• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro 100 puta brži internet

Autor mondo.rs

Neće proći puno vremena, a internet koji koristimo postaće drastično brži.

Ultrabrz Wi-Fi, koji je do 100 puta brži od današnjih mobilnih mreža se nazire. Naučnici su ovo dokazali i u praksi, uspešno poslavši veliku količinu kompleksnih podataka. Radi se o slanju video materijala, za čiji transport su korišćeni teraherci, umesto tradicionalno korišćenih mikrotalasa. Govorimo o brzini od 50 gigabita po sekundi, nasuprot 500 megabita po sekundi, što je najviši ostvariva brzina današnjih mobilnih mreža.

Današnje mobilne mreže su dobre, ali postaju preopterećene i naučnici širom sveta trude se da pronađu rešenje, a teraherci bi mogli biti upravo to - umesto mikrotalasa, koji se danas koriste za prenos glasovne i Data komunikacije.

Teraherc ima više frekvencije od mikrotalasa i samim tim u stanju je da prenese veću količinu podataka. Naučnici su uspeli da ostvare dva istovremena TV striminga bez greške, prilikom brzine od 10 gigabita po sekundi, dok su se pojavile sitne greške u prenosu kad je brzina povećana do maksimalnih 50 gigabita. Istraživanje koje je objavio „Nature Communications“ tvrdi da se ove greške lako mogu ispraviti i da su one poznate i u današnjim uslovima prenosa podataka na Wi-Fi i mobilnim mrežama, koje su daleko manje propusne moći, zaključuje britanski Telegraph.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS