• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na propasti Bobar banke zaradili milione

Autor mondo.ba

Za troškove zastupanja u brojnim sudskim sporovima „Bobar banka“ platila advokatima više od 2,2 miliona KM, piše Capital.ba

  Bijeljinska „Bobar banka“ je od 2015. godine kada je pokrenut likvidacioni postupak samo na troškove desetine advokata koji je zastupaju u brojnim sudskim sporovima potrošila više od 2,2 miliona KM, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CAPITAL-a, troškovi advokatskih usluga samo u postupku likvidacije iznosili su oko 2,1 milion KM.

Dok je ovim postupkom rukovodio likvidacioni upravnik Mile Maksimović, bilo je angažovano čak 11 advokatskih kancelarija.

Trošak za advokatske usluge u 2015. godini tako je iznosio oko 740.000 KM, u 2016. – 1,2 miliona KM, a do 21. januara ove godine potrošeno je oko 104.000 KM.

U ovom dvogodišnjem unosnom biznisu najbolje je prošla advokatska kancelarija Slobodana Govedarice, koja je inkasirala oko 1,2 KM.

Tokom stečajnog postupka za „Bobar banku“, od 25. januara do 25. jula ove godine advokati su u džep stavili oko 116.000 KM.

Pojedini članovi Odbora povjerilaca banke već sada javno postavljaju pitanje o svrsishodnosti vođenja skupih parničnih postupaka u situaciji kada je izvjesno da se veliki broj kredita ne može naplatiti.

Ističe se podatak da je „likvidacioni postupak predugo trajao, te da su u tom periodu mnogi dužnici „razdužili“ svoju imovinu na najbliže srodnike, kumove, prijatelje ili nepoznate osobe koje odavno već nemaju adresu na području RS“.

Pitaju se šta su radili istražni organi i tužilaštva u vrijeme likvidacionog postupka i zbog čega se dozvolilo da dužnici nekažnjeno „izvuku“ imovinu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE