke i prevazišao prisutan mentalni zamor, tri puta najbolji sportista sveta Novak Đoković okončao je i deceniju dug boravak u Top 4 društvu ATP tura.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC