• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zoro" Musa i "zmajevi" zapeli u Švedskoj (FOTO)

Autor mondo.ba

Iako su odlučujućih 10 minuta meča protiv Šveđana dočekali s prednošću od šest poena, reprezentativci BiH poraženi su u prvom meču pretkvalifikacija za Mundobasket 2019. godine u Kini.

Podmlađeni sastav BiH, koji se uoči starta pretkvalifikacija susreo sa brojnim problemima (otkazi igrača, povrede...), put ka Mundobasketu u Kini 2019. godine počeo je porazom u Norčepingu od domaće selekcije Švedske.

Prvi zvanični duel sa novim selektorom Duškom Vujoševićem nije bio uspješan za znatno podmlađenu selekciju "zmajeva", koja je odigrala odličnih 30 minuta, ali je potpuno stala u odlučujućem kvartalu i dozvolila rivalu da stigne i prestigne prednost BiH, te na kraju slavi.

ŠVEDSKA - BIH 81:73 (20:23, 18:15, 17:23, 26:12)

Duel Švedske i BiH protekao je u poprilično izjednačenoj igri, bar u prve tri četvrtine.

Podatak da je u čak 15 navrata bilo neriješeno, te da su se ekipe 14 puta smjenjivale u vođstvu, dovoljno govori kavav je bio tok meča u Norčepingu.

Ipak, predvođeni sjajnim Markusom Eriksonom, koji je ubacio 25 poena, Šveđani su uspjeli slaviti, ponajviše zahvaljujući odličnoj četvrtoj četvrtini, u kojoj su ubacili 26 poena, a primili svega 12.


Erikson je imao sjajnu pomoć u trojici saigrača, koji su takođe susret završili s dvocifrenim učinkom. Viktor Gadeforš ubacio je 16 poena, Nikolas Spires 14, dok je Aleksander Lindkvist dodao 11.

U bh. timu jedino su raspoloženi bili Džanan Musa sa 17 poena i pet skokova, te Markus Lončar, koji se zaustavio na 16 poena i isto uhvaćenih lopti kao i Musa.

Aleks Renfro potpuno je zakazao. Naturalizovani Amerikanac imao je mnoštvo izgubljenih lopti, ali je na kraju ipak upisao osam poena, dok kapiten Adin Vrabac, osim devet skokova, nije bio pretjerano košgeterski raspoložen. Ubacio je samo šest poena.

Već u subotu, "zmajevi" će Sarajevu u drugom kolu ugostiti reprezentaciju Slovačke.

ŠVEDSKA: Person 5, Borg 2, Gadeforš 16, Pita 2, Masamba 6 (6 as), Palmblad, Ramstet, Lindkvist 11, Spires 14, Erikson 25 (5 sk), Šuberg, Engstrom. Selektor: Vedran Bosnić.

BIH: Renfro 8, Gegić 1, Zahiragić, Hasandić 6, Vrabac 6 (9 sk), Atić 4 (6 sk), Musa 17 (6 sk), Lazić 6, Muratović, Tomić 8, Lončar 16 (5 sk), Sejfić 1: Selektor: Duško Vujošević.


TOK UTAKMICE:

ČETVRTA ČETVRTINA (26:12):

Prednost BiH istopila se za nešto više od tri minuta igre u posljednjoj četvrtini
, pa je Vujošević nakon zakucavanja Viktora Gadeforša za 62:65 bio primoran da zatraži tajm-aut.

Novi poeni Šveđana, veliki promašaj Muse za tri poena, a onda sjajna kontra i još jedan "slem dank" Gadeforša potpuno su vratili domaćina u igru, 68:65 sredinom četvrte dionice.

Potpuno se raspala igra "zmajeva" u tim trenucima, što su košarkaši Švedske iskoristili da povedu 73:67 i tako stignu do najubjedljivijeg vođstva na utakmici.

Posljednjih nekoliko minuta pokušali su Vujoševićevi izabranici da se vrate u meč, prišli na "minus dva" u posljednjih 45 sekundi (75:73), ali nisu uspjeli doći do preokreta.

Posljednju četvrtinu Šveđani su dobili rezultatom 26:12 i na kraju slavili 81:73.

TREĆA ČETVRTINA (17:23):

Mnogo bolja igra "zmajeva" u trećem kvartalu.

Na početku nastavka Musa je dobio nezgodan udarac u nos. Košarkaš Cedevite prije 15-ak dana slomio je nos u prijateljskom meču sa Bjelorusijom, pa je večerašnji duel u Švedskoj odigrao sa zaštitnom maskom, nalik onoj koju je nosio maskirani osvetnik Zoro. Srećom po bh. tim, nastavio je susret bez posljedica.


I u trećoj četvrtini ekipe su se smjenjivale u vođstvu, još jednom potvrdivši da se radi i poprilično izjednačenim selekcijama po kvalitetu, iako su mnogi smatrali da su Šveđani apsolutni favoriti u ovom meču, prije svega zbog iskustva i domaćeg parketa.

Minut prije kraja "zmajevi" su stigli do maksimalnih "plus osam", 53:61, prvo nakon sjajnog zakucavanja, a onda i laganog polaganja Markusa Lončara.

Uspjeli su Šveđani poentirati do isteka 30. minuta, ali BiH odlučujuću četvrtinu dočekuje sa šest poena prednosti, 55:61.

DRUGA ČETVRTINA (18:15):

Trojka za trojkom!

Tako bi se u najkraćem mogla opisati druga četvrtina duela Švedske i BiH.

Aleksandar Lazić na startu donio je BiH najveću prednost, kada je pogodio van linije 6,75 za 24:28. Ipak, kao i na startu susreta, veoma brzo rival je vratio sve na početak i stigao do izjednačenja, 30:30.

Nije to bila igra koja je mogla da zadovolji selektore Vedrana Bosnića i Duška Vujoševića, s obzirom da su obje selekcije u prvom poluvremenu dosta promašile mnoštvo šuteva iz igre.

Za razliku od pokušaja za dva poena (BiH mizernih 32 odsto), trojke su obje selekcije šutirale odlično, Šveđani 50 odsto, a BiH 55 odsto.

Na kraju prvih 20 minuta, rezultat je 38:38.

Markus Erikson
za sada je prvo ime susreta sa 17 poena i četiri skoka, dok u timu BiH dominira Džanan Musa sa 13 poena.

PRVA ČETVRTINA (20:23):

Uvodni minuti meča u Norčepingu pripali su domaćim košarkašima, koji su u prva dva minuta napravili razliku od pet poena, 7:2.

Ipak, uslijedio je ekspresan odgovor sa druge strane, mini serija 8:2, pa su "zmajevi" sredinom prve dionice stigli do prvog vođstva na utakmici, 10:9.

Do isteka desetog minuta uglavnom je viđena egal igra, u kojoj nijedna reprezentacija nije uspjela da napravi osjetniju prednost. Na prvi predah otišlo je s prednošću BiH 23:20, nakon što je Džanan Musa u posljednjoj sekundi pogodio dalekometnu trojku.

Dodik vs. Vujošević: BiH neće daleko dogurati!

NAJAVA MEČA:

Borbe za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, koje će biti održano u Kini, reprezentacija BiH počinje večeras u pretkvalifikacijama, duelom protiv Švedske u Norčepingu.

Dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe A, u kojoj su još Slovačka i Jermenija, izboriće plasman u narednu fazu kvalifikacija.

Selekcija koju s klupe predvodi Duško Vujošević, u kojoj neće biti niti jednog košarkaša iz redova aktuelnog šampiona BiH Igokee, meč sa Šveđanima u dvorani "Stadium Arena" igra od 18 časova. 

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Глад народа

Напред Шведска!

Wuk 1

Tooooo

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC