• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neka se Mesi i Suarez druže - on ide!

Autor mondo.rs

U Kataloniji su se oprostili od Nejmara, koji se nije ni vratio u Barselonu već otputovao u Katar. U utorak bi trebalo da prođe preglede, a Barsi bude uplaćeno 222 miliona evra. UEFA pomno prati situaciju, a PSŽ već prodaje igrače.

"On ide".

Otprilike ovako je katalonski "Sport", uz "El Mundo Deportivo" list koji pomno prati i favorizuje Barselonu, "ispratio" Nejmara na lekarske preglede, koje bi u Parizu na klinici "Aspertar" trebalo da obavi ove nedelje.

Konkretno, u utorak.

"Deportivo" je objavio da se Nejmar uopšte nije vratio u Barselonu kada je turneja po SAD bila završena, već da je odleteo direktno u Katar na završne pregovore sa ljudima iz kompanije QSi, koja stoji iza viceprvaka Francuske.

Uprkos tome što Barselona pokušava uvređenu zvezdu na silu da zadrži na "Kamp Nou" stadionu time što će prijaviti PSŽ specijalcima UEFA zaduženim za sprovođenje "finansijskog fer-pleja", deluje da u ovom trenutku ništa ne može da zaustavi Nejmara da izađe iz senke Lea Mesija i Luisa Suareza i ostvari se u društvu velikog broja zemljaka koji od ranije nastupaju za "svece".

Kada (ili hajde da još neko vreme bude "ako") 25-godišnji Brazilac bude prošao preglede, na "Parku prinčeva" dočekaće ga lično vlasnik Pari Sen Žermena, arapski biznismen Naser Al-Kelafi, a na račun Barselone biće uplaćena suma od 222 miliona evra, što će veštog driblera učiniti najskuplje plaćenim fudbalerom svih vremena i to za duplo i "kusur" od drugoplasiranog Pola Pogbe.

Kako će se PSŽ potom predstaviti ljudima iz UEFA i pokriti ovaj trošak, jer FFP podrazumeva da ne možete da potrošite više od onoga što ste zaradili, verovatno je nešto o čemu su u Parizu razmišljali pre nego što su ušli u ovaj poduhvat, u Kataloniji nazvan otimačinom.


Ova saga upotpunjena je nekolicinom "masnih" informacija, a jedna od njih je da je Nejmar još prošlog leta odlučio da će, shodno Barsinim rezultatima i njegovoj ulozi u timu, napustiti klub ukoliko i statistički i formalno ostane treća zvezda ekipe iza dvojice neprikosnovenih u ovom trenutku, a da je konačnu odluku saopštio saigračima u svlačionici pre 15 dana, odnosno na prvom treningu pod rukovodstvom Ernesta Valverdea.

Takođe, ovaj transfer nije još obavljen iz jednog konkretnog razloga - u ugovor koji je 2013. Barselona potpisala sa Santosom i fudbalerovim ocem, Nejmarom Santosom Seniorom, i zbog kog je tadašnji predsednik Sandro Roselj završio na sudu, predviđeno je da posle četiri sezone na "Kamp Nou" stadionu Nejmar Senior dobije bonus od 25 miliona evra označen kao "nagrada za lojalnost".

Ironično, 31. jula (danas), kada svi uslovi za isplatu ovog bonusa budu ispunjeni, Nejmar Žunior trebalo bi da uđe u parisku ordinaciju i pokaže da je zdrav, a onda ostavi Barselonu nula odsto šansi da ga zadrži.

U međuvremenu izračunato je da je Nejmarov otac na ime njegovog transfera iz Santosa, koji je zvanično iznosio 57 miliona evra, a nezvanično preko 110, u periodu od prethodne četiri godine zaradio više od - Lea Mesija.

Nejmara u "Gradu svetlosti" očekuje godišnja plata od 30 miliona evra - neto! I ugovor do 2022. godine. On će se tako izjednačiti po primanjima sa Mesijem, koji je nedavno produžio ugovor sa Barselonom i dobio povišicu, pa i sam zarađuje toliko.



Mediji u Francuskoj navode da su se Senior i Žunior izborili da poseduju i ogroman deo prihoda od prava na lik i delo fudbalera, odnosno da se PSŽ odrekao uobičajenog učešća u tom delu ugovora, posle čega je "pala" i svaka sumnja da će transfer biti ostvaren.

Nervoza koju je u međuvremenu Nejmar ispoljavao na treninzima Barselone samo je trebalo da doprinese utisku da ga jednostavno ne treba kočiti u nameri da na drugom mestu pokuša da ostvari ono što mu u Barseloni nije pošlo za rukom.

Oni koji na dnevnoj bazi prate Barsu uveliko su primetili da su Mesi i Suarez brzo ostvarili poseban kontakt i postali najbolji prijatelji, koji najveći deo vremena provode zajedno, na treninzima i privatno i da Nejmar u tom smislu "visi". Na medeni mesec, posle ženidbe sa dugogodišnjom devojkom i majkom svoje dece, Antonelom Rokuzo, Mesi je poveo i Suareza i njegovu porodicu, a nije retka slika tokom prethodnih godina bila da se posle golova prvo "traže" Argentinac i Urugvajac, dok Nejmar na proslavu stiže poslednji i uglavnom kasno.

Visita sorpresa a @luissuarez9 @sofibalbi #thiaguimatubenjadelfi @antoroccuzzo88

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on



"Nejmar je doneo odluku. Tuča sa Semedom je najbolji dokaz toga. Nejmar nije preterano poštovan u Barseloni. Uvek stoji uza Mesija koji u tom gradu ima status pape. On je zbog toga prelomio. Nadamo se da će transfer biti ostvaren u ponedeljak ili utorak. Što se nas tiče, njegova budućnost je u Parizu", prenose francuski mediji izjavu neimenovanog čelnika Pari Sen Žermena.

Pretpostavka je da će Barselona 222 miliona evra potrošiti na Felipea Kutinja, nakon što je Liverpul već jednom odbio ponudu Katalonaca od 80 miliona, kao i Marka Veratija, koji je dugo pokušavao da izdejstvuje transfer u suprotnom smeru, iz Pariza u Barselonu, ali je potom dobio packe pa se izvinjavao i davao intervjue u kojima tvrdi da je srećan u Francuskoj.



S obzirom na to da francuski fudbal ne podrazumeva izlazne klauzule, kao španski, Barsleona ne može jednostavno da uplati obeštećenje i "oslobodi" Veratija, tako da je pitanje da li će PSŽ uopšte želeti da pregovara sa klubom koji sprema tužbu.

Ali, Nejmara to neće preterano zanimati. Pored toga što je Al-Kelafiju navodno "naručio" i Kutinja, njega će u novoj sredini sačekati "pola" reprezentacije Brazila čiji je uveliko predvodnik i kapiten.

Sam Al-Kelafi, pišu "L'Equipe" i ostali listovi, radi danonoćno da pripremi klub za sudar sa zvaničnicima UEFA, a prodaja dresova u Brazilu i širom planete jedan je od načina na koji Parižani nameravaju da se izvuku iz potencijalno neprijatne situacije.

Pored toga, jedan deo ekipe biće stavljen na "rasprodaju", pa je tako u ponedeljak objavljeno i da je temperamentni i problematični Serž Orije potpisao za Mančester junajted i da on neće biti poslednji igrač koji će napustiti treninge španskog stručnjaka Unaija Emerija.

Od Brazilaca, u klubu su kapiten Tijago Silva, Markinjoš, Lukas Mura i Dani Alveš i nijedan od njih ne pominje se u smislu odlaska kako bi se umirili ljudi iz Niona. "Cenu" ovog blokbaster transfera trebalo bi da pokriju Anhel Di Marija, Julijan Draksler, Adrijen Ravio, pa čak i Verati.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC