Vučić vs Mekalister: Kosovo, pa vladavina prava!

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se danas složio u razgovoru s predsedavajućim spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju, Dejvidom Mekalistereom šta je prioritet Srbije na putu u EU.

Vučić je izjavio da ne deli stav predsedavajućeg Mekalistera da je vladavina prava ključna oblast za Evropsku uniju u merenju napretka Srbije na putu ka članstvu u EU.

Bolji smo nego što su bili Bugari i Rumuni, ali...

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija."Ali, to je stvar EU", rekao je i istakao:"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", zaključio je Vučić.

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić.

"Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije", primetio je predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

S druge strane, Mekalister kaže da os Srbije sve zavisi, koliko će brzo ići ka EU.

"Ne mogu da vam dam datum kada bi Srbija mogla da pristupi Evropskoj uniji, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, dodajući da brzina pristupanja EU zavisi od napretka koji Srbija postiže.

"Preostaje još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije", rekao je on posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ostale vijesti