• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogodilo se: Hrvatska pobedila Srbiju u vaterpolu!

Autor mondo.rs

Posle sedam uzastopnih pobeda nad "barakudama" i niza od deset takmičenja sa kojih su vraćena samo i isključivo zlata, šampioni svega nisu više šampioni svega. U finalu SP u vodenim sportovima igraće Mađarska i Hrvatska.

/od reportera Monda iz Budimpešte/

Jedna od najboljih ekipa koje je ova zemlja imala, ali i vaterpolo o usvojoj skoro 150 godina dugoj istoriji, nije više šampion svega.

Niz od deset takmičenja sa kojih su "delfini" Dejana Savića vraćali samo i isključivo zlatne medalje poklopio se sa krajem niza od sedam godina bez poraza od velikiih rivalia, vaterpolistia Hrvatske.

U polufinalu FINA svetskog prvenstva u vodenim sportovima u Budimpešti, na podeljenom plivalištu "Alfred Hajoš" , "barakude" su neprikosnovenoj vaterpolo reprezentaciji Srbije nanele bolan, ali zaslužen poraz.

Posle 1.454 dana, Srbija je izgubila vaterpolo utakmicu u kojoj se odlučivalo o medaljama:

Na kraju: Srbija - Hrvatska 11:12 (1:1, 4:4, 4:4, 2:3)!

"Delfini", koji od večeras ostaju "samo" olimpijski i evropski prvaci, kao i osvajači FINA svetske lige, boriće se u subotu od 15 časova sa Grčkom za bronzu, dok će se za upražnjeni tron iste večeri "tući" naše zapadne i severne komšije.

U julskoj predigri jednog od vaterpolo "klasika", Mađarska je potopila Grčku i potom dočekala rivala kojeg teško da je očekivala pre početka turnira.

Andrija Prlainović odigrao je simultanku sa šest pogodaka, uz nekoliko ključnih dodavanja i odličnih odbrana, ali se taktika hrvatskog selektora Ivice Tucaka da "svi mogu da daju gol osim najboljeg igrača sveta, Filipa Filipovića", ispostavila kao kobna po naš tim, koji prvi put od Svetskog prvenstva u Barseloni 2013. nije imao rešenja za protivnički napad sa igračem više (a, bilo ih je itekako).

Prlainovićevim golovima i asistencijom poveli smo 3:1, ali je Sandro Sukno odgovorio u svom stilu i poveo "barakude" brzo do 3:3, posle čega je naš tim SEDAM puta stizao do vođstva i, odokativno, imao prednost nepun minut do rezultata 10:10. Kako bi Srbi postigli gol, tako bi u sledećem napadu Hrvati izjednačili, sve dok se u drugoj polovini četvrte četvrtine uloge nisu zamenile.

Kada je Ante Vukićević pogodio za 10:11, što je bilo prvo vođstvo komšija u ovom polufinalu spuštenih gardova, bilo je očigledno da se "delfini" neće lako snaći u situaciji u koju ih, bez preterivanja, godinama niko nije doveo.

Roviti Dušan Mandić ponudio nam je izlaz sa dna bazena golom za 11:11, u utakmici u kojoj je njegov nastup bio pod znakom pitanja, ali su "barakude" imale poslednju reč - Marko Joković iskoristio je igrača više za 11:12, a u naredna tri napada, od kojih su dva bila mahnita u begu od poslednjeg sudijskog zvižduka, Savićev tim nije uspeo da pronađe produžetke.

Uskoro opširnije...

Pročitajte sve o rivalitetu "delfina" i "barakuda".

Dovoljno je reći samo da je gol-razlika u duelima Srbije i Hrvatske u bazenima širom planete trenutno 210:168.



Uskoro opširnije...

TOK UTAKMICE:

0:0 – MITROVIĆ!

Bravo za našeg golmana koji je skinuo zicer Šetke u napadu u kom su Hrvati imali dva igrača više.

1:0 – GOOOOL!

Andrija. Vodimo posle četiri minuta ispunjena greškama s obe strane, neiskorišćenim igračima više i dva-tri uzaludna isplivavanja zbog faulova u napadu.

1:1 – SUKNO

Naše vođstvo posle četiri minuta igre nije mnogo trajalo. Naš golman Mitrović branio je sjajno od početka meča, ali je Sukno potvrdio klasu u situaciji kada nije bilo igrača više u bazenu. Do sirene za kraj prve četvrtine ostalo je sekund!

Kraj prve četvrtine.

2:1 - ANDRIJA! GOOOOOOOL!

Andrija Prlainović obožava ovakve utakmice. Bomba u mreži Hrvata. Andrija - Hrvatska 2:1.

3:1 – MITROVIIIIIIIIIIIIĆ!

Strelac prva dva gola za Srbiju ovog puta je bio asistent. Prlainović je u "trejdmark" akciji poslužio mlađeg kolegu na spoljnim pozicijama i Bijaču nije bilo spasa.

3:2 - VRAĆAJU SE HRVATI!

Šrauba Lončara, majstorski potez snažnog hrvatskog centra. Naša odbrana kao da nije videla šta se dogodilo. Lončar je u četvrtfinalu dobio drugi crveni karton na turniru, ali je zaigrao u ovoj utakmici.

3:3 – NEREŠENO!

Andro Bušlje sa distance, u egal napadu. Ne daju se "barakude".

4:3 – ANDRIJAAA!

Šta radiš naš "plejmejker". Od četiri gola Srbije, sam je dao tri, jednom asistirao. Imali smo igrača više, Prlainović je to lagano pretvorio u vođstvo.

4:4 - PRLAINOVIĆ - SUKNO 3:2!

Sandro Sukno ne dozvoljava Srbiji da se odlepi. Najbolji hrvatski vaterpolista "nategao" je iz daljine i pogodio.

5:4 - BRAVO DUŠKO!

Opet vodimo. Burna druga četvrtina, posle 1:1 u prvoj. Duško Pijetlović sjajno je reagovao na pas Viktora Rašovića i iskoristio teško stečenu poziciju pred golom Hrvatske. Igramo raznovrsno.

5:5 - GOL MI, GOL ONI!

Sukno i Bušlje. To su vaterpolisti koji drže Hrvate u igri. "Barakude" su dale gol sekund pre kraja prve i dve sekunde pre kraja druge četvrtine. Ovog ptua naša odbrana morala je bolje. Bušlje se među trojicom naših domogao lopte i pogodio.

Poluvreme.

6:5 – DUŠKO!

Dobro je što koristimo igrača više. Dugo je kružila lopta oko gola Hrvata, izmarali su naši "barakude" i egzekucija je usledila posle pasa kapitena Filipovića ka centru našeg tima. Opet vodimo.

6:6 – SUKNO!

Prlainović - Sukno 3:3, Srbija - Hrvatska 6:6.

7:6 – BRAVOOOO!

Filipović - Mitrović - Ranđelović! Sa igračem više, Srbija je opet povela.

7:7
- OPET JE EGAL

Od kada su Hrvati sa dva gola u nizu izjednačili na 3:3, naš tim ne uspeva da se odlepi. Maro Joković se priključio Suknu i Bušljeu. Rutinski je realizovao igrača više.

8:7 – ANDRIJAAAAAAAAA!

Šta radi ovaj čovek!? Ako ne može s beka, može sa centra. On može sve. Četvrti gol i asistencija, 8:7.

8:8 - NE VREDI!

Koliko god Prlainović i drugovi večeras da čine čuda u napadu, odbrana nije granitna kao ranije, a i Hrvati nisu oni Hrvati od ranije. Ante Vukićević postigao je prvi gol u još jednoj situaciji sa igračem više za "barakude". Večeras ih nećemo lako slomiti kao u prethodnih nekoliko duela...

9:8 - OVO JE NEVEROVATNO!

Teško je i opisati šta Andrija Prlainović radi večeras. Golovi sa igračem više, asistencije, golovi iz egal napada, gol sa pozicije centra, ali... Nakon što Hrvati nisu iskoristili igrača više, posle tajm-auta, za prvo vođstvo u ovom polufinalu, naša vateprolo legenda krenula je u kontru i onda do krajnjih granica nategao mrežu iza Bijačevog gola. Sa 10 metara. Iz kontre. Iz kraula.

Andrija Prlainović.

9:9 - KAKO JE OVO MOGUĆE!?

Treći put u tri četvrtine primili smo gol u poslednjim sekundama. Nakon što je naš pomoćni trener Stevanović isključen zbog burne reakcije na jednu od sudijskih odluka, Joković je postigao drugi gol za 9:9 pred poslednju deonicu.

Kraj treće četvrtine.

10:9 - PR-LA-I-NO-VIĆ!

Nova kontra i ŠESTI gol Prlainovića. Ovog puta doplivao je ispred Bijača i "lomio" ga dobrih 4-5 sekundi pre nego što nam je ko zna koji put doneo prednost. Pritom, zakačio je golmana Hrvatske prilikom šuta i izvinio mu se.

10:10 - LONČAR!

Vodili smo mnogo puta, ali u vođstvu teško da smo bili duže od dva minuta od rezutlata 3:3. Kako damo gol, tako Hrvatska izjednači. Mahom sa igračem više u bazenu. Ovog puta pogodio je Lončar koji je ostao sasvim sam i lako zategao mrežu.

10:11 - HRVATI VODE!

Bijač i Pijetlović zabeležili su po dve važne odbrane pre nego što "delfini" nisu lepo iskoristili igrača više i bili brzo kažnjeni. Naravno, sa iggračem više. Ante Vukićević pogodio je drugi put za PRVO vođstvo "barakuda" u ovom polufinalu.

11:11 - MANDIĆ! ETO GA!

Junak! Povređen. Rovit. Noćima oporavljen. Mandić je u teškom trenutku za naš tim, na tri i po minuta do kraja, pogodio prvi put u eliminacijama i izjednačio.

11:12 - JOKOVIĆ! OPET VODE "BARAKUDE"

Hrvati ne greše sa igrače više. Joković je neumoljiv.

11:12 - LOŠ NAPAD SRBIJE

"Delfini" su imali napad za izjednačenje ali je pas Filipovića na desno krilo bio neprecizan. Hrvatska je osvojila loptu na 33 sekunde pre kraja i selektor Tucak zatražio je tajm-aut. Teško ćemo se izvući iz ovoga.

KRAJ: Imali smo 12 sekundi za poslednji napad, ali je Bijač u korner odbio snažan udarac Prlainovića za produžetke, posle čega za tri sekunde nismo uspeli ništa da uradimo. Poraz. Zasluženo, bili su bolji.

U subotu od 15 časova igramo sa Grčkom za bronzu.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC