• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Nejmar i Mbape - moguće je, zato gasite FFP!

Autor mondo.rs

Real Madrid odustao je od Kilijana Mbapea i okrenuo se zaštiti svojih igrača svjestan da sa Arapima neće moći da se "trka". UEFA mora da reaguje, jer je "finansijki doping" tu, a finansijski fer-plej sve nepravedniji.

U to da će Pari Sen Žermen uspjeti da obesmisli UEFA finansijski fer-plej i "finansijski doping" učini legitimnim sredstvom u borbi za najveće zvijezde svjetskog fudbala, rijetko ko i da sumnja poslije transfera Nejmara vrijednog ukupno 470 miliona evra.

A, da stvari ozbiljno izmiču kontroli naslućuje se iz sve verovatnije kupovine Kilijana Mbapea istog ljeta i to pod uslovima zbog kojih je Real Madrid odustao od pregovora, a Real Madrid nikada ne odustaje od pregovora.

Evropski mediji navode da je predsjednik najtrofejnijeg evropskog kluba, nekada tvorac "galaktikosa" Florentino Perez, priznao poraz u trci za tinejdžerom iz Monaka i uveliko, zajedno sa Zinedinom Zidanom, krenuo u drugom pravcu svjestan da sa arapskim novcem u budućnosti neće moći da se "trka".

Mbape je, navodno, konkretan primjer.

Real Madrid bio je spreman da plati 160 miliona evra Monaku i ponudi 18-godišnjaku godišnju platu od sedam miliona evra kako bi ga priključio Zidanovoj revoluciji, ali su prinčevi iz Katara uspjeli tome da stanu na put – radikalno!

Da se Real sprema za "Plan B" naslućuje se iz vijesti o tome da je u novi Iskov ugovor unesena izlazna klauzula od 700 miliona evra, a "As" piše da nijedan prvotimac nema "buyout" klauzulu manju od pola milijarde. Igrači "B" ekipe Reala, Kastilje, imaće svi izlazne klauzule od 300 miliona, a Perez će nastaviti da razvija školu fudbala i okuplja najbolje španske igrače poput Tea Ernandeza i Danija Sebaljosa.

Kao da ih Nejmarov transfer nije koštao skoro pola milijarde evra računajući i njegove zarade tokom narednih pet godina, vlasnici "svetaca" ponudili su aktuelnim šampionima Francuske 180 miliona evra za "vunderkinda" koji je rodom iz predgrađa Pariza, a njemu samom - godišnju neto zaradu od 18 miliona evra.

Dakle, 11 miliona evra po sezoni "jaču" od Realove, piše "BBC".

Perez je bio spreman da za Mbapea žrtvuje ili Karima Benzemu ili čak Gareta Bejla, međutim u međuvremenu je razgovarao sa Zidanom, predočio mu situaciju i pozvao prijatelje iz Borusije Dortmund nudeći za 20 odsto više u odnosu na sve ono što bi Barselona jednog dana bila spremna da plati za Osmana Dembelea.

Dok mnogi ističu da nije samo novac taj koji bi Mbapea natjerao da se vrati u rodni grad, već i činjenica da je od malih nogu bio navijač Pari Sen Žermena, mogla bi otprilike da se pretpostavi i koja je ukupna suma potrebna za njegov transfer. Pored obeštećenja od skoro 200 miliona evra, ovaj tinejdžer zaradio bi i nekih 90 miliona za pet sezona na "Parku prinčeva", što u zbiru sa Nejmarovim obeštećenjem i platama do 2022. iznosi tričavih 740 miliona evra za jedno ljeto.

Kompletna francuska Liga 1 ne može da ostvari godišnji profit od 740 miliona, a ne jedan klub čija baza navijača pored Pariza i regiona oko prijestonice Francuske gotovo i da ne postoji, tako da je na predsjedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu teška odluka - vjerovatno je jedini izlaz "gašenje" FFP-a i uvođenje "selari kepa" nalik NBA i NFL ligi, što je samo po sebi komplikovano jer bi "plafon" postavljen za, recimo, Real i PSŽ bio decenijama nedostižan za najveći broj klubova širom Evrope.

Ali, finansiranje transfera i plata igrača novcem koji ne ide direktno preko klubova očigledno jeste način da se FFP ne učini samo besmislenim, već i nepravednim, jer će se uskoro ispostaviti tačnim da će UEFA zbog finansijskog fer-pleja kažnjavati klubove Borca iz Banjaluke, Sarajeva, Željezničara, Crvene zvezde, CSKA Sofije, Škendije, Florijane, Budućnosti iz Podgorice, Rudara iz Pljevalja, Vasluija, Rubina iz Kazanja, Eskišehirspora, Hajduka iz Splita, Rapida iz Bukurešta, Anžija iz Mahačkale, Bursaspora, Levskog iz Sofije, Rubina iz Kazanja, dok će se Arapi iz VIP lože "Parka prinčeva" zadovoljno smješkati gledajući kako se Nejmar i Mbape šale sa Ligom 1 čekajući da ih ljudi iz Niona "očešu" nekakvom finansijskom kaznom koja će biti godišnja zarada jednog od igrača iz prvog tima.

Uzeće im, kao što je već bio slučaj, dve od 25 registracija za učešće u Ligi šampiona i život će nastaviti svojim tokom...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC