• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubio ga 1992, sprijateljili se 2006.

Autor mondo.ba

U okviru programa BH film sinoć je na Sarajevo film festivalu održana premijera dokumentarnog filma "Neprijatelji" u režiji Seada Kreševljakovića i Emira Kapetanovića.

Sudeći prema reakciji publike, ova neobična priča dirnula je emocije gledalaca koji su na kraju filma aplauzom pozdravili ekipu filma, a posebno njegove glavne aktere Dauta Tihića i Daneta Vasića koji su u prijateljskom zagrljaju izašli pred sarajevsku publiku, piše Klix.ba.

Njih dvojica su se prvi put sreli za vrijeme rata u oktobru 1992. godine u blizini Skelana. Tog dana Daut je iz neposredne blizine pucao u Daneta. Sve do 2006. godine živio je u ubjeđenju da ga je ubio. Nakon povratka u Skelane sreo ga je ponovo u lokalnoj kafani i nakon prvobitnog obostranog šoka započeli su svoje prijateljstvo gradeći planove o osnivanju prve firme u Srebrenici koju bi zajedno vodili jedan Bošnjak i jedan Srbin.

"Ovo je antiratni film u kojem dva čovjeka pokazuju kako ti obični ljudi, koji su rat proveli s puškom u ruci, puno lakše prelaze preko svojih ličnih trauma i užasa rata od onih koji vode ovu zemlju", rekao je jedan od autora filma Sead Kresevljaković.

Tokom razgovora sa autorima nakon filma i Kenan Musić, direktor Omladinskog filmskog festivala, je uz pohvale filmu naglasio da mu je "posebna čast da su prijekciji prisustvovali Dane i Daut, jer su oni prave zvijezde festivala koje bi za nas trebale biti puno važnije od onih sa crvenog tepiha".

S njim se složila i gledateljka koja je dodala da je vrijedilo doći iz Subotice i odgledati ovakvu pozitivnu ljudsku priču za koju se nada da će je vidjeti gledaoci širom regiona.

Projekciji su prisustvovali i američki fotograf Ron Haviv i mnogi bosanskohercegovački filmski radnici koji su s odobravanjem pozdravili i poruku autora filma da bosanskohercegovački film zaslužuje mnogo više pažnje i bolji tretman od strane SFF-a koji na žalost program BH film koristi za kvantitativno popunjavanje svog programa,bez ikakve selekcije i nagrada za domaće filmove.

"Ovako smo imali čast da ove godine svoj film Neprijatelji predstavimo u istom programu sa takvim fantastičnim i važnim filmovima bh. Kinematografije kao što su "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, "Saraj'vo" Mustafe Mustafića i "Žaba" Ademira Kenovića koji na naše čuđenje nisu zadovoljili kriterije SFF-aa i nisu prikazani ni u jednoj takmičarskoj selekciji".

Nakon nacionalne premijere planirano je da "Neprijatelji" nastave festivalski život učestvujući na festivalima u svijetu i regiji, nakon čega će biti prikazani u programu Al Jazeera Balkans 2018. godine.

...
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop