Isprobajte MONDO burger! (VIDEO RECEPTI)

Gost specijalnog izdanja MONDO kuhinje je Haris Suljović, autor video bloga "Take Me To Food". Haris nam je spremio tri jela, a dan snimanja zapamtićemo po nevjerovatnom prejedanju, ali i novim trbušnjacima koje smo stekli - od smijeha.

Isprobajte MONDO burger! (VIDEO RECEPTI) Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Kada nam se Haris nedavno javio da stiže u Banjaluku na nekoliko dana, dileme nije bilo - moramo da ga "namamimo" u našu kuhinju. Mjesecima prije toga nam je išla voda na usta svaki put kad na mrežama naletimo na neki recept s njegovog bloga. Naprosto smo morali da se "uživo" uvjerimo u njegove kulinarske vještine.

Haris je za MONDO osmislio i spremio tri recepta - salatu s hrskavom ćuretinom, MONDO burger i churros sa sladoledom.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba



RECEPTI:



✔ CRISPY SALATA S ĆURETINOM

mondo kuhinja, salata, ćuretina, obrok Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

★ Sastojci:

- ćureći medaljoni
- jaje
- iceberg salata
- 200 grama rukole
- cherry paradajz
- ljubičasti kupus
- mladi luk ili ljubičasti luk
- feta sir
- prezle
- brašno
- začini (vlašac, so, biber, bosiljak, vegeta)

★ Način pripreme:

Oprati i isjeckati ćuretinu na komadiće i uvaljati u brašno, jaje i na kraju u prezle u koju ćete staviti vlašac, Vegetu, so i biber. Zatim ćuretinu stavite na tepsiju, na koju ćete prethodno staviti papir za pečenje. Ćuretinu peći u rerni na 275 stepeni, 25 minuta ili dok ne dobije smeđu boju. Dok se ćuretina peče, isjeckajte sastojke za salatu i stavite ih u zdjelu. Kada je ćuretina gotova, ostavite je malo da se ohladi, a za to vrijeme začinite salatu. Pospite vlašcem i solju, te dodajte feta sir i maslinovo ulje (po želji). Zatim dodajte ćuretinu i dobro promiješajte.

✔ MONDO BURGER

mondo kuhinja, burger Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

★ Sastojci:

- 200 grama mljevene junetine
- sir Gauda
- okruglo pecivo
- zelena salata
- cherry paradajz
- majoneza, senf, vlašac

★ Način pripreme:

Napravite lopticu od 100 grama mesa i stavite na papir za pečenje. Preko mesa stavite još malo papira i pritisnite šerpom ili zdjelom, te istanjite pljeskavicu. Zatim meso stavite na zagrijanu teflon tavu i posolite i pobiberite. Za ovu vrstu burgera nije potrebno dugo da se peče. Kada vidite da je pljeskavica do pola pečena, prevrnite i ponovo posolite i pobiberite.

Dok se meso peče, pripremite sos. U manju zdjelu stavite dvije supene kašike majoneze, isto toliko kečapa, te čajnu kašiku senfa i dodajte bosiljak. Sve dobro promiješajte i sos namažite na tostirano pecivo.

Isjeckajte luk i salatu i sačekajte dok se burger ne isprži.

Nekih 60 sekundi prije nego izvadite burger s tave, stavite na njega sir, dodajte malo vode u tavu i poklopite. Para će da istopi sir i biće još ukusniji.

Kada je burger gotov, na sos stavite prvo luk, pa salatu, te pljeskavicu. Poklopite s drugom polovinom peciva i uživajte.

✔ CHURROS

mondo kuhinja, churros, sladoled, desert Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

★ Sastojci:

- 210 grama brašna
- 375 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika maslinovog ulja
- so
- prašak za pecivo
- biljno ulje za prženje
- sladoled

★ Način pripreme:

U manju šerpu stavite vodu, maslinovo ulje, šećer i so. Stavite na vruće kolo i sačekajte dok ne provri. Za to vrijeme u veću zdjelu naspite brašno i jednu čajnu kašiku praška za pecivo. Kada je voda provrila, dodajte je u zdjelu te miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Smjesu stavite u kalup ili u kesu za šlag, a zatim pržite u vrelom ulju. Servirajte uz sladoled ili istopljenu čokoladu.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Još sjajnih recepata iz MONDO kuhinje potražite na OVOM LINKU.